https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.27 EUR
17.88 USD
0.25 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
RECOLTAREA GRÂULUI: VOLUMUL DIFERĂ DE LA O ZONĂ LA ALTA. Ce cantități de cereale s-au adunat prin raioane

RECOLTAREA GRÂULUI: VOLUMUL DIFERĂ DE LA O ZONĂ LA ALTA. Ce cantități de cereale s-au adunat prin raioane

22 jul 2021


Din cauza condițiilor climaterice specifice, campania de recoltare a cerealelor din prima grupă și altor culturi a început cu o întârziere de zece-paisprezece zile. Acum producătorii agricoli din întreaga țară sunt în plin proces de recoltare a culturilor agricole de prima grupă, legume și fructe de vară, iar după două săptămâni de seceriș, în țară se atestă o recoltă medie de grâu de circa 4, 5 tone per ha. 

Până în prezent s-a recoltat grâu de pe o suprafață de circa 59 mii ha, recolta globală fiind de 268 414 tone, cu o productivitate medie pe țară de 4,5 tone de grâu per ha. 

Totodată, volumul de recoltă diferă de la un raion la altul. La Orhei s-au strâns 23 400 tone, la Ungheni - 20 250 tone, 19 238 tone - UTA Găgăuzia, până la 6-8 mii tone la Edineț, Drochia, Cahul, etc., cu o productivitate medie preliminară de 5, 5 tone/ha (Criuleni), 5 tone/ha (Drochia, Fălești), 4,9 tone/ha (Florești), până la 3,8 tone/ha (Orhei).
În același context, potrivit informațiilor preliminare până în prezent, s-a recoltat orz de pe o suprafață totală de circa 37 054 ha, recolta globală fiind de 148 887 tone, cu o productivitate medie pe țară de 4 tone de orz per ha.

În primele două săptămâni de la demararea campaniei de recoltare a cerealelor din prima grupă a fost recoltată roada de pe circa 12% din suprafața însămânțată. Amintim că pentru anul agricol 2021-2022 au fost semănate circa 318 mii ha de grâu, ceia ce constituie cu 4% mai mult decât în anul trecut și 64 mii ha de orz, cu 18% mai mult decât în anul 2020. Menționăm că în prezent se află în plin proces recoltarea de muștar, ceapă, morcov, varză, castraveți, roșii, sfecla roșie, dovleci, etc. 

Notă: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează producătorii agricoli ca, în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor, să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita riscurile și a reduce pierderile. Astfel, producătorii sunt îndemnați să sporească acțiunile de pază a recoltei, să izoleze lanurile/suprafețele ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, masive de diferit pădureț, poduri și căi ferate, precum și să utileze cu sisteme de eșapare a gazelor fierbinți, instalații parascântei și mijloace de primă intervenție - combinele, camioanele și tractoarelor, antrenate în campania de recoltare.

PIAȚA ANGRO DE LA RÂȘCANI FINALIZATĂ. Cât a costat proiectul și de când își începe activitatea unitatea comercială
02 aug 2021
DOCTORUL CARE DĂ VIAȚĂ LAPTELUI ȘI-L TRANSFORMĂ-N CAȘCAVAL. Afacerea lui Gheorghe Guzun a ajuns peste hotare
02 aug 2021
NOILE TEHNOLOGII DE POST-RECOLTARE A FRUCTELOR AU TRECUT NISTRUL. Cine este fermierul care le aplică
02 aug 2021
ULTIMA LUNĂ DE VARĂ VINE CU GUST DE... FURTUNĂ. Prognoza meteo pentru următoarea săptămână
02 aug 2021

RECOLTAREA GRÂULUI: VOLUMUL DIFERĂ DE LA O ZONĂ LA ALTA. Ce cantități de cereale s-au adunat prin raioane

RECOLTAREA GRÂULUI: VOLUMUL DIFERĂ DE LA O ZONĂ LA ALTA

Ce cantități de cereale s-au adunat prin raioane

RECOLTAREA GRÂULUI: VOLUMUL DIFERĂ DE LA O ZONĂ LA ALTA. Ce cantități de cereale s-au adunat prin raioane

loading ...