PRODUSELE MOLDOVENEȘTI – PE PIEȚELE UE FĂRĂ TAXE ÎN ZONA DE LIBER SCHIMB

18 jul 2022
Consiliul UE a adoptat, astăzi, un regulament de liberalizare pe o perioadă de un an, a comerțului în privința a șapte produse agricole din Republica Moldova: roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.

Asta înseamnă că, timp de un an, produsele moldovenești vor ajunge pe piețele din UE fără a achita taxele în zona de liber schimb aprofundată și cuprinzătoare UE-Moldova (DCFTA).

Potențialele volume fără tarife vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane EUR, inclusiv aproximativ 10 milioane EUR de prune și 27 de milioane EUR de struguri de masă.

Cotele de export au fost majorate după cum urmează:
  • Prune – de la 15 000 tone la 40 000 tone (+25 000 tone)
  • Struguri – de la 20 000 tone la 58 000 tone (+38 000 tone)
  • Mere - de la 40 000 tone la 80 000 tone (dublare)
  • Suc de struguri – de la 500 tone la 1 000 tone (dublare)
  • Cireșe – de la 1 500 tone la 3 000 tone (dublare)
  • Roșii – de la 2 000 tone la 4 000 tone (dublare)
  • Usturoi – de la 220 tone la 440 tone (dublare)

Decizia de astăzi este condiționată de respectarea principiilor prevăzute la articolul 2 din acordul de instituire a unei zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare (DCFTA), care a liberalizat aproape toate schimburile comerciale cu Republica Moldova, cu excepția celor șapte produse agricole vizate de acest regulament, precizează Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Potrivit Comiei Europene, aceasta este o demonstrație a solidarității UE menită să ajute Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie, rezultată din războiul nejustificat de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

În prezent, practic, toate produsele moldovenești pot intra în UE fără tarife în cadrul zonei de liber schimb Aprofundat și Cuprinzător UE-Moldova (ZLSAC).

Uniunea Europeană rămâne principalul partener economic al țării noastre. În anul 2021, valoarea schimburilor comerciale între Republica Moldova și Uniunea Europeană a constituit peste 5 miliarde dolari SUA, reprezentând 49,10% din totalul schimburilor comerciale realizate de către țara noastră, menționează Guvernul de la Chișinău.
 

PRODUSELE MOLDOVENEȘTI – PE PIEȚELE UE FĂRĂ TAXE ÎN ZONA DE LIBER SCHIMB

PRODUSELE MOLDOVENEȘTI – PE PIEȚELE UE FĂRĂ TAXE ÎN ZONA DE LIBER SCHIMB

PRODUSELE MOLDOVENEȘTI – PE PIEȚELE UE FĂRĂ TAXE ÎN ZONA DE LIBER SCHIMB

loading ...