SERGIU BOȘCĂNEANU: Sistemul Pergola este costisitor, dar trebuie implementat dacă dorim roadă bogată

14 jul 2023
Sergiu Boșcăneanu din satul Cojușna, raionul Strășeni are în gestiune o livadă de prun și 14 ha de viță-de-vie cultivată după sistemul Pergola. Acest sistem îi permite să îmbunătățească calitatea, dar și să își sporească productivitatea recoltei. Mai mult, în scopul depășirii provocărilor și consecințelor schimbărilor climatice, Sergiu a instalat pelicula anti-ploaie.
 
Sistemul Pergola este costisitor, dar trebuie implementat dacă ne dorim să obținem struguri de calitate si roade înalte, a menționat fermierul.
 
Antreprenorul a beneficiat de suport financiar din partea statului în valoare de 40 mii de lei la ha la înființarea plantației. Totodată, a primit și subventii pentru sistemul de irigare.
 
Una din problemele cu care se confruntă fermierul de la inițierea afacerii sale, reprezintă perspectivele de dezvoltare ale plantației, în condițiile în care cerințele pe piață sunt în creștere.


 
Prezent într-o vizită de lucru în raionul Strășeni, vicepremierul Vladimir Bolea a menționat că sunt inițiate mai multe reforme în sectorul agricol în scopul susținerii fermierilor. Sunt elaborate un set de politici și proiecte investiționale planificate, ce vor facilita dezvoltarea și durabilitatea întreprinderilor agricole.

Scopul nostru este să aducem viața în sate. Acest lucru se va întâmpla, doar dacă vom dezvolta afaceri agricole și non-agricole în zonele rurale. Din bugetul statului și cu suportul partenerilor internaționali vor fi făcute investiții pentru a reuși acest lucru. APL pot beneficia de subvenții pentru dezvoltarea infrastructurii. GAL-urile sunt o oportunitate reușită pentru a dezvolta satele. Vom crea locuri de muncă, iar îngrășămintele organice vor fi folosite pentru restabilirea fertilității solului.

Considerăm că, viitorul agriculturii este în cooperarea, asocierea  producătorilor. Doar așa, agricultorii vor deveni mai bogați, a comunicat Vladimir Bolea.

Oficialul a vizitat și întreprinderea vinicolă din aceeași localitate, fondată în anul 1995, unde a fost informat despre indicii obținuți și posibilitățile de export ale producției vinicole.
 
Necesitatea digitalizării sectorului agricol, reabilitarea sistemelor de irigare, necesitatea ridicării nivelului de productivitate, dezvoltării turismului rural sunt pe lista de priorități ale Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.
loading ...