COMPANIA ”FRAȚII VAIPAN” – competitivă pe piața internațională datorită tehnologiilor moderne

20 oct 2021
Compania ”Frații Vaipan” din orașul Căinari produce struguri de masă și fructe de 14 ani. Recent și-a reorientat activitatea spre tehnologiile moderne și prietenoase mediului, fapt ce i-au permis să se adapteze schimbărilor climaterice și să reducă consumul de mijloace de producere și resursele naturale.

Liubomir Vaipan, administratorul companiei, afirmă că:

„Prima tehnologie care și-a demonstrat eficiența în condițiile schimbărilor climaterice este sistemul de suport Pergola pentru producerea strugurilor de masă.”Recolta medie de struguri atinge 25 de tone per ha

Sistemul Pergola a fost instalat cu suportul proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). Această tehnologie a permis, în anii secetoși, menținerea nivelului de umiditate în sol și a protejat strugurii de arsuri solare, iar în acest an, cu mai multe precipitații, sistemul Pergola a redus riscul de răspândire în vie a bolilor fungice.

În prezent, compania dispune de 14 hectare de struguri pe sistem Pergola, inclusiv plantațiile clasice de struguri au fost adaptate la sistemul de suport de tip Pergola.

În anul curent, recolta medie din via pe sistem Pergola a fost de circa 25 de tone per hectar.Mai mult, susținută de USAID APM, compania a instalat o linie de ambalare a strugurilor de tip flow-pack, care permite utilizarea peliculei și caserolelor biodegradabile. Această metodă de ambalare este tot mai solicitată de rețele comerciale ca urmare a condițiilor impuse de pandemia COVID-19, iar alinierea la cerințele cumpărătorilor sporește competitivitatea strugurilor moldovenești pe rafturile supermarketurilor europene.

Tehnologii moderne pentru optimizarea acivității companiei

Frații Vaipan au instalat panouri solare și sistem eolian de producere a energiei ce asigură în proporție de 100% sistemul de fertigare pentru via și livada pe care le gestionează, însă intenționează să extindă investiția pentru a asigura toată infrastructura din gospodărie cu energie verde.Coproprietarul companiei ”Frații Vaipan”, Violoncel Vaipan,  menționează că:

„Noile tehnologii permit utilizarea optimă a resurselor de producere și gestionarea eficientă a gospodăriei, inclusiv administrarea de la distanță a proceselor de producere și fertigare.”

Tehnologiile moderne, implementarea bunelor practici agricole și a standardelor GLOBALG.A.P. și GRASP îi permit companiei ”Frații Vaipan” să producă struguri și fructe de calitate, care pot fi exportate pe orice piață.

În prezent gospodăria exportă strugurii pe piața Uniunii Europene, în special în Spania, Polonia, Romania, Croația etc.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

CĂLDURA SE MAI POTOLEȘTE. Meteorologii transmit ploi în toată țara

05 jul 2022

PRIMII HARBUJI MOLDOVENEȘTI – PE TARABELE DIN PIEȚE. Prețurile – mai mici decât s-au așteptat producătorii

05 jul 2022

FERTILIZANȚII ORGANICI, TESTAȚI PE LOTURI EXPERIMENTALE DIN ȚARĂ

05 jul 2022

AGRICULTORII MOLDOVENI, TOT MAI INTERESAȚI DE CULTIVAREA BACIFERELOR

05 jul 2022

SECETA – CONSECINȚĂ A SCHIMBĂRILOR CLIMATICE. Moldova va avea un Program Național de adaptare

05 jul 2022
Știri recomandate

SCHIMB DE EXPERIENȚĂ ÎN PRODUCEREA STRUGURILOR DE MASĂ PE SUPORT PERGOLA

22 oct 2021

COMPANIA ”FRAȚII VAIPAN” – competitivă pe piața internațională datorită tehnologiilor moderne

COMPANIA ”FRAȚII VAIPAN” – competitivă pe piața internațională datorită tehnologiilor moderne

COMPANIA ”FRAȚII VAIPAN” – competitivă pe piața internațională datorită tehnologiilor moderne

loading ...