VARZA ROMANESCO: CE ESTE, CUM SE CULTIVĂ ȘI CUM SE GĂTEȘTE?

07 jun 2023
Varza Romanesco este un hibrid neobișnuit obținut prin încrucișarea broccoli și conopidă. A apărut nu cu mult timp în urmă - în anii 90 ai secolului trecut. La fel ca și celelalte „rude” din familia Brassicaceae, varza romanesco are un conținut bogat de acid folic, vitamina C, fibre, caroten și potasiu.

Ceea ce frapează la această legumă, mai puțin obișnuită în țara noastră, este aspectul său, care atrage imediat atenția: inflorescențe ale căror mici buchețele formează spirale asemănătoare cu niște corali.
 

Cum se cultivă varza romanesco?

Romanesco este o plantă anuală cu muguri piramidali și frunze dense de culoare verde închis. Poate atinge înălțimea de 1 metru, iar masa „capetelor” este de 0,5 kg sau mai mult. Are nevoie de mult spațiu pentru a crește. Cultura este capricioasă. Cu toate acestea, dacă aveți o dorință mare și anumite cunoștințe, plantarea și creșterea de varză de corali nu va fi dificilă.

Romanesco adora lumina soarelui - alege zonele bine luminate pentru plantare. Solul trebuie să fie ușor, umed, hrănitor, neutru sau ușor alcalin. Cei mai buni predecesori sunt roșiile, castraveții, cartofii. Nu plantați varză în locurile în care au crescut recent salată, napi, rubarba, ridiche.



Citește și: DULCEAȚA DE TRANDAFIR

Varza romanesco este cultivată prin semințe și prin răsaduri. Semințele sunt semănate în luna mai până la adâncimea de 1,5-2 cm. Până când apare varza, temperatura este menținută la +20 de grade. La 3 săptămâni de la germinare, temperatura din timpul zilei este scăzută la +10 grade, temperatura pe timp de noapte - la +8. Plantele tinere trebuie udate regulat, pentru a împiedica uscarea solului. Răsadurile în câmp deschis se plantează după trecerea perioadei cu pericol de îngheț.

Romanesco iubește apa, udați-o des, curățați bine buruienile din jur, mulciți solul dacă aveți posibilitatea, administrați îngrășăminte minerale, atenție la dăunători.

Recoltarea începe în octombrie, când se formează capete dense. În stare proaspătă se păstrează o perioadă scurtă de timp - aproximativ o săptămână. O puteți congela.



Citește și: TOTUL DESPRE QUINOA
 

Cum pregătim varza romanesco? Rețeta

  1. Se spală bine varza romanesco sub jet de apă rece și se lasă la scurs. Se pune pe foc o oală mare cu 4-5 litri de apă sărată (ca pentru paste) iar separat se pregătește un castron mare cu apă rece, în care adăugăm și cuburi de gheață.
  2. Se desparte în buchețele, veți observa că e mult mai puțin sfărâmicioasă decât conopida obișnuită. Frunzele și cotorul se vor îndepărta.
  3. Când apa clocotește, se adaugă toate buchețelele deodată. Se opărește 1, maximum 2 minute, în apa clocotită.
  4. După cele 1-2 minute de opărire, varza romanesco se scoate din oală cu o spumieră mare și se plonjează în castronul cu apă foarte rece, în care am pus și cuburi de gheață. Acest procedeu se numește blanșare și rolul lui este acela de a opri brusc procesul de gătire și de a înviora culoarea legumelor supuse acestui tratament de șoc termic.
  5. După ce s-a răcit, varza romanesco se scurge bine de apă și se zvântă pe șervete absorbante de bucătărie. Poate fi preparată imediat mai departe, fiind deja supusă blanșării, își va păstra frumos culoarea, chiar dacă va fi sotată încă aproximativ 7-8 minute în unt cu un pic de ulei. În imaginea de mai jos, se vede că am adăugat în tigaie și un cățel de usturoi, pentru aromă.
Citește și: FRUNZELE DE HREAN - BENEFICII

Sursă: Supermg.ro
          Laura Laurentiu
loading ...