ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

20 mai 2022
Compania Gifis-Farm din satul Năvîrneț, raionul Fălești a fost fondată acum 7 ani. În prezent, întreprinderea numără circa 100 de vaci mulgătoare, care au fost procurate din Germania. Însă, potrivit antreprenoarei Marian Bâtiu, potențialul fermei zootehnice nu este valorificat pe deplin.

Pentru a se menține pe piață și a-și transforma afacerea în una profitabilă, fermiera a decis că trebuie să proceseze laptele. Astfel, la ferma Marianei Bâtiu, se produce chefir, lapte, smântână, iaurt, cașcaval, brânză și chiar înghețata. Toate produsele sunt comercializate în rețelele de magazine din țară.

Într-o vizită de lucru, la ferma de la Fălești a fost ministrul Viorel Gherciu. În discuție cu oficialul, Mariana Bâtiu a vorbit despre activitatea companiei și oportunitățile de utilizare a reziduurilor. Datorită procesului de reciclare, fermiera reușește să obțină vermicompost, un îngrășământ organic bogat și natural, ce poate fi folosit în agricultură pentru îmbunătățirea fertilității solului. În context, ministrul a menționat:

Promovarea conceptului de fermă de familie rămâne o prioritate, deoarece în perspectivă, accentul este pus pe dezvoltarea agriculturii durabile. Ne bucurăm să descoperim tot mai mulți agricultori care oferă produse calitative și dezvoltă practici agricole prietenoase mediului.

De asemenea, Viorel Gherciu a vizitat fabrica de brânzeturi Heuvelland din satul Logofteni.

Vasile Cireș, proprietarul întreprinderii, a relatat despre activitățile curente și problemele cu care se confruntă. Fabrica a început prelucrarea laptelui în anul 2004. În prezent, întreprinderea produce cașcavaluri după tehnologia olandeză.  Gama de produse este diversă. Materia primă este în totalitate achiziționată de la fermieri. Producția se vinde în rețelele de comerț din țară.

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE

La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

ȘI DEȘEURILE POT FI PROFITABILE. La o fermă din Fălești, bălegarul este transformat în îngrășământ organic

loading ...