TOTALURILE ANULUI 2021 ÎN SECTORUL VITIVINICOL DIN ȚARĂ

08 apr 2022
Potrivit Elizavetei Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), în 2021, în domeniul viticultură și vinificație din țara noastră au fost investite 434 de milioane de lei, dintre care 18%, din fondul de subvenționare. 204 milioane de lei au fost redirecționate către plantarea sau defrișarea plantațiilor de viță-de-vie, altele 220 de milioane de lei au fost folosite pentru modernizarea vinăriilor, iar 10 milioane de lei, pentru dezvoltarea piețelor, transmite UNIMEDIA, cu referire la BANI.md.

În anul 2021, în registrul vitivinicol al ONVV s-au înregistrat noi agenți economici, astfel, numărul acestora a ajuns la 52 500, cu 18% mai mult decât în 2020. Aceștia dețin 90 000 de parcele – plantații de viță-de-vie, atât soiuri pentru vin, cât și soiuri de masă. Potrivit raportului, în Republica Moldova sunt 224 de vinării.

La evenimentul de astăzi a fost prezent și șeful USAID Moldova, Scott Hocklander care a menționat că USAID va continua să susțină sectorul vitivinicol din Republica Moldova și promovarea brandului național peste hotarele țării.

USAID a început să învestească în industria vinului încă din anul 2005 și va continua să suporte acest sector. Angajamentul și parteneriatul pe care îl avem este unul de durată. Această conferință are o importanță majoră întrucât putem să ne reunim, să lucrăm împreună, să găsim soluții, dar și să identificăm oportunitățile pentru brandul moldovenesc, a subliniat șeful USAID.

Prezent la eveniment, ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, a vorbit despre importanța susținerii sectorului vitivinicol, întrucât acesta este cartea de vizită a agriculturii din țara noastră.

Sectorul vitivinicol asigură faima Republicii Moldova peste hotare, dar și asigură un șir de beneficii celor încadrați în câmpul muncii în acest domeniu. Anul trecut, vinurile din țară au obținut peste 125 de medalii la concursurile și expozițiile internaționale. Rezultatele demonstrează profesionalismul celor din domeniu. Ministerul Agriculturii, Guvernul Republicii Moldova va acorda în continuare tot sprijinul pentru a asigura o dezvoltare dinamică a acestui sector. Pentru 2022, Guvernul a aprobat fondul de subvenționare, astfel este preconizată o sumă de circa un miliard 750 de milioane de lei, fiind distribuită pentru diferite măsuri de sprijin pentru sectorul agricol, inclusiv pentru sectorul vitivinicol, a declarat Viorel Gherciu.

Conferinața Națională a Filierii Vitivinicole: „Anul Vitivinicol 2021: evaluări, rezultate și perspective” a fost organizată astăzi, 8 aprilie. La eveniment s-au înregistrat peste 85 de participanți. Printre cei prezenți: reprezentanți ai Oficiului Național al Viei și Vinului, ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și parteneri strategici USAID Moldova.
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

ULEIUL DE FLOAREA-SOARELUI A FOST INCLUS ÎN LISTA PRODUSELOR DE PRIMĂ NECESITATE

18 mai 2022

SISTEMELE CENTRALIZATE DE IRIGARE VOR FI MODERNIZATE. Guvernul a aprobat, astăzi, modificări la unele acte normative

18 mai 2022

AM AJUNS SĂ O VEDEM ȘI PE ASTA: Benzina a depășit pragul de 30 de lei

18 mai 2022

UNUL DINTRE CEI MAI MARI PRODUCĂTORI DIN ȚARĂ A SCUMPIT PÂINEA. Urmează majorări și la alte fabrici

18 mai 2022

EȘTI CONSUMATOR DISCIPLINAT - VEI FI PREMIAT! Gala Premiilor EcoLocal revine cu noi categorii de premiere

18 mai 2022

TOTALURILE ANULUI 2021 ÎN SECTORUL VITIVINICOL DIN ȚARĂ

TOTALURILE ANULUI 2021 ÎN SECTORUL VITIVINICOL DIN ȚARĂ

TOTALURILE ANULUI 2021 ÎN SECTORUL VITIVINICOL DIN ȚARĂ

loading ...