START PROGRAM: Laborator de inovații în agricultură. Inovăm procesele, exportăm rezultatele

30 mai 2024
Am dat start programului de mentorat pentru fermieri „Laborator de inovații în agricultură”. Evenimentul de lansare a facilitat conexiunea dintre participanți, mentori, organizatori și prestatori de tehnologii digitale pentru agricultură.
 

Olesea Cojocaru, Director Centrul de Consiliere Agricolă Și Rurală:
Pentru noi este o onoare să fim prezenți astăzi aici, la lansarea programului dedicat fermierilor. Or, CCAR este un hub al cunoștințelor și resurselor utile pentru toți fermierii care au posibilitatea de a avea acces gratuit la ele. Aduc mulțumiri organizatorilor și dorim succes participanților. Să fie cu folos pentru producătorii agricoli!
 
Programul este special conceput pentru a conecta agricultura cu soluțiile inovatoare și startup-urile B2B. Fermieri, specialiști în AgTech, cercetători și reprezentanți ai instituțiilor de stat se vor întruni într-un mediu favorabil de dezvoltare accelerată a afacerilor locale cu ajutorul tehnologiei. Alături de participanți este și partenerul nostru Western NIS Enterprise Fund (WNISEF).
 

Stella Jemna, Country Representative, WNISEF:
R. Moldova are cam aceeași suprafață ca și Olanda – al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume. Asta înseamnă că noi mai avem de muncit la capitolul: creșterea productivității și producerea cu valoare adăugată înaltă. Iar astfel de evenimente sunt locul potrivit pentru informarea corectă a producătorilor și descoperirea inovațiilor în domeniu. Am decis să susținem acest Laborator de Inovații pentru că noi nu putem să ne dezvoltăm fără să inovăm, să aplicăm tehnologiile moderne.
 
Laboratorul de Inovații în Agricultură este destinat agricultorilor care doresc să integreze tehnologiile digitale în toate procesele unei activități agricole, urmărind creșterea competitivității sectorului agricol - fermierilor mici și mijlocii, producători de legume în câmp deschis și/sau spațiu protejat, interesați să afle noile tendințe în materie de digitalizarea afacerilor agricole, tehnici de marketing și gestionare eficientă a afacerii, posibilități de finanțare în R. Moldova și cerințe pentru export.
 
Evenimentul de lansare a Laboratorului s-a desfășurat la Agrotek Arena din cadrul Facultății Științe Agricole, Silvice şi ale Mediului, UTM.
 

Sergiu Popa, Decanul Facultății Științe Agricole, Silvice şi ale Mediului, UTM:
Ne face plăcere să avem la facultate, pe lângă studenți, și producătorii agricoli. Agricultura din R. Moldova are viitor, iar viitorul trebuie planificat împreună cu cercetarea, știința și producătorii. Mai mult, agricultura viitorului se bazează pe tehnologiile moderne. Noi trebuie să trecem la utilaje de precizie înaltă. Agricultura nu este un hobby, ea necesită studiu, planificare și construirea unui lanț valoric complet.
 
Programul va oferi un cadru propice pentru networking și schimbul de bune practici între fermieri, experți din domeniul agricol și reprezentanți ai autorităților. Această interacțiune și dialogul deschis între participanți vor contribui la creșterea nivelului de conștientizare și înțelegere a beneficiilor digitalizării în agricultură.
 

Iurie Begal, Agronom, specialist în legumicultură, mentor în cadrul Laboratorului de Inovații în Agricultură:
Un legumicultor informat are cheia succesului. Producătorii trebuie să fie la curent cu tot ce apare nou și inovativ în domeniul său, inclusiv pe partea de hibrizi, tehnologii de cultivare etc. Fiind unic pe piață, se va bucura de cerere din partea consumatorilor. La capitolul hibrizi, trebuie să fim atenți la schimbările climatice. Ne confruntăm cu multe provocări și trebuie să optăm pentru hibrizi cu rezistență, productivitate și calități gustative înalte. Consumatorii sunt gata să plătească pentru un produs calitativ.

Furnizorii de tehnologii digitale au prezentat participanților cum aceste lucrează în practică, cum pot beneficia de avantajele unei stații meteo, a unui sistem ERP.
 


Dalia Arseni, specialist marketing „SAS Agro”:
Compania SAS Agro este pe piața R. Moldova de 7 ani și a adus cel mai complex soft pentru agricultori. În prezent, gestionăm 190 de mii de hectare, vorbim despre cele mai mari companii agricole, dar și despre micii fermieri cu 50-100 de hectare. Ne place să credem că am contribuit pozitiv la dezvoltarea agriculturii din R. Moldova și am ajutat fermierii să înțeleagă ce înseamnă să ai o gospodărie digitalizată.

 
Producătorii agricoli prezenți la evenimentul de lansare au avut ocazia să viziteze loturile pomicole experimentale și sera hidroponică din cadrul Facultății Științe Agricole, Silvice şi ale Mediului. Au văzut aplicate în practică tehnologii moderne de cultivare, soiuri noi, sisteme de protecție și modalitatea de aplicare a tratamentelor cu drona agricolă.
 

Aliona Covalciuc, producătoare de microplante:
Sunt producător de microplante. Am lansat recent compania agricolă și suntem în căutare de surse de informație. De profesie, nu sunt specialist în agricultură și astfel de programe sunt binevenite pentru noi. Ne propunem să interacționăm cu specialiști în domeniu, furnizori de inputuri și producători. Suntem în căutarea de semințe de calitate înaltă, asta este o problemă în prezent.
 
Galina Lefter, producătoare de legume:
Noi producem legume în câmp deschis și în spațiu protejat de peste 20 de ani. În prezent, avem pentru recoltare ridiche, roșii, castraveți, salate. Avem experiență în domeniu, dar suntem mereu în căutare de informații noi. Ne-am înregistrat la program pentru a fi în pas cu noile tendințe, inovații. Muncim împreună cu soțul și tot împreună beneficiem de toate oportunitățile de studiu ce apar.
 
Înscrierea la program rămâne deschisă pentru toți participanții. Doritorii, se pot înregistra AICI. 
 
Mai multe informații despre programul de studiu găsiți AICI
 

„Laborator de Inovații în Agricultură” este organizat de Technovator și AGROMEDIA.md, cu suportul Western NIS Enterprise Fund (WNISEF), în parteneriat cu Centrul de Consiliere Agricolă și Rurală, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și FMC.
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...