RECOLTAREA GRÂULUI: VOLUMUL DIFERĂ DE LA O ZONĂ LA ALTA. Ce cantități de cereale s-au adunat prin raioane

22 jul 2021


Din cauza condițiilor climaterice specifice, campania de recoltare a cerealelor din prima grupă și altor culturi a început cu o întârziere de zece-paisprezece zile. Acum producătorii agricoli din întreaga țară sunt în plin proces de recoltare a culturilor agricole de prima grupă, legume și fructe de vară, iar după două săptămâni de seceriș, în țară se atestă o recoltă medie de grâu de circa 4, 5 tone per ha. 

Până în prezent s-a recoltat grâu de pe o suprafață de circa 59 mii ha, recolta globală fiind de 268 414 tone, cu o productivitate medie pe țară de 4,5 tone de grâu per ha. 

Totodată, volumul de recoltă diferă de la un raion la altul. La Orhei s-au strâns 23 400 tone, la Ungheni - 20 250 tone, 19 238 tone - UTA Găgăuzia, până la 6-8 mii tone la Edineț, Drochia, Cahul, etc., cu o productivitate medie preliminară de 5, 5 tone/ha (Criuleni), 5 tone/ha (Drochia, Fălești), 4,9 tone/ha (Florești), până la 3,8 tone/ha (Orhei).
În același context, potrivit informațiilor preliminare până în prezent, s-a recoltat orz de pe o suprafață totală de circa 37 054 ha, recolta globală fiind de 148 887 tone, cu o productivitate medie pe țară de 4 tone de orz per ha.

În primele două săptămâni de la demararea campaniei de recoltare a cerealelor din prima grupă a fost recoltată roada de pe circa 12% din suprafața însămânțată. Amintim că pentru anul agricol 2021-2022 au fost semănate circa 318 mii ha de grâu, ceia ce constituie cu 4% mai mult decât în anul trecut și 64 mii ha de orz, cu 18% mai mult decât în anul 2020. Menționăm că în prezent se află în plin proces recoltarea de muștar, ceapă, morcov, varză, castraveți, roșii, sfecla roșie, dovleci, etc. 

Notă: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează producătorii agricoli ca, în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor, să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita riscurile și a reduce pierderile. Astfel, producătorii sunt îndemnați să sporească acțiunile de pază a recoltei, să izoleze lanurile/suprafețele ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, masive de diferit pădureț, poduri și căi ferate, precum și să utileze cu sisteme de eșapare a gazelor fierbinți, instalații parascântei și mijloace de primă intervenție - combinele, camioanele și tractoarelor, antrenate în campania de recoltare.

Top știri

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A FEMEILOR DIN MEDIUL RURAL

15 oct 2021

CÂNEPA INDUSTRIALĂ - AUTORIZATĂ? A fost inițiată modificarea reglementărilor de utilizare a plantei

15 oct 2021

CONCURS ÎNCHEIAT. Au fost anunțate cele 10 câștigătoare din stânga Nistrului. În ce vor investi cei 10000 USD

14 oct 2021

INSTITUTUL ”SELECȚIA” ÎN VIZORUL AUTORITĂȚILOR: Ne dorim ca centrele de cercetare să poată funcționa după tehnologii moderne

14 oct 2021

CÂND ESTE BINE DE TĂIAT MERII? Mai multe informații utile află aici

14 oct 2021
Din aceiași categorie

PRIMELE CIREȘE AU PREȚ DE "LUX". Un kilogram costă până la 150 de lei

10 mai 2020

A FURAT UN STUP CA SĂ DEVINĂ APICULTOR. Cazul unui bărbat din Râbnița, de râs și de plâns. Detalii, AICI

23 jun 2021

GUVERNUL A DECIS: Produsele autohtone vor ocupa 50 la sută din rafturile comerciale. Câte din ele se conțin în lista aprobată

15 jul 2021

DE CE MIEREA DE SALCÂM DIN ACEST AN COSTĂ 150 LEI DE KILOGRAM? Vezi argumentele apicultorilor

16 jun 2021

VIN ÎNGHEȚURILE. Meteorologii au anunțat Cod Galben în toată țara

17 sep 2021

RECOLTAREA GRÂULUI: VOLUMUL DIFERĂ DE LA O ZONĂ LA ALTA. Ce cantități de cereale s-au adunat prin raioane

RECOLTAREA GRÂULUI: VOLUMUL DIFERĂ DE LA O ZONĂ LA ALTA

Ce cantități de cereale s-au adunat prin raioane

RECOLTAREA GRÂULUI: VOLUMUL DIFERĂ DE LA O ZONĂ LA ALTA. Ce cantități de cereale s-au adunat prin raioane

loading ...