VA FI INTENSIFICAT DIALOGUL CU ORGANUL DE CONTROL FITOSANITAR AL FEDERAȚIEI RUSE

16 sep 2022
Un antreprenor, a cărui producție agricolă de origine vegetală a fost inclusă în lista de notificări, remisă de Organul de control fitosanitar al Federației Ruse (Россельхознадзор), privind depistarea obiectelor de carantină fitosanitară, a fost vizitat de către Secretarul de Stat Vasile Șarban, împreună cu directorul ANSA, Radu Musteață și cu reprezentantul comercial al Federației Ruse în Republica Moldova, Vladislav Darvai.
 
În contextual vizitei de inspectare, au fost documentate: partea de producere (livada), infrastructura de colectare și depozitare, linia de sortare de ultimă generație, camera de pre-răcire, precum și documentația aferentă (registrele de evidență a utilizării produselor de uz fitosanitar și fertilizanți).
 
În rezultat, părțile au concluzionat că, au fost respectate toate cerințele și criteriile față de protecția integrată a plantelor.
 
Menționăm că, agentul economic deține o experiență de export către Federația Rusă îndelungată, care a început în anul 2004.
 
Urmare a vizitei, va fi intensificat dialogul cu Россельхознадзоp, în vederea stabilirii unui mecanism de cooperare și a unui algoritm de monitorizare a încărcăturii destinate exportului.
 
Totodată, după caz, va fi dispusă notificarea, în termeni optimi a părților, astfel încât să se ia atitudine în timp rapid, pentru a înlătura neconformitățile depistate și a nu admite punerea în circulație a produselor agricole infestate - acțiuni menite să restabilească exportul producției agroalimentare de origine vegetală din Republica Moldova spre Federația Rusă.
 
loading ...