EXTINDEREA PROGRAMULUI DE RAMBURSARE A TVA PENTRU FERMIERI. Ce prevede noul proiect de lege?

07 jun 2023
Guvernul și-a revizuit decizia și a avizat pozitiv proiectul de lege care permite extinderea programului de rambursare a TVA pentru fermieri. Aceasta este una dintre revendicările agricultorilor care au ieșit la proteste cu tehnică agricolă în mai multe raioane ale țării, transmite AGROMEDIA, cu referire la Europa Liberă.
 
Măsurile aprobate azi vor pune la dispoziția fermierilor [adăugător] aproximativ 300 milioane de lei, pe care fermierii îi pot folosi pentru a-și achitate taxele, impozitele, a spus premierul Dorin Recean la ședința Guvernului din 7 iunie.
 
Decizia miniștrilor vine la o zi după ce discuțiile dintre fermieri și premierul Recean au eșuat. Potrivit asociației „Forța Fermierilor”, care organizează protestele, la negocieri, prim-ministrul a formulat „promisiuni foarte generale, pentru o perioadă nedeterminată”, în timp ce majoritatea fermierilor ar risca să falimenteze în următoarele două-trei luni.
 
Printre altele, „Forța Fermierilor” miza pe un proiect de lege al președintelui Comisiei parlamentare pentru agricultură, Alexandru Trubca, care a fost convenit cu fermierii și prevedea extinderea numărului de beneficiari ai programului și creșterea sumelor rambursate în cadrul acestuia.
 
În condițiile crizelor care au afectat sectorul agrar, fermierii susțin că statul întârzie să le ramburseze TVA și că deficiențele ar putea fi corectate prin proiectul deputatului Trubca, avizat inițial negativ.
 
Proiectul de lege prevede:
  • Reducerea ponderii veniturilor din activități agricole în veniturile întreprinderii de la 95% la 75% pentru a fi eligibil în cadrul programului, extinzând numărul beneficiarilor de rambursarea TVA;
  • Modificarea valorii de pornire a sumei TVA pentru a determina suma care urmează să fie rambursată, ceea ce prelungește valabilitatea programului pentru încă un an;
  • Includerea în suma care urmează să fie rambursată valoarea impozitului funciar calculată pentru terenurile neevaluate. Acest lucru ar avea ca efect lărgirea domeniului de aplicare a scutirii, prin creșterea valorii acesteia.
Alte revendicări formulate de agricultorii protestatari sunt compensarea costurilor de producție, achitarea datoriilor pentru subvenții, interdicția importurilor de cereale ucrainene și exportul doar a producției moldovenești prin Portul Giurgiulești.
loading ...