Valentina Buhna este elevă la Școala Profesională din orașul Nisporeni și deja al doilea an studiază meseria de Cultivator-procesator de bacifere. Valentina va face parte din prima promoție de cultivatori-procesatori de bacifere din Republica Moldova, deoarece această meserie a fost introdusă în programul de studii al școlii profesionale doar în 2019.
„Părinții mei au o mică afacere de producere a pomușoarelor, iar eu cu soțul am preluat această activitate, inițiind o companie de procesare a baciferelor, localizată în orașul Nisporeni, cu denumirea de Flavorya”, povestește Valentina. În prezent compania produce pestil din pomușoare, crakeri din semințe și chipsuri de fructe pe care le comercializează pe piața locală. Producerea acestor mărfuri a venit tot ca o continuitate a activității de producere a pomușoarelor, deoarece aveau surplus de fructe care nu era comercializat, dar și din convingerea că trebuie încurajat consumul de produse sănătoase locale.
„Am studii în domeniul de business și administrare, dar pentru că afacerea noastră necesită cunoștințe și abilități specifice, am decis să mă înscriu la meseria de Cultivator-procesator de bacifere, care a fost lansată de ȘP Nisporeni cu susținerea proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM). Am discutat și am decis în familie că, cunoștințele de producere a pomușoarelor ne va ajuta să sporim calitatea și recolta fructelor în gospodărie, iar tehnologiile de procesare studiate vor reprezenta un plus la îmbunătățirea produselor noastre. Toate aceste cunoștințe ne vor ajuta să atragem investiții și finanțare pentru a dezvolta compania”, susține Valentina Buhnă.
Deși primul an de studii a fost complicat din cauza restricțiilor pandemice, școala a reușit să organizeze un șir de webinare cu specialiști din domeniu și producători cu experiență, de la care Valentina a învățat despre tehnologii de producere și de procesare a pomușoarelor.
Actualmente, la Școala Profesională din orașul Nisporeni, 50 de elevi studiază în anul I și II meseria de cultivator-procesator de bacifere. Potrivit școlii, circa 50 la sută dintre acești elevi au afaceri de familie sau planifică să lanseze afaceri privind producerea diferitor tipuri de bacifere. În mai 2022, vom avea prima promoție de Cultivatori-procesatori de bacifere din Moldova. Deși este o meserie nouă studiată în Republica Moldova, mulți tineri sunt interesați de ea, iar anual numărul de 25 de elevi prevăzut de programul de studii pentru meseria respectivă este completat. Această meserie a fost lansată la propunerea și prin coordonarea cu producătorii de bacifere și Asociația Pomușoarele Moldovei, dat fiind că se atestă o lipsa acută a muncitorilor calificați în acest sector. Grație dotării cu suportul USAID APM a laboratorului de studiu, serei didactice și a lotului demonstrativ, elevii pot învăța și practica cele mai moderne tehnologii de producere, fiind pregătiți atât pentru a se angaja ca muncitori calificați, cât și pentru a lansa o afacere proprie.