“VILADOR”, FERMA PLINĂ DE DOR. Istoria unei aventuri de succes: în curând, pe lângă iaurtul de capră, turiștii sunt așteptați și la agropensiune

22 apr 2021

Viorel Prisăcari este un antreprenor dornic de oaspeți și de zile bune. El este proprietarul “Vilador Ferma” din satul Slobozia-Măgura, Ungeni, acolo unde crește caprine și produce, în premieră pentru R. Moldova, iaurt din lapte de capră.

Afacerea lui pornește în 2014 și, spune fermierul, din cele mai vechi timpuri, îndeletnicirea locuitorilor regiunii Movila Măgura a fost mereu creșterea caprelor și oilor, din laptele cărora se producea brânză după o rețeta specifică și tradițională locului.

“Istoria fermei Vilador începe cu o aventură. Deoarece eu mereu, cu fiece ocazie, confirm că afacerea în agricultură este o aventură dar afacerea în ramura zootehniei este DE 10 ORI O AVENTURĂ! La început, vroiam să îmi asigur familia cu produse lactate naturale, de calitate. Apoi mi-am zis: de ce nu aș pune pe masa cumpărătorului la fel, un produs calitativ și sănătos? Și iată așa am ajuns să înființez ferma Vilador”, își amintește dl Prisăcari, patronal de la vila cu dor.

Căprițele sunt de rasa Sanien și provin din munții Alpi, Elveția. Prețul de import variază între 480-500 euro. În total, acum la fermă au 247 de capre adulte și 95 de căprițe tinere din acest an.

“Noi producem lactatele doar în baza laptelui de capră, care, când ajunge în organismul uman, se transformă în fulgușori, se depune pe pereții stomacului și în doar 20 de minute el deja este procesat. De știut că laptele de capră nu produce alergii, intoleranță la lactoză. Iaurtul nostru din laptele de capră conține bacterii special, pe care le importăm și sunt extrem de benefice pentru intestine. Acesta nu conține e-uri, coloranți, aditivi, fiind un produs sută la sută natural”, spune proprietarul. 

Agropensiunea, zile numerate până la deschidere

La “Vilador Ferma” muncesc zece angajați, cu contracte de muncă și care beneficiază de hrană gratuit de trei ori pe zi.

“Prima sumă de bani investită a fost de 100 mii lei. Dar ca să înțelegeți, 100 mii lei pentru o asemenea afacere e aproape nimic. Am împrumutat de la rude. Mulți bani. Mai avem datorii încă 3 milioane lei. Am investit pe lângă bani, o groază de timp pe birocrație, acte, autorizații. De la stat, nu am avut din start nicio susținere. Asta până în momentul în care am dat ferma în exploatare. Și iată atunci am beneficiat pentru prima oară de subvenții. În anul 2016. Subvenții pentru procurarea unor materiale de construcții, apoi am procurat tehnică agricolă”, menționează zootehnicianul. Acum, ar avea nevoie de 200 mii lei pentru a aduce un aparat special de ambalat iaurtul.

Și pentru că există o lipsă vizibilă de specialiști, dl Prisăcari vrea să urmeze exemplul României, unde există școală de ciobeni, așa că a creat, pe teritoriul fermei, și o agropensiune, dotată cu 16 locuri de cazare.

“Turiștii vor avea ocazia să îngrijească de animale, să meargă la pășune, să facă cunoștință cu aceste locuri uimitor de frumoase, să consume produse naturale, ecologice. Avem foarte multe solicitări de peste hotare. Dar.. e pandemia care ne dă multe peste cap iar noi nu vrem să riscăm”, povestește antreprenorul.

Dl Prisăcari livrează de unul singur produsele marca Vilador Ferma către lanțurile de magazine și supermarketurile din Chișinău. În acest an, și-a fixat mai multe obiective.

“În primul rând, vrem să dăm start agropensiunii turistice, vrem să ieșim cu produse noi. Și sperăm că vara aceasta vom lansa pe piață cașcavaluri din lapte de capră. Continuăm să modernizăm, să amenajăm, să utilăm fabrica cu utilaj performant. Iar tinerii fermieri să nu uite că sunt urmașii noștri și că se poate de investit, de creat și la noi lucruri frumoase. Pentru toate astea însă trebuie să ai tărie de caracter, răbdare, creativitate. Noi facem agricultură, noi asta trebuie să facem. Noi nu avem petrol, zăcăminte, aur. noi avem pământ iar pământul trebuie îngrijit și valorificat pe deplin”, a declarat antreprenorul.

 

 

loading ...