SITUAȚIE CRITICĂ ȘI ÎN GĂGĂUZIA- doar 500 kg de grâu la hectar este recolta medie. Pagubele se ridică la 250 de milioane de lei

31 jul 2020
Numai trebuie nicio dovadă a faptului că seceta din acest an a fost nemiloasă cu agricultorii. Rezultatele i-a dezamăgit pe fermierii din toată țara, în special pe cei din sudul și estul țării. Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a efectuat o vizită în Găgăuzia, împreună cu bașcanul regiunii, Irina Vlah, unde au evaluat impactul secetei și au discutat cu agricultorii din regiune despre suportul care urmează să fie oferit se către Guvern. Fermierii i-au informat pe cei doi demnitari că au recoltat doar 30 la sută din producția prognozată în acest an, iar roada medie în regiune este de 500 kg de grâu la hectar. În același timp, unii agricultori din Cișmichioi, Etulia, Dezghinja, Cioc-Maidan și Comrat au menționat că de pe unele suprafețe nu au reușit să strângă nimic.
Conform calculelor efectuate de localnici, pagubele pentru prima grupă de cereale se cifrează la circa 250 de milioane de lei. Totodată, ei au solicitat suportul statului pentru a reuși să depășească problemele. De cealalată parte, ministrul Ion Perju a prezentat planul de acțiuni elaborat de Guvern pentru a atenua impactul secetei și a calamităților naturale. Ministrul a menționat că la următoarea ședință a Guvernului se va decide cum vor fi distribuite mijloacele financiare.

În acest an, avem circa 400 de mii de hectare de semănături cu cereale de prima grupă. La nivel de țară vom avea o roadă de până la 600 mii de tone, este puțin comparativ cu anul trecut când s-a recoltat peste un milion de tone. Pentru a asigura securitatea alimentară, avem nevoie de 350-400 de mii de tone de grâu. Guvernul va aloca circa 300 de milioane de lei pentru a acoperi parțial prejudiciile cauzate de calamitățile naturale. Săptămâna trecută, s-a decis alocarea a 200 de milioane de lei despăgubiri pentru prima grupă de cereale. În toamnă, vor fi alocate alte 100 de milioane de lei, compensații pentru cea de-a doua grupă de cereale. Ne străduim ca banii să fie distribuiți în perioada imediată”, a menționat Ion Perju.

De asemenea, oficialul a precizat că pentru un hectar reînsămânțat după ce a fost semănat în toamnă, statul va acoperi 1080 lei. Pentru 1 ha semănat cu grâu, afectat în proporție mai mare de 60% – 1000 lei, orz – 1020 lei, rapiță – 1400 lei. De asemenea, va fi acoperit parțial și prejudiciul cauzat de grindină.
loading ...