A CRESCUT MII DE STEJARI ÎN PEPINIERA DE PE TERITORIUL UNEI GRĂDINIȚE. Daniela Dohotaru: „Avem o grămadă de pământ în Moldova care stă în paragină și care poate fi plantat”

14 nov 2022
Au pornit de la plantarea câtorva ghinde strânse din centrul Chișinăului, iar, în prezent, Daniela Dohotaru împreună cu soțul ei au crescut deja 12 mii de stejari. Un sfert dintre puieți au fost plantați prin țară și îi înverzesc „plămânii”, în timp ce 9 mii își așteaptă rândul în pepiniera găzduită pe teritoriul Tech4Kids, transmite AGROMEDIA, cu referire la ecopresa.md.
 
Tech4Kids este grădinița fondată acum patru ani de către Daniela, ca răspuns la un sistem educațional tot mai îndepărtat de natură și de lucrurile simple care contează. La Tech4Kids, copiii cresc frumos și învață să descopere mediul înconjurător, cot la cot cu puieții de care au grijă, sub ghidarea atentă din partea adulților.
 
Am văzut proiectul dat în România la niște colegi și i-am zis soțului - Eu tot vreau așa ceva!, povestește antreprenoarea.
 
Pentru a pune în practică această idee, a fost nevoie de doi ani. Și, drept rezultat, a fost fondată o grădiniță simplă, unde copiii petrec timpul afară, în natură, vizitează parcurile și analizează împreună culorile.


 
Moldova este o țară agricolă. Și noi uităm să le dăm asta copiilor noștri. Lucrul cu pământul - asta-i tare fain! Asta e lucru cu mânuțele, funcția motorie dezvoltată. Chiar și aceeași mâncare care se pregătește, ea poate fi făcută din ceea ce plantează un copil.

Eu cred că e vital ca noua generație să știe și să fie conștientă. Ei trebuie să știe că datorită copacilor apar ploile, și datorită ploilor noi avem ce mânca. Și dacă noi o să încercăm să-i educăm [pe copii, n.r.] corect în tot ceea ce ține de natură și de ecologie, eșec noi nu o să dăm niciodată, afirmă Daniela.
 
Construcția pepinierei a venit foarte natural, ca un experiment. Soțul Danielei a cules niște ghinde de lângă Teatrul „Cehov” și le-a plantat  într-un cabinet, ca, mai apoi, să ajungă la un total de trei mii de stejari, toți bine-crescuți.

„Când deja nu mai încăpeau în spațiul respectiv, am improvizat o mini-seră unde să mutăm acești puieți, ca să-i ținem până în primăvară-toamnă”, adaugă antreprenoarea.


 
După ce au crescut puieții, familia a colaborat cu Asociația „Împădurim Moldova”, în scopul plantării pădurii din Pohrebea, unde au contribuit cu peste o mie de stejari. Totodată, câteva sute de puieți au mers la sudul Moldovei și alte câteva sute au fost plantați împreună cu organizația „Plantăm fapte bune” și Ecopresa.
 
Prietenii, familia, dar și persoanele apropiate familiei Dohotaru se implică activ în acțiunile de împădurire a teritoriilor din țară.

Ideea de comunitate este foarte importantă. Pentru că îți pare cumva că nu lupți singur împotriva vântului, sau împotriva sistemului.

Ultimii 1500 au fost plantați primăvara aceasta în satul Mereni (raionul Anenii Noi, n.r.), aici am chemat toată comunitatea Tech4Kids, iar soțul a chemat comunitatea lui de la lucru. Oamenii au fost foarte solidari cu noi, astfel că am reușit să plantăm 1500 de puieți în 4 ore, spune Daniela.

La momentul actual, familia are circa 9000 de stejari încolțiți, plantați în containere aduse din România. În viitor, și-ar dori ca numărul de puieți să ajungă chiar la 30 de mii.



În prezent, în pepiniera familiei, cresc stejari și arțari. Iar în anul care vine, antreprenorii își doresc să planteze tei și salcâm.

Avem o grămadă de pământ în Moldova care stă în paragină și care poate fi plantat. Și mai nou, din păcate, lemnul se vinde pentru masa lemnoasă. De ce noi nu gândim un pic mai departe de asta? De ce nu ne gândim la oxigenul pe care ni-l aduce? La clima care s-a schimbat radical?, menționează antreprenoarea care speră ca Moldova să devină mai bună, mai verde, mai conștientă.
 
loading ...