AU PUS PE ROATE O AFACERE DELICIOASĂ, DE INSPIRAȚIE GRECEASCĂ

29 mai 2023
Timp de 17 ani Angela Tanașciuc a lucrat la o patiserie din Republica Elenă, departe de familie. Acolo a deprins secretele meseriei de patiser, pe care le-a adus și acasă, în Moldova, unde i le-a transmis fiului său Denis. Astăzi, familia gestionează propria patiserie cu 3 puncte de realizare a produselor.

Mergeam în fiecare an în vacanța de vară la mama, în Atena, unde ea era stabilită încă din 2001. Mama lucra la o patiserie care aproviziona aproximativ 100 de magazine. De acolo a pornit și ideea deschiderii acestei afaceri, spune antreprenorul.



S-au inspirat de la dulciurile grecești, însă acasă s-au remarcat cu rețetele proprii, inventate la Atena, care au fost rapid îndrăgite de moldoveni. Astfel, Denis și soția sa au decis să investească banii de la nuntă într-o patiserie, în care să vândă aceste deserturi. Au cumpărat utilajele necesare și au lucrat cot la cot ca să își vadă visul realizat.



În acea perioadă, am avut de ales, fie plecăm ca majoritatea tinerilor la muncă peste hotare, fie facem ceva acasă.

Mama a venit în 2015, când am deschis afacerea. Ne-a învățat toate secretele, apoi a plecat înapoi în Grecia. Timp de aproape un an am lucrat doar eu și soția, fără ajutor sau angajați. Deoarece produsele noastre au fost foarte apreciate de către consumatori, am început să creștem, să angajăm, să oferim locuri de muncă pentru ungheneni.

După 3 ani, când volumul de muncă s-a mărit considerabil, am chemat-o pe mama acasă. S-a întâmplat în 2018, când după o perioadă de 16 ani, am reușit să o conving pe mama și acum, ea este unul din angajații de bază ai patiseriei. Aveam nevoie de o persoană ca ea, care cunoaște toate detaliile meseriei și este dedicată, povestește tânărul.



Cu ajutorul a două granturi din partea UE, familia Tanașciuc a reușit să își digitalizeze afacerea, să achiziționeze mai multe utilaje și echipamente noi, dar și să deschidă în Ungheni al treilea punct de servire pentru amatorii de deserturi.

Deoarece, la momentul deschiderii afacerii, nu prea aveam bani, toate echipamentele și utilajele procurate fie erau la mâna a doua, fie semi-profesionale. Datorită programului „EU4Moldova: regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de UNDP Moldova și UNICEF Moldova am cumpărat cuptoare, vitrine, mese de lucru, congelatoare, mașini de cafea și multe alte ustensile pentru procesul de producere și pentru cele 3 puncte de comercializare pe care le avem, mai spune Denis Tanașciuc.
 

Acum, că familia este reîntregită, Angela Tanașciuc mărturisește că îi este dor de Grecia, însă se simte fericită și împlinită să fie alături de copii și nepoți, iar în același timp – să muncească în propria afacere europeană, acasă, în Moldova.
 
Top știri
Din aceeași categorie
Știri recomandate
loading ...