PREGĂTIM VIȚA-DE-VIE PENTRU SEZONUL RECE. Lucrări de efectuat după recoltat

26 oct 2023
În condițiile unui an secetos, cel mai mare ajutor pentru vița-de-vie acum, evident, este apa. Sub formă de ploaie sau irigare – plantele au nevoie stringentă de umiditate după o perioadă de vegetație stresantă. În conformitate cu specificul anului sunt și lucrările pe care agricultorii trebuie să le facă în plantații după cules. Pentru sfaturi utile cu referire la pregătirea viței pentru perioada rece a anului am apelat la Serghei Tutovan, doctor în științe agricole, specialist în viticultură.
 
  1. Solul din plantații este foarte uscat, întărit, nu putem efectua lucrări. După prima ploaie, se recomandă de efectuat o scarificare la 30cm pentru ca iarna să se acumuleze umezeala.
 
  1. După căderea frunzelor, eu recomand viticultorilor să efectueze tratamente cu preparate cuprice. În condițiile ultimilor ani, s-au acutizat bolile precum pătarea neagră, antracnoza, rujeola infecțioasă pe care le putem preveni doar cu cupru. Se efectuează tratamente în verde, dar sunt foarte importante și stropirile în uscat.
 
  1. În plantațiile cu sisteme de irigare, după căderea frunzelor ar fi bine fermierii să facă o irigare de aprovizionare de 800-1000 m3.
 

Aplicăm sau nu produse pentru a stimula căderea frunzelor?

La vița-de-vie din plantații tradiționale, în mare parte, au căzut frunzele. În plantațiile înființate după sistemul Pergola este altă situație. Acolo se irigă, frunza încă este viguroasă. Unele păreri spun că fermierii ar trebui să forțeze chimic căderea frunzelor, Serghei Tutovan este de altă părere și iată cum argumentează opinia.
 
Dar eu sunt categoric împotriva practicii de forțare a căderii frunzelor. Nu o recomand producătorilor. Chiar dacă nu mai are loc procesul de fotosinteză, ele mai conțin materie nutritivă ce urmează a fi furnizată în organele de depozitare: tulpină, brațe, cordoane, rădăcină. Pentru zona noastră, unde ne putem aștepta oricând la o iarnă cu temperaturi foarte joase, este important ca planta să aibă rezervă de substanțe nutritive.
 
Vița-de-vie nu este în cea mai bună stare, nu prea are creștere, posibil că și rezerva de substanțe uscate în corzi este mică. Astfel, plantațiile devin mai vulnerabile. Respectiv, efectuarea riguroasă a tuturor lucrărilor devine și mai importantă.
 
loading ...