A RENUNȚAT LA BUSINESS ȘI ADMINISTRARE ȘI S-A APUCAT DE POMUȘOARE. Istoria Valentinei Buhna, elevă la ȘP Nisporeni

22 sep 2021
Valentina Buhna este elevă la Școala Profesională din orașul Nisporeni și deja al doilea an studiază meseria de Cultivator-procesator de bacifere. Valentina va face parte din prima promoție de cultivatori-procesatori de bacifere din Republica Moldova, deoarece această meserie a fost introdusă în programul de studii al școlii profesionale doar în 2019.

„Părinții mei au o mică afacere de producere a pomușoarelor, iar eu cu soțul am preluat această activitate, inițiind o companie de procesare a baciferelor, localizată în orașul Nisporeni, cu denumirea de Flavorya”, povestește Valentina. În prezent compania produce pestil din pomușoare, crakeri din semințe și chipsuri de fructe pe care le comercializează pe piața locală. Producerea acestor mărfuri a venit tot ca o continuitate a activității de producere a pomușoarelor, deoarece aveau surplus de fructe care nu era comercializat, dar și din convingerea că trebuie încurajat consumul de produse sănătoase locale.„Am studii în domeniul de business și administrare, dar pentru că afacerea noastră necesită cunoștințe și abilități specifice, am decis să mă înscriu la meseria de Cultivator-procesator de bacifere, care a fost lansată de ȘP Nisporeni cu susținerea proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). Am discutat și am decis în familie că, cunoștințele de producere a pomușoarelor ne va ajuta să sporim calitatea și recolta fructelor în gospodărie, iar tehnologiile de procesare studiate vor reprezenta un plus la îmbunătățirea produselor noastre. Toate aceste cunoștințe ne vor ajuta să atragem investiții și finanțare pentru a dezvolta compania”, susține Valentina Buhnă.

Deși primul an de studii a fost complicat din cauza restricțiilor pandemice, școala a reușit să organizeze un șir de webinare cu specialiști din domeniu și producători cu experiență, de la care Valentina a învățat despre tehnologii de producere și de procesare a pomușoarelor.Actualmente, la Școala Profesională din orașul Nisporeni, 50 de elevi studiază în anul I și II meseria de cultivator-procesator de bacifere. Potrivit școlii, circa 50 la sută dintre acești elevi au afaceri de familie sau planifică să lanseze afaceri privind producerea diferitor tipuri de bacifere. În mai 2022, vom avea prima promoție de Cultivatori-procesatori de bacifere din Moldova. Deși este o meserie nouă studiată  în Republica Moldova, mulți tineri sunt interesați de ea, iar anual numărul de 25 de elevi prevăzut de programul de studii pentru meseria respectivă este completat. Această meserie a fost lansată la propunerea și prin coordonarea cu producătorii de bacifere și Asociația Pomușoarele Moldovei, dat fiind că se atestă o lipsa acută a muncitorilor calificați în acest sector. Grație dotării cu suportul USAID APM a laboratorului de studiu, serei didactice și a lotului demonstrativ, elevii pot învăța și practica cele mai moderne tehnologii de producere, fiind pregătiți atât pentru a se angaja ca muncitori calificați, cât și pentru a lansa o afacere proprie.
 
Top știri

DIN BANII ADUNAȚI ÎN ȘASE ANI PESTE HOTARE, au cumpărat un lot de pământ și au plantat o livadă de prune. Povestea de succes a familiei Dercari din Sângera

27 oct 2021

OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

15 oct 2021

NINA RARANCEAN – AGRICULTOR DIN ÎNTÂMPLARE: „Important este să știi ce vrei și să te ții de asta”

13 oct 2021

ȘASE DECENII DE AGRICULTURĂ: La cei 82 de ani, Nicolae Micu este considerat ambasadorul culturilor organice

07 oct 2021

VINUL DE LA CRAMA MIHAI SAVA, O ADEVĂRATĂ POEZIE! Istoria micului producător de la Costești o savurați la Cămara Fest

05 oct 2021
Din aceiași categorie

AFINELE, “AURUL” DE LA PITUȘCA. Familia Zaharia cultivă minunatele pomușoare și vrea să își extindă afacerea

14 jul 2021

DOI FERMIERI DIN NORDUL ȚĂRII ÎN TOPUL “OMUL ANULUI 2020”. Cunoaște-i pe câștigători AICI

24 mai 2021

MURELE, POMUȘOARELE CU „GULERAȘE ALBE”. Familia Rău din Sipoteni le cultivă de aproape două decenii

19 jul 2021

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

27 aug 2021

EDUCATOAREA CARE CREȘTE CRIZANTEME. Cristina Rusu din Budești e pe cale să dezvolte o afacere rezistentă cu parfum de flori

23 apr 2021

A RENUNȚAT LA BUSINESS ȘI ADMINISTRARE ȘI S-A APUCAT DE POMUȘOARE. Istoria Valentinei Buhna, elevă la ȘP Nisporeni

A RENUNȚAT LA BUSINESS ȘI ADMINISTRARE ȘI S-A APUCAT DE POMUȘOARE

Istoria Valentinei Buhna, elevă la ȘP Nisporeni

A RENUNȚAT LA BUSINESS ȘI ADMINISTRARE ȘI S-A APUCAT DE POMUȘOARE. Istoria Valentinei Buhna, elevă la ȘP Nisporeni

loading ...