Președinta Maia Sandu a solicitat în regim de urgență Guvernului să impună resticții temporare privind exportul de grâu din rezervele de stat. Apelul dnei Sandu vine după ce, sâmbătă, 27 martie, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, a postat un clip video pe pagina de Facebook, în care acesta declara că mai multe camioane încărcate cu grâu din rezerva de stat și au fost duse în potrul Giurgiulești pentru a fi exportate.
“Alertă!!! Bandiții fură grâul din rezerva de stat! 24 de mii de tone. Distribuiți ca să oprim hoția și crima economică. Partidul Democrația Acasă cere crearea unei comisii parlamentare de anchetă. Doi, să adopte o hotărâre ,prin care se interzice orice export de cereale din Republica Moldova”, nota Vasile Costiuc sub un filmuleț de o oră și jumătate, în care prezenta și convoiul de mașini pline cu cereale îndreptându-se spre portul Giurgiulești.
Maia Sandu s-a autosesizat pe marginea postării și a cerut Guvernului “să aprobe de urgență o Hotărâre, prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. În contextul informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă, cer Guvernului să acționeze imediat în scopul asigurării securității alimentare a țării”, a scris pe Facebook președinta Maia Sandu.
Totodată, șefa statului a declarat că va sesiza Procuratura Generală pe acest caz.
“De asemenea, voi sesiza Procuratura Generală în legătură cu potențiale cazuri de implicare a instituțiilor statului în vânzarea rezervelor de stat cu prejudicii aduse țării și cetățenilor. În timp de criză, când economia a fost slăbită de pandemie, iar agricultorii au fost afectați de secetă, statul trebuie să gestioneze corect riscurile alimentare și să garanteze aprovizionarea suficientă cu produse alimentare la nivel național”, a mai adăugat Maia Sandu.
În replică, Eduard Pleșca, consilier din partea Partidului Nostru în consiliul raional Fălești afirmă că niciun kg de grâu din rezerva statului nu a fost exportat. El reliefa despre acest lucru într-o postare pe Facebook.
“Cu referire la informațiile apărute la sfârșit de săptămînă pe mai multe rețele de socializare vis-a-vis de subiectul ce vizează securitatea alimentară a statului și a rezervelor de grâu, antreprenorul prins în vizor ne-a declarat următoarele:
“Nici un kg de grâu din rezerva statului nu a fost exportat, așa cum se vehiculează intens de unii pretinși reprezentanți ai fermierilor locali. Într-adevăr, așa cum prevede procedura de împrospătare a bunurilor aflate în rezerva de stat, ne-a fost eliberată o cantitate de grâu, în contextul în care termenul de depozitare a acestuia expiră în anul curent și, respectiv, urmează a fi împrospătat (înnoit din roada de grâu a anului curent). Această cantitate este la moment eliberată agenților economici locali, proporțional solicitărilor înaintate, spre a fi utilizată în interes local. Declarațiile publicate anterior cu privire la sustragerea/furtul grâului din rezerva de stat sunt denaturate, înfățișează un show politic speculative, venit să genereze dividende de ordin partinic și creșterea ratingului electoral. La fel, nu excludem posibilitatea inițierii unei astfel de operațiuni denigratoare din partea concurenților de pe piața cerealieră. Referitor la acțiunile pretinșilor apărători ai securității de stat, ne-am adresat organelor de drept cu o plângere în acest sens, despre rezultatele căreia vom anunța la finalul examinării”, se menționează în textul postat de Pleșca pe Facebook.
Agenția Rezerve Materiale dezminte informația
Într-un comunicat de presă, Agenția Rezerve Materiale din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, dezminte informația. Instituția explică situația prin faptul că, în corespundere cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.454/2020 cu privire la împrospătarea cu decalaj în timp a grâului alimentar din rezervele materiale de stat, Agenţia a fost autorizată să elibereze din rezervele materiale de stat, în vederea împrospătării cu decalaj în timp, 16. 855,916 tone de grâu alimentar (roada anului 2016) agenților economici, în bază de contract, cu prezentarea unei garanții bancare sau financiare, după forma și în modul stabilit de Codul civil al Republicii Moldova.
“Comisia mixtă privind eliberarea grâului alimentar din rezervele materiale de stat, în vederea împrospătării și înlocuirii lui periodice, cu decalaj în timp și împrumut pe termen scurt, la data de 21 iulie 2020 a decis că, cantitatea de grâu alimentar se va păstra în continuare la locul de păstrare și în strictă conformitate cu condițiile contractului de păstrare.
Astfel, prin Dispoziția Agenției Rezerve Materiale din octombrie 2020 a fost dispusă prelungirea termenului de păstrare a cantității grâului alimentar (roada anului 2016) până la data 01 mai 2021 în scopul asigurării securității alimentare a Republicii Moldova și evitarea pericolului unei crize alimentare provocată de înghețuri târzii din primăvara lui 2020, seceta din iarnă – vară 2020, grindină din vara anului trecut, care au compromis culturile cerealiere”, se arată în comunicat.
Totodată, potrivit comunicatului, la 24 februarie curent, Agenția, a anunțat public pe pagina web despre inițierea procedurii de împrospătare a 16. 856 tone de grâu alimentar din roada anului 2016. Neîmprospătarea grâului alimentar poate genera pierderi financiare esențiale de peste 15 mln. MDL, prin degradarea calității acestuia.
AGROMEDIA amintește că sâmbătă, 27 martie, au apărut mai multe noutăți, care relatau că mai multe camioane încărcate cu grâu, din rezerva de stat a țării, se îndreaptă spre portul Giurgiulești. Ar fi vorba de 24.000 de tone, care urmau să fie vândute cu 4.50 lei. MADRM a anunțat că va veni mai târziu cu o reacție.