TOTALURILE ANULUI 2021 ÎN SECTORUL VITIVINICOL DIN ȚARĂ

08 apr 2022
Potrivit Elizavetei Breahnă, director interimar al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), în 2021, în domeniul viticultură și vinificație din țara noastră au fost investite 434 de milioane de lei, dintre care 18%, din fondul de subvenționare. 204 milioane de lei au fost redirecționate către plantarea sau defrișarea plantațiilor de viță-de-vie, altele 220 de milioane de lei au fost folosite pentru modernizarea vinăriilor, iar 10 milioane de lei, pentru dezvoltarea piețelor, transmite UNIMEDIA, cu referire la BANI.md.

În anul 2021, în registrul vitivinicol al ONVV s-au înregistrat noi agenți economici, astfel, numărul acestora a ajuns la 52 500, cu 18% mai mult decât în 2020. Aceștia dețin 90 000 de parcele – plantații de viță-de-vie, atât soiuri pentru vin, cât și soiuri de masă. Potrivit raportului, în Republica Moldova sunt 224 de vinării.

La evenimentul de astăzi a fost prezent și șeful USAID Moldova, Scott Hocklander care a menționat că USAID va continua să susțină sectorul vitivinicol din Republica Moldova și promovarea brandului național peste hotarele țării.

USAID a început să învestească în industria vinului încă din anul 2005 și va continua să suporte acest sector. Angajamentul și parteneriatul pe care îl avem este unul de durată. Această conferință are o importanță majoră întrucât putem să ne reunim, să lucrăm împreună, să găsim soluții, dar și să identificăm oportunitățile pentru brandul moldovenesc, a subliniat șeful USAID.

Prezent la eveniment, ministrul agriculturii, Viorel Gherciu, a vorbit despre importanța susținerii sectorului vitivinicol, întrucât acesta este cartea de vizită a agriculturii din țara noastră.

Sectorul vitivinicol asigură faima Republicii Moldova peste hotare, dar și asigură un șir de beneficii celor încadrați în câmpul muncii în acest domeniu. Anul trecut, vinurile din țară au obținut peste 125 de medalii la concursurile și expozițiile internaționale. Rezultatele demonstrează profesionalismul celor din domeniu. Ministerul Agriculturii, Guvernul Republicii Moldova va acorda în continuare tot sprijinul pentru a asigura o dezvoltare dinamică a acestui sector. Pentru 2022, Guvernul a aprobat fondul de subvenționare, astfel este preconizată o sumă de circa un miliard 750 de milioane de lei, fiind distribuită pentru diferite măsuri de sprijin pentru sectorul agricol, inclusiv pentru sectorul vitivinicol, a declarat Viorel Gherciu.

Conferinața Națională a Filierii Vitivinicole: „Anul Vitivinicol 2021: evaluări, rezultate și perspective” a fost organizată astăzi, 8 aprilie. La eveniment s-au înregistrat peste 85 de participanți. Printre cei prezenți: reprezentanți ai Oficiului Național al Viei și Vinului, ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și parteneri strategici USAID Moldova.

TOTALURILE ANULUI 2021 ÎN SECTORUL VITIVINICOL DIN ȚARĂ

TOTALURILE ANULUI 2021 ÎN SECTORUL VITIVINICOL DIN ȚARĂ

TOTALURILE ANULUI 2021 ÎN SECTORUL VITIVINICOL DIN ȚARĂ

loading ...