TRANZACȚII DE MILIOANE PE PIAȚA LACTATELOR. O companie a preluat controlul asupra SA Lactis

25 oct 2022
În urma a două tranzacții în valoare de 22,8 milioane de lei, Societatea cu Răspundere Limitată Serviabil a obținut controlul asupra Societății pe Acțiuni Lactis din orașul Râșcani – al cincilea operator după mărimea cifrei de afaceri de pe piața lactatelor din Republica Moldova, transmite AGROMEDIA, cu referire la Mold Street.

SRL Serviabil a procurat în afara Bursei de Valori două pachete de acțiuni, ce aparțineau unor persoane fizice, care întruneau 22,17% din capitalul social al întreprinderii. Valoarea celor două tranzacții se cifrează la 22,8 milioane de lei, prețul de vânzare a unei acțiuni fiind de 131,5 lei.

Tranzacția a fost avizată pozitiv de către Consiliul Concurenței, care anunța acum o lună că analizează notificarea unei concentrări economice depusă de către Serviabil SRL, care presupune achiziționarea de către aceasta a acțiunilor deținute de către două persoane fizice în cadrul SA Lactis.

În rezultat, asociații întreprinderii Serviabil SRL urmează să obțină controlul în cadrul SA „Lactis”, menționa Consiliul Concurenței.

Analiza stabilirii compatibilităţii concentrării economice cu mediul concurenţial a fost necesară, deoarece SRL Serviabil este specializată în distribuirea produselor lactate, fiind distribuitorul produselor SA Lactis.

Serviabil SRL are doi asociați – soții Tatiana și Gheorghe Angheluţă – cu cote de proprietate de 70% și 30%, iar administrator este Tatiana Angheluţă. Până la preluare, Serviabil SRL deținea un pachet de 7,1% din acțiunile fabricii de lactate.

În plus, Gheorghe Angheluţă, care este și directorul general al întreprinderii, deține un pachet de 16,65% din SA Lactis. Cea mai mare cotă din capitalul Lactis SA revenea firmei Cositoru-Com SRL – 39,88%, care este deținută la paritate de Gheorghe Angheluţă și Ala Costru.

Totodată, rapoartele arătau că Ala Costru deține 7,75% din acțiunile Lactis, iar Gheorghe Costru – 19,42%, acestea fiind singurele persoane fizice, în afară de Gheorghe Angheluță, care dețineau pachete semnificative de acțiuni ale fabricii de lactate.

Împreună, cele două pachete reprezintă exact suma acțiunilor tranzacționate recent de 27,17%. Prin urmare, este logic să conchidem că acestea au fost pachetele cumpărate de SRL Serviabil.

SA Lactis mai deține circa 60% din acţiunile SA Inlac din orașul Cupcini, Edineţ, un alt jucător de pe piața lactatelor. Cifra anuală de afaceri a SA Lactis a fost în 2021 de 252,6 milioane lei, iar profitul a urcat la 6,44 milioane lei. Firma Serviabil a raportat venituri de 141,5 milioane lei și un profit de aproape șase milioane lei, iar SA Inlac – venituri de aproape 79 milioane lei, înregistrând pierderi de 1,24 milioane lei în 2021.

TRANZACȚII DE MILIOANE PE PIAȚA LACTATELOR. O companie a preluat controlul asupra SA Lactis

TRANZACȚII DE MILIOANE PE PIAȚA LACTATELOR

O companie a preluat controlul asupra SA Lactis

TRANZACȚII DE MILIOANE PE PIAȚA LACTATELOR. O companie a preluat controlul asupra SA Lactis

loading ...