PRODUCĂTORUL IURIE BIVOL: „Strugurii cultivați în seră sunt pe sfârșite. Cei din câmp deschis vor fi copți pe la mijlocul lui august”

27 jul 2021
Recolta de struguri de masă din sere a ajuns la final. În câteva zile ultimele lăzi vor fi livrate către rețelele de supermarketuri din capitală, punctele de realizare cu care producătorii au perfectat contracte. AGROMEDIA a discutat în acest context cu Iurie Bivol, directorul Cooperativei de Întreprinzător FRUCTBIOIMPEX, fermierul care deja de patru ani crește struguri de masă în solarii în satul Bardar din raionul Ialoveni. Dl Bivol ne-a declarat că la 11 iulie prima recoltă a ajuns pe rafturile din magazinele mari și că au rămas doar câteva zile până la ultima roadă.

„Am implementat tehnologia de cultivare în seră acum patru ani, din propria inițiativă. Cultiv soiuri Codreanca și Cardinal, strict pentru a asigura piața locală. Nu merg la export pentru că sunt destul de scumpi și i-am plantat pentru a substitui importul. Mi se pare bizar ca o țară agrară, care cultivă propriile fructe și legume să importe aceeași marfă de trei ori mai mult, decât exportă. Noi chiar și verdețurile care se cresc ușor le cumpărăm de la alții”, ne-a declarat fermierul.

Plantația lui din seră se întinde pe 3, 5 ha și anul acesta a intrat în rod, așa că oricine a avut posibilitatea să guste strugurii cu „gust de struguri, nu de plastic”, vorba producătorului. Marfa de la Bardar mai poate fi găsită și acum, drept că nu la 50 lei/kg, așa cum a vândut-o antreprenorul agenților economici, ci cu un adaos comercial – cca 70 lei/kg. Fermierul care e în agricultură din 2009 ne-a spus că va aduna de pe toată suprafața cam 80 tone de struguri de masa.

Despre cei cultivați în câmp – dl Bivol deține 44 ha cu soiuri bune și pentru a produce vin din ele – ne-a spus că vor fi copți pe la jumătatea lunii august. Prognozele lansate de specialiști anunță că anul acesta R. Moldova va fi în criză de struguri de câmp și că în unele zone fermierii aproape că nu vor avea ce recolta.

„Situația reală e următoarea: plantațiile la gospodarii cei mai mari și mai grijulii sunt bine, iar viile de la micii producători sunt foarte afectate de boli. Mă uit la ei și îmi e milă. Au depus atâta muncă... Au omis termenii de prelucrare. Timpul a avut tot timpul impact asupra producătorilor, dar există tehnologii și instrumente de protecție. Anul acesta am folosit doze duble de produse fitosanitare, dar asta-i crucea noastră: sau pierdem recolta, sau investim în protecție. Și eu sunt tot mic producător, pentru că nu dețin suprafețe de peste 100 ha. De subsidii am beneficiat tot timpul, de când am înființat plantațiile, dar avem mari probleme la capitolul personal, mai ales agronomi și ingineri. Și cu brațele de muncă la fel. Încercăm să ne descurcăm și fără implicarea lor, dar nu prea reușim toate operațiunile. E foarte important să efectuăm la timp tăierea în verde și la vie, și la livadă”, a menționat Iurie Bivol, membru al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri de Masă Ialoveni.  

Sursa a mai adăugat că anii trecuți recolta din câmp deschis la 5 august era deja coaptă, iar în acest an procesul are loc mai târziu cu două săptămâni. Din cauza condițiilor climatice, mai mulți fermieri nu au putut să efectueze lucrările necesare la cultura viței de vie, motiv din care și experții se arată pesimiști.

 
loading ...