RECOLTAREA GRÂULUI: VOLUMUL DIFERĂ DE LA O ZONĂ LA ALTA. Ce cantități de cereale s-au adunat prin raioane

22 jul 2021


Din cauza condițiilor climaterice specifice, campania de recoltare a cerealelor din prima grupă și altor culturi a început cu o întârziere de zece-paisprezece zile. Acum producătorii agricoli din întreaga țară sunt în plin proces de recoltare a culturilor agricole de prima grupă, legume și fructe de vară, iar după două săptămâni de seceriș, în țară se atestă o recoltă medie de grâu de circa 4, 5 tone per ha. 

Până în prezent s-a recoltat grâu de pe o suprafață de circa 59 mii ha, recolta globală fiind de 268 414 tone, cu o productivitate medie pe țară de 4,5 tone de grâu per ha. 

Totodată, volumul de recoltă diferă de la un raion la altul. La Orhei s-au strâns 23 400 tone, la Ungheni - 20 250 tone, 19 238 tone - UTA Găgăuzia, până la 6-8 mii tone la Edineț, Drochia, Cahul, etc., cu o productivitate medie preliminară de 5, 5 tone/ha (Criuleni), 5 tone/ha (Drochia, Fălești), 4,9 tone/ha (Florești), până la 3,8 tone/ha (Orhei).
În același context, potrivit informațiilor preliminare până în prezent, s-a recoltat orz de pe o suprafață totală de circa 37 054 ha, recolta globală fiind de 148 887 tone, cu o productivitate medie pe țară de 4 tone de orz per ha.

În primele două săptămâni de la demararea campaniei de recoltare a cerealelor din prima grupă a fost recoltată roada de pe circa 12% din suprafața însămânțată. Amintim că pentru anul agricol 2021-2022 au fost semănate circa 318 mii ha de grâu, ceia ce constituie cu 4% mai mult decât în anul trecut și 64 mii ha de orz, cu 18% mai mult decât în anul 2020. Menționăm că în prezent se află în plin proces recoltarea de muștar, ceapă, morcov, varză, castraveți, roșii, sfecla roșie, dovleci, etc. 

Notă: Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului atenționează producătorii agricoli ca, în perioada desfășurării campaniei de recoltare a cerealelor, să manifeste prudență maximă și să respecte normele și regulile de apărare împotriva incendiilor pentru a evita riscurile și a reduce pierderile. Astfel, producătorii sunt îndemnați să sporească acțiunile de pază a recoltei, să izoleze lanurile/suprafețele ce urmează a fi recoltate prin crearea fâșiilor arate lângă drumuri, masive de diferit pădureț, poduri și căi ferate, precum și să utileze cu sisteme de eșapare a gazelor fierbinți, instalații parascântei și mijloace de primă intervenție - combinele, camioanele și tractoarelor, antrenate în campania de recoltare.

loading ...