USCAREA PLANTELOR MEDICINALE. Când le putem culege? Sfaturi

31 aug 2023
Plantele medicinale sunt folosite  în prepararea bucatelor, prepararea de esențe, tincturi și medicamente, dar, de multe ori, au și valoare decorativă. Dacă vrei să le culegi și să le folosești în perioada rece a anului în condiții de casă, află în acest articol la ce trebuie să atragi atenția.
 

Care este perioada optimă pentru a culege plantele medicinale?

Plantele medicinale se culeg în funcție de specia acestora și de părțile de care ai nevoie.

Mugurii se recoltează primăvara, începând cu luna februarie. În această perioadă seva plantelor începe să circule, așa că aceștia vor fi destul de dezvoltați, însă nedesfăcuți. Poți recolta muguri de pin, muguri de brad, de nuc etc.

Rădăcinile, stolonii, bulbii sau tuberculii se culeg primăvara devreme sau toamna târziu, atunci când se termină și perioada de vegetație. Pe scurt, cea mai bună perioadă pentru a recolta rădăcinile sau bulbii este în perioada de repaus a plantelor.

Scoarța poate fi recoltată doar atunci când tulpina are cel puțin 3 ani, iar perioada ideală pentru a face acest lucru este primăvara, după ce seva începe să circule.

Frunzele se recoltează înainte ca plantele să înflorească. Se vor alege frunze ajunse la maturitate, care nu au fost atacate de dăunători.

Fructele plantelor se vor recolta la coacere, de cele mai multe ori toamna târziu și până la căderea brumei. Doar atunci ajung la maturitate.


 

Uscare plante medicinale. Cum să faci acest lucru ca la carte

Dacă obișnuiești să culegi plante medicinale pentru a le folosi în diverse ceaiuri, ar trebui să știi cum se face corect uscarea și păstrarea plantelor.

Părțile aeriene ale plantelor (muguri, flori, frunze) se culeg dimineața, înainte ca soarele să ajungă la plante. În prima parte a zilei, plantele conțin cea mai mare cantitate de uleiuri esențiale și au cele mai bune proprietăți.

Dacă vei culege plantele după ce soarele a răsărit și a venit căldura, uleiurile esențiale se retrag în tulpină sau spre rădăcină, așa că acestea nu vor mai avea aceleași proprietăți.
 
După ce ai cules plantele, spală-le puțin cu apă rece pentru a îndepărta  particule de praf.

Folosește o foarfecă și taie plantele împreună cu o bucată de tulpină, pentru că uleiurile esențiale rămân în părțile aeriene și, totodată, le poți atârna mult mai ușor dacă le lași la uscat.



Sfaturi pentru uscarea plantelor medicinale:
  • Agață tulpinile de o sfoară și lasă-le într-un loc unde circulă aerul. De asemenea, te asiguri că gravitația va ține uleiurile esentiale în frunze și flori, așa că este ideal.
  • Asigură-te că există plase la geamuri, în caz contrar te vei trezi cu o mulțime de insecte la aceste plante.
  • Mare atenție! Plantele nu trebuie puse la uscat în pungi deoarece există pericolul de apariție a mucegaiului și astfel, nu le vei mai putea folosi.
  • În cazul în care ai nevoie doar de flori, atunci acestea se vor pune la uscat pe o bucată de hârtie. Ar fi indicat să nu folosești plastic sau folie, pentru a evita riscul apariției mucegaiului. Dacă plantele vor fi puțin umede, hârtia va absorbi umezeala foarte repede.
După ce plantele s-au uscat în totalitate, acestea se vor pune în recipiente care se închid etanș sau în pungi de hârtie.
 
Sursa: Cum să
loading ...