STARE DE URGENȚĂ ÎN AGRICULTURĂ. Fermierii, la un pas de falimentare

21 jul 2022
Am putea avea din nou Stare de Urgență. De data aceasta, în agricultură. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare susține că va cere Guvernului declararea Stării de Urgență în agricultură din cauza secetei severe. O declarație în acest sens a fost făcută de Vladimir Bolea în cadrul emisiunii TV, transmite AGROMEDIA, cu referire la Ziarul de Gardă.

Vladimir Bolea afirmă că roada de grâu este una sub așteptări. În raioanele de Sud ale țării, au fost înregistrate mai multe pierderi.

Republica Moldova este afectată în mod diferit de secetă. Sunt consecințe de până la 100% de prejudiciu preponderent în sud, vorbim despre Căușeni, Ștefan Vodă și Basarabeasca. Acestea ar fi raioanele în care avem această situație. Săptămâna viitoare voi merge în inspecție în Taraclia, posibil să ajung și în Cahul și să văd ce se întâmplă pe acele terenuri. Roada nu a fost cea așteptată la grâu. Din ce s-a strâns până acum, noi avem de la doi până la patru tone la hectar. Ceea ce vorbește despre o roadă mult mai mică decât anul trecut și dacă luăm în considerare că au fost semănate suprafețe mai mici, dar nu avem un pericol de criză alimentară pe dimensiunea grâului, a declarat Bolea.

Tot în regiunea de sud a R. Moldova, culturile de porumb au fost compromise, menționează ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Cât privește culturile de porumb și floarea-soarelui, iarăși avem raioane unde situația este foarte diferită. În raioanele de sud ale țării, culturile de porumb sunt compromise. Chiar dacă mai plouă, ele nu mai pot fi salvate. Mai pot fi recuperate culturile de floarea-soarelui dacă se reușește să mai prindă o ploaie ca să-și umple bobul, în rest, nu există nicio posibilitate de a fi salvate și aceste culturi.
La următoarea ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va veni cu propunerea de instituire a stării excepționale în agricultură. Noi vorbim despre irigare la scară mică și accesul la aceste surse de apă care sunt strategice în această țară, a adăugat Bolea.

Miercuri, 20 iulie, Asociația obștească „Forța Fermierilor” a solicitat Guvernului să declare stare de urgență în agricultură din cauza secetei severe care „poate falimenta mii de fermieri mici și mijlocii, care activează în zonele rurale”. Reprezentanții Asociației susțineau că au purtat discuții cu ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul cărora au fost abordate mai multe probleme stringente.

Declararea stării de calamitate, conform Asociației, ar permite adresarea către partenerii externi după resurse financiare de sprijin al fermierilor afectați; amânarea achitărilor agricultorilor afectați (fără calcularea penalităților) față de bănci, furnizori de inputuri, proiecte internaționale și alți creditori; introducerea unor facilități fiscale pentru producătorii agricoli afectați.

STARE DE URGENȚĂ ÎN AGRICULTURĂ. Fermierii, la un pas de falimentare

STARE DE URGENȚĂ ÎN AGRICULTURĂ

Fermierii, la un pas de falimentare

STARE DE URGENȚĂ ÎN AGRICULTURĂ. Fermierii, la un pas de falimentare

loading ...