A DEMONSTRAT CĂ SE POATE CREA O AFACERE DE SUCCES ȘI CU INVESTIȚII MICI. Afacerea cu prepelițe a Nataliei Iurcu din Bulboaca, raionul Anenii Noi

22 apr 2022
Natalia Iurcu din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi este un exemplu bun de curaj, entuziasm și perseverență. Femeia a reușit să pună pe roate o mini fermă de prepelițe doar cu eforturi și investiții proprii. I-a venit ideea, a studiat domeniul, apoi a acționat, întemeind mica afacere chiar în curtea casei în care locuiește. Păsările sunt crescute în cuști profesionale, în funcție de categoria de vârstă și beneficiază de cele mai bune condiții, fiind amplasate într-o hală special construită pentru ele, crescând în camere izolate termic, iluminate și dotate cu sistem modern de ventilare.

Am început mica noastră afacere de familie în noiembrie 2021, suntem abia la început. Am făcut repede încăperea unde creștem prepelițele, așa din ce am avut, nu e mare, 16 metri pătrați. Dar am izolat foarte bine încăperea, așa că iarna nu a fost nevoie să o încălzim. Am avut constant 18 grade, asta și datorită faptului că prepelițele elimină multă căldură. Apoi am cumpărat cuștile, apoi păsările. Fiindcă era deja luna noiembrie și nu am găsit pui mici, am cumpărat păsări mature, 1200 de prepelițe care în scurt timp au început să se ouă.
Am pus 2 incubatoare, am scos pui, am înnoit o parte din păsări, pentru că la șase luni ele încep să scadă din ouat. Și am scos singuri pui tineri. În prezent, ne-am oprit pentru că s-a scumpit totul și e mai dificil din punct de vedere economic.



Natalia povestește că nu este foarte greu să crești prepelițe. Dacă respecți câteva reguli de bază, însușești repede și corect câteva tehnici și depui și mult suflet în ceea ce faci, poți obține rezultate frumoase.

Ele au nevoie de temperatură constantă, aerisire și lumină – pe timpul zilei. Noi nu avem geamuri la încăperea unde le ținem, le aprindem lumina, iar ziua deschidem ușa pentru a aerisi, chiar dacă ave un sistem modern de ventilare prin podea.

Fiecare membru al familiei are un rol bine stabilit. Natalia, împreună cu soțul său îndeplinesc toate funcțiile de la fermă, de la administrator, până la director. Așa sunt siguri că lucrul este bine făcut și cu mult suflet, povestește antreprenoarea.

Soțul este șofer, livrează produsele și pregătește mâncarea pentru păsări. Eu sunt administratorul companiei, dar mă ocup și de curățenie, le hrănesc. Dimineața, primul lucru pe care îl fac, vin la ele, deschid ușa pentru aerisire, le hrănesc, apoi mătur, fac ordine. Am grijă, monitorizez de câteva ori pe zi să fie totul în regulă, să aibă apă, mâncare.

La ferma familiei Iurcu, păsările sunt crescute 100% natural, cu furaje autohtone de cea mai buna calitate. Este un criteriu important și de care țin cont cu strictețe. Acesta este secretul calității și al gustului deosebit, susține Natalia.

Mâncarea o procurăm de la un furnizor de încredere care ne-o aduce până acasă. În prezent, avem prepelițe din specia Fenix auriu. Am avut și de rasa Faraon, în cinstea lor am și denumit afacerea. Livrăm consumatorilor carne și ouă proaspete de prepeliță. Creștem prepelițele în condiții de casă, cu multă grijă și atenți la toate detaliile, asta ne permite să avem un produs de calitate înaltă. Eu vreau să fiu sigură că oamenii vor rămâne mulțumiți. Produsele noastre sunt foarte bune și sigure și pentru copii. Inclusiv copiii noștri le consumă cu plăcere.

Soții Iurcu au început cu pași mici, doar din investiții proprii, dar cu toate actele în regulă. Pentru viitor, își doresc să aplice la unul din programele oferite de stat pentru a câștiga un grant. Astfel își vor putea mări cantitatea de producție.

Avem factură fiscală, avem toate actele în regulă pe care o afacere trebuie să le aibă. Am vrut să facem totul ca la carte. La început, nu am știut care sunt etapele înființării unei afaceri și întâi am cumpărat păsările, apoi am perfectat actele, dar nu e mare pierdere, învățăm. Noi și tehnicile de creștere a prepelițelor le-am învățat singuri, de pe tutorialele de pe internet. Eu și acum, în fiecare seară urmăresc dacă a mai apărut vreun filmuleț sau vreo informație nouă.

Ouăle noastre sunt și într-o rețea de magazine din Chișinău, carnea o vindem la piață, nu avem cantitatea necesară pentru a putea semna un contract mai mare. Dar, sperăm pe viitor să mărim afacerea noastră. Acesta ne este planul. Noi suntem optimiști, nu ne plângem, mergem cu încredere înainte, doar așa vom reuși și ne vom realiza scopurile, susține Natalia Iurcu.
loading ...