A DAT START AFACERII CU 4 STUPI DE ALBINE, ÎN PATRU ANI ARE O PRISACĂ DE 300 DE FAMILII

12 nov 2021
Cristina Brumă, din satul Hristici, raionul Soroca și-a început afacerea modest, cu patru stupi de albine, în urmă cu patru ani. A primit zeci de înțepături, a suferit și pierderi, dar, până la urmă, a reușit să le îmblânzească.

Astăzi, în grădina din fața casei, are o prisacă de 300 de familii de albine. Iar de curând, a reușit să obțină de la Agenția de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA) subvenția în avans pentru inițierea afacerii, în valoare de 650 de mii de lei.

„Prima dată am făcut cunoștință cu albinele, atunci când rudele mele extrăgeau mierea. Eram într-o încăpere unde aduceau stupii plini cu miere și mai era și câte-o albină rătăcită pe acolo. Și foarte tare mă temeam de înțepătura de albină. Am și primit atunci vreo 2 - 3 înțepături. Și atunci am înțeles că e ceva plăcut să comunici cu ele. În special, m-a cucerit zgomotul lor, zumzăitul”, a spus Cristina Brumă.



Prisaca ta e destul de mare și este foarte multă muncă, plus că mai ai și copil mic, cine te ajută și cum reușești?
Mama și cu tata mă ajută. Cel mai mult în prisacă tata lucrează. Iar când este nevoie, mama stă cu fetița și eu mai fac lucru prin prisacă. Plus că eu mai am un serviciu și trebuie să reușesc și acolo.

Tu ai învățat partea practică la rudele tale sau mai mult ai căutat în online informații?
Multă informație am luat de pe net. Apoi am făcut cursuri de apicultură când eram la Chișinău. Dar în general, când ceva nu știam, îl sunam pe cumătru și îl rugam să mă ajute. Îl tot întrebam: „da` ce trebuie de făcut? Iată aici în față stau multe albine grămadă, ce să fac?”. Și el îmi răspundea și-mi explica tot ce era de explicat.

Cât timp ți-a luat să obții subvențiile în avans?
Noi am depus în luna octombrie 2019 și răspunsul l-am primit în luna aprilie, 2021. Atunci am fost anunțată că am câștigat proiectul. A durat un pic, până am înțeles toate regulile și să îndeplinesc toate condițiile.
Pentru mine a fost complicat să adun toate actele. Eu nu aveam așa mult pământ, dar e obligatoriu să ai pământ. Special pentru asta, am căutat și am luat pământ în arendă. Terenul care l-am luat era pe deal. Și au apărut alt gen de probleme - ne furau și atunci am decis să mutăm stupii acasă.

Câtă miere ați colectat în primul an de când v-ați lărgit afacerea?
Anul trecut a fosta foarte puțină floare de salcâm. Când am adus stupii acasă, erau trei rânduri de puieți și două de mâncare. Dar chiar și așa, am reușit să colectez în total vreo 400 de kg de miere.

Ce faceți cu producția?
Până acum nu am avut așa vânzări mari. Sunt la Chișinău procesatori care o comercializează, o exportă. Nu am avut așa cantitate mare ca să o export. Mai mult o vindem pe loc - câte un borcan cu miere. La benzinăria la care lucrez sunt mulți care știu deja că mă ocup de albinărit și mă roagă să le aduc miere. Într-o zi am dus vreo 10 borcane cu miere de acasă (râde mulțumită).

Câți bani ați investit în prisacă?
Dacă ne referim la stupi, la cei 300 de stupi cu tot cu utilaj care urmează să îi achiziționez, pentru că aceasta reprezintă a doua parte a proiectului, atunci suma totală, se ridică la un milion.

Și care este partea ta de investiție?
350 mii lei a fost investiția mea și 650 mii lei mi-a oferit statul prin AIPA.

Dar banii de început, de unde i-ai luat?
Am luat credit. Și banii i-am investit pe toți în prisacă. 

Ai deja venituri din primul an de afacere?
Da! Anul acesta observăm deja un venit. Am stupi care îi țin pentru miere, dar am stupi care îi despart pe bază de familii. Dacă timpul nu o să fie favorabil, eu miere nu o să strâng. Dar o să-mi permit să vând familii, pentru că le înmulțesc. De exemplu - am făcut 20 de familii, asta înseamnă 20 de pachete, dacă le-am vândut, eu am obținut suma de 20.000 lei, la sigur. Eu știu că acești 20.000 lei eu trebuie să îi duc, trebuie să achit creditul, aceasta e realitatea. Dar eu nu mă întristez, pentru că începuturile nu sunt ușoare.

Ce ai reușit să înveți de la albine în atâția ani de când le cunoști? Și ce ar trebui noi, ca oameni, să preluăm de la ele?
Eu mă uit la dânsele și îmi creează impresia că ele se bucură de fiecare clipă pe care o trăiesc. Ele nu au așa multe zile de trăit, cum noi. E destul să apară o singură rază de soare și ele gata, deja sunt afară, se aude zumzetul lor. Albinele prețuiesc fiecare clipă. Și pot să spun că este ceva frumos și plăcut să lucrezi cu ele.
 
sursa: agrofarm.md
 
loading ...