SE PROGNOZEAZĂ RECOLTE BOGATE, NU ȘI PREȚURI MARI

26 jun 2023
Terenurile însămânțate cu grâu, orz și rapiță sunt într-o stare satisfăcătoare și foarte bună. Spațiile de depozitare din țară sunt pregătite corespunzător pentru noua recoltă. În conformitate cu prognozele curente, roada din acest an va fi mai bogată. Aceasta este concluzia Ministerului după discuția cu șefii direcțiilor agricole raionale. Oficialii îndeamnă agricultorii să vândă ce mai au în depozite, întrucât majorări de prețuri nu se așteaptă.
 
Nu se așteaptă majorări semnificative a prețurilor la cereale

Specialiștii din cadrul Ministerului au informat șefii de direcții cu privire la cele mai recente prețuri de tranzacționare și evoluția acestora de la bursele internaționale pentru grâu, orz, porumb și rapiță. Acestea, însă, nu sunt specificate și în comunicatul emis de către MAIA.
 
Potrivit Ministerului, în următoarea perioadă nu se așteaptă majorări semnificative a prețurilor, agricultorii fiind îndemnați să-și vândă marfa, întrucât depozitarea și păstrarea producției necesită cheltuieli suplimentare.
 
Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că autoritățile sunt axate pe diminuarea prețului de producție.

Vom rambursa acciza la motorină și va fi restituit TVA-ul în contul agricultorilor. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare împreună cu Guvernul sunt în proces de identificare a resurselor financiare pentru subvenționarea îngrășămintelor, a declarat oficialul.
 
Se încearcă transferul fluxului de produse agricole spre calea ferată

Suplimentar, vicepremierul a menționat că, în comun cu autoritățile ucrainene, sunt depuse eforturi pentru transferul fluxurilor de produse agricole către calea ferată. Astfel, se urmărește eliminarea blocajelor rutiere și reducerea timpului de așteptare la punctele de trecere a frontierei.
loading ...