SE CAUTĂ SOLUȚII PENTRU A IMPULSIONA EXPORTUL PRODUSELOR AGROALIMENTARE ÎN ȚĂRILE ARABE

13 jul 2022
În prezent, conform unui studiu, Republica Moldova exportă pe piețele arabe carne de miel refrigerată și ouă de găină. Totuși, aceste produse sunt puțin exploatate de exportatorii moldoveni, deși, prețul de comercializare este competitiv pe tot  parcursul anului.  

Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2021, Moldova a exportat 135 de tone de miei masă vie, 70 de tone de carcase de miel refrigerate și 94,8 mii tone de carcase de miel congelate. Deși cantitățile sunt mici, posibilități sunt mari, a afirmat Sergiu Gherciu, având în vedere experiența României, care este cel mai mare exportator de carne de oaie, masă vie din Europa.

Astăzi, la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a avut loc o ședință a Grupului de Lucru pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea implementării politicilor de promovare și comercializare externă a produselor autohtone.

Secretarul de Stat Sergiu GHERCIU, a vorbit despre importanța penetrării piețelor Orientului Mijlociu și necesitatea asigurării acesteia cu produse competitive, despre oportunitățile de export a produselor și impedimentele existente. Acesta a menționat că diversificarea piețelor de desfacere a producției agroalimentare este un atu pentru țara noastră. 

În acest context, cei prezenți, au menționat necesitatea  studierii legislației țărilor de destinație, referitor la condițiile de import a acestora, în primul rând, a taxelor de import, a cerințelor  față de produsele agroalimentare, fie de origine animală sau vegetală. Părțile au concluzionat că este important de ținut cont de perioadele  favorabile pentru comercializare în Țările Arabe, de costurile de transportare.

Piețele Orientului Mijlociu  pot fi atractive și pentru produsele horticole. În asemenea caz,  fructele și pomușoarele trebuie transportate  în ambalaj corespunzător cerințelor  pieței, calibrate, livrate doar în perioadele indicate de importator fără întârziere și în cantitatea solicitată. 

În cadrul ședinței, au fost menționate și discutate impedimentele existente la export atât pe cale aeriană, cât și navală.

La final, s-a decis organizarea unei întâlniri a membrilor Grupului de lucru  cu reprezentanții Asociațiilor de profil și mediului de afaceri pentru a discuta oportunitățile și problemele existente, precum și soluțiile care urmează a fi implementate pentru a impulsiona exportul produselor agroalimentare pe piețele Orientului Mijlociu.
loading ...