ZIUA FRUCTELOR: O PLATFORMĂ LIBERĂ PENTRU DISCUȚII ȘI STABILIREA PARTENERIATELOR

07 jul 2023
Expoziția specializată de tehnică, echipament și inovații „Ziua Fructelor” a adunat astăzi participanți din toate domeniile aferente pomiculturii. Fermieri, producători și furnizori de produse fitosanitare, tehnică de ultimă generație și softuri de digitalizare a agriculturii, reprezentanți ai guvernării, ai mediului academic și finanțatori au avut ocazia să discute, să facă schimb de idei și experiență și chiar să stabilească parteneriate.

Am pregătit această expoziție pentru fermieri. Totalurile încă urmează să le facem, dar, la sfârșit de zi, putem spune că a fost interesant. În fiecare an, ne străduim să suplinim lista de participanți, de informații și tehnologii moderne pe care fermierii le pot descoperi la expoziție.

Dacă ne spunea cineva acum cinci ani că vom discuta despre drone și digitalizare în agricultură, nu îi acordam atenția. Dar, deja pentru al doilea an consecutiv, avem la expoziție astfel de tehnologii. De asemenea, în acest an, avem tehnică care poate înlocui munca manuală la efectuarea lucrărilor între rânduri. Avem soluții inteligente și eficiente de protecție a livezilor contra bolilor și dăunătorilor; echipamente și inovații pentru lucrări mecanizate inclusiv a procesului de recoltare; sisteme moderne de irigații și tratare a apei; soluții moderne pentru depozitarea și manipularea post-recoltare a fructelor; ambalaje și sisteme de certificare a fructelor.
Astăzi, cumpărătorii fructelor noastre vor producție inofensivă. Astfel, trebuie să utilizăm preparate biologice, trebuie să creștem cât mai multă producție organică, avem de muncit în această direcție, a declarat pentru AGROMEDIA, Vitalie Gorincioi, președintele „Moldova Fruct”.


 
Digitalizarea în agricultură înseamnă și alte sectoare ale economiei mai productive, fie asta transport, energetică, logistică etc. Avem multe soluții moderne: energie regenerabilă, stații meteo, etc. pe care trebuie să le punem în practică. Odată aplicate, ele diminuează pierderile și cresc rentabilitatea, a declarat Dumitru Alaiba viceprim-ministru, ministru al dezvoltării economice și digitalizării.

Fermierii au venit în număr mare la eveniment, interesați să descopere cele mai actuale și moderne soluții și echipamente pentru livezi, prezentate de companii din Moldova și de peste hotare.Este un eveniment foarte frumos, organizat în fiecare an. Sunt foarte mulți furnizori de inputuri, de tehnică agricolă. Am luat date de contact de la reprezentanți ai companiilor cu panouri fotovoltaice, și de o platformă de cules merele avem nevoie. Am discutat cu oficialii problemele pe care le avem, sperăm că se vor rezolva, a declarat pentru AGROMEDIA, Tatiana Pavliuc, administratoare, SRL „Plaiul Bârlădean.

În acest an, Expoziția specializată de tehnică, echipament și inovații „Ziua Fructelor” a fost organizată în livada modernă de cireșe din satul Căzănești, raionul Telenești, aflată în gestiunea companiei „Prodcar”, administrată de Nicolae Pascal. Fermierul produce fructe pe o suprafață de 100 de hectare. Mere, caise, cireșe, alune  – toate produse pe sistem super intensiv cu aplicarea celor mai noi tehnologii.Momentele organizatorice sunt solicitante, am depus eforturi maxime pentru ca totul să fie la nivel, participanții să se simtă bine. Dar astfel de evenimente sunt binevenite și necesare atât pentru producătorii agricoli, cât și pentru companiile de tehnică, inputuri și soluții inteligente. Noi, producătorii suntem mereu în livadă, muncim, avem nevoie să ieșim, să vedem noutățile, să comunicăm, iar acest eveniment este o platformă liberă de discuții, a declarat pentru AGROMEDIA, Nicolae Pascal.Evenimentul este organizat de Moldova Fruct și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova (Dezvoltăm Moldova Rurală). AGROMEDIA este partener media al evenimentului.
loading ...