PRODUCĂTORUL IURIE BIVOL: „Strugurii cultivați în seră sunt pe sfârșite. Cei din câmp deschis vor fi copți pe la mijlocul lui august”

27 jul 2021
Recolta de struguri de masă din sere a ajuns la final. În câteva zile ultimele lăzi vor fi livrate către rețelele de supermarketuri din capitală, punctele de realizare cu care producătorii au perfectat contracte. AGROMEDIA a discutat în acest context cu Iurie Bivol, directorul Cooperativei de Întreprinzător FRUCTBIOIMPEX, fermierul care deja de patru ani crește struguri de masă în solarii în satul Bardar din raionul Ialoveni. Dl Bivol ne-a declarat că la 11 iulie prima recoltă a ajuns pe rafturile din magazinele mari și că au rămas doar câteva zile până la ultima roadă.

„Am implementat tehnologia de cultivare în seră acum patru ani, din propria inițiativă. Cultiv soiuri Codreanca și Cardinal, strict pentru a asigura piața locală. Nu merg la export pentru că sunt destul de scumpi și i-am plantat pentru a substitui importul. Mi se pare bizar ca o țară agrară, care cultivă propriile fructe și legume să importe aceeași marfă de trei ori mai mult, decât exportă. Noi chiar și verdețurile care se cresc ușor le cumpărăm de la alții”, ne-a declarat fermierul.

Plantația lui din seră se întinde pe 3, 5 ha și anul acesta a intrat în rod, așa că oricine a avut posibilitatea să guste strugurii cu „gust de struguri, nu de plastic”, vorba producătorului. Marfa de la Bardar mai poate fi găsită și acum, drept că nu la 50 lei/kg, așa cum a vândut-o antreprenorul agenților economici, ci cu un adaos comercial – cca 70 lei/kg. Fermierul care e în agricultură din 2009 ne-a spus că va aduna de pe toată suprafața cam 80 tone de struguri de masa.

Despre cei cultivați în câmp – dl Bivol deține 44 ha cu soiuri bune și pentru a produce vin din ele – ne-a spus că vor fi copți pe la jumătatea lunii august. Prognozele lansate de specialiști anunță că anul acesta R. Moldova va fi în criză de struguri de câmp și că în unele zone fermierii aproape că nu vor avea ce recolta.

„Situația reală e următoarea: plantațiile la gospodarii cei mai mari și mai grijulii sunt bine, iar viile de la micii producători sunt foarte afectate de boli. Mă uit la ei și îmi e milă. Au depus atâta muncă... Au omis termenii de prelucrare. Timpul a avut tot timpul impact asupra producătorilor, dar există tehnologii și instrumente de protecție. Anul acesta am folosit doze duble de produse fitosanitare, dar asta-i crucea noastră: sau pierdem recolta, sau investim în protecție. Și eu sunt tot mic producător, pentru că nu dețin suprafețe de peste 100 ha. De subsidii am beneficiat tot timpul, de când am înființat plantațiile, dar avem mari probleme la capitolul personal, mai ales agronomi și ingineri. Și cu brațele de muncă la fel. Încercăm să ne descurcăm și fără implicarea lor, dar nu prea reușim toate operațiunile. E foarte important să efectuăm la timp tăierea în verde și la vie, și la livadă”, a menționat Iurie Bivol, membru al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă Ialoveni.  

Sursa a mai adăugat că anii trecuți recolta din câmp deschis la 5 august era deja coaptă, iar în acest an procesul are loc mai târziu cu două săptămâni. Din cauza condițiilor climatice, mai mulți fermieri nu au putut să efectueze lucrările necesare la cultura viței de vie, motiv din care și experții se arată pesimiști.

 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022

PRODUCĂTORUL IURIE BIVOL: „Strugurii cultivați în seră sunt pe sfârșite. Cei din câmp deschis vor fi copți pe la mijlocul lui august”

PRODUCĂTORUL IURIE BIVOL: „Strugurii cultivați în seră sunt pe sfârșite

Cei din câmp deschis vor fi copți pe la mijlocul lui august”

PRODUCĂTORUL IURIE BIVOL: „Strugurii cultivați în seră sunt pe sfârșite. Cei din câmp deschis vor fi copți pe la mijlocul lui august”

loading ...