PRODUSE ALIMENTARE LA PREȚ REDUS. Așa își propune Guvernul să prevină risipa de alimente

13 jul 2022
Practica țărilor europene de a vinde la preț mai mic produsele ce mai au câteva zile până când le expiră termenul de valabilitate va fi implementată și în Republica Moldova. Guvernul a aprobat un proiect de lege în acest sens.

Astfel, operatorii din domeniul alimentar vor vinde la preț redus sau promoțional sau vor dona organizațiilor caritabile, consumatorilor finali produsele alimentare care urmează să expire.

În acest mod, guvernul își propune să prevină risipa alimentară și să reducă cantitatea de deșeuri generate pe întregul lanț alimentar.

Proiectul aprobat de legislativ are drept scop asigurarea tranziției către economia circulară, prin menținerea alimentelor în circuitul consumului și evitarea formării deșeurilor alimentare. Totodată, vor fi diminuate cheltuielile aferente pierderii și risipei alimentare. În acest sens, va fi încurajată redistribuirea surplusului de produse alimentare, în special a celor care se apropie de data-limită a termenului de valabilitate.

Pentru a facilita stabilirea contactelor între operatorii din sectorul alimentar și organizațiile beneficiare, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va crea și va publica pe pagina sa web lista organizațiilor beneficiare.

Conform Agenției Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), anual, o treime din producția alimentară globală este irosită. Republica Moldova, împreună cu alte 192 de state membre ale ONU, s-a angajat să pună în aplicare Agenda de Dezvoltare Durabilă 2030, care cuprinde 17 obiective generale, inclusiv reducerea sărăciei și a foamei. Mecanismul de prevenire a risipei alimentare poate contribui într-o mare măsură la realizarea acestor obiective.

PRODUSE ALIMENTARE LA PREȚ REDUS. Așa își propune Guvernul să prevină risipa de alimente

PRODUSE ALIMENTARE LA PREȚ REDUS

Așa își propune Guvernul să prevină risipa de alimente

PRODUSE ALIMENTARE LA PREȚ REDUS. Așa își propune Guvernul să prevină risipa de alimente

loading ...