REPUBLICA MOLDOVA, LA REUNIUNEA SUBCOMITETULUI ACORDULUI DE LIBER SCHIMB CENTRAL-EUROPEAN(CEFTA)

19 mai 2022
În data de 17 mai, la Belgrad, Serbia, a avut loc cea de-a 17-a reuniune a Subcomitetului Acordului de Liber Schimb Central-European(CEFTA) în Agricultură, inclusiv pe subdomeniul Sanitar și Fitosanitar. Țara noastră a participat prin reprezentanța Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Evenimentul a întrunit exponenții statelor membre ale Acordului CEFTA, reprezentanții Secretariatului CEFTA, proiectului GIZ și ai Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

Partea moldovenească a raportat despre situația actuală cu referire la comerțul cu produse agricole, și acțiunile întreprinse privind facilitarea liberei circulații a mărfurilor. Raportorii au făcut referință inclusiv la depunerea cererii de aderare și completării celei de-a doua părți a chestionarului de aderare la UE, precum și la angajamentul de aliniere la standardele IPPC (International Plant Protection Convention), rigorilor europene pe domeniul sanitar și fitosanitar.

Totodată, în cadrul evenimentului, s-a discutat despre alinierea programului de lucru ale instituțiilor implicate în vămuirea mărfurilor, în special a punctelor de control la frontieră. În acest sens, Republica Moldova continuă să fie lider pe segmentul respectiv, întrucât, punctele de control la frontieră funcționează majoritar 24/7.

Un alt subiect al agendei a vizat progresele platformei de schimb electronic de date SEED+ pe domeniul sanitar și fitosanitar. În context, părțile au convenit să transmită și/sau să suplinească informațiile bazei de date sanitare și fitosanitare (SPS).

Ulterior, participanții au supus analizei posibilitatea reducerii costurilor comerciale. Subiectul urmează să fie discutat și cu instituțiile abilitate din fiecare stat-membru.

Acordul de Liber Schimb Central-European (CEFTA) a fost încheiat în anul 1992 între Polonia, Ungaria și Cehoslovacia în scopul sporirii schimburilor comerciale și a cooperării economice în regiune. Țara noastră a aderat la CEFTA în anul 2006.
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

ÎN CURÂND: Dublarea cantității de grâu din rezerva de stat, cheiuri temporare și un nou post vamal. Asta au promis autoritățile exportatorilor de cereale

04 jul 2022

21 DE TONE DE TUTUN – ARSE DINTR-UN FOC. Camionul care le transporta a fost cuprins de flăcări la Edineț

04 jul 2022

METEO. Încă o săptămână de foc. Când sunt prognozate ploi, AICI

04 jul 2022

MATERIAL SEMINCER ȘI FURAJE, PENTRU GOSPODĂRIILE MICI

01 jul 2022

„ACOLO UNDE NU ESTE IRIGARE, E DE PLÂNS”. Recolta de mure – grav afectată de secetă și temperaturile caniculare

01 jul 2022

REPUBLICA MOLDOVA, LA REUNIUNEA SUBCOMITETULUI ACORDULUI DE LIBER SCHIMB CENTRAL-EUROPEAN(CEFTA)

REPUBLICA MOLDOVA, LA REUNIUNEA SUBCOMITETULUI ACORDULUI DE LIBER SCHIMB CENTRAL-EUROPEAN(CEFTA)

REPUBLICA MOLDOVA, LA REUNIUNEA SUBCOMITETULUI ACORDULUI DE LIBER SCHIMB CENTRAL-EUROPEAN(CEFTA)

loading ...