Munteanu Mihail, administratorul SRL „Curtea ulmului” are 13 hectare de livadă de nuc și planifică să planteze încă 5 hectare de piersic plat, iar ulterior, să extindă plantațiile cu cel puțin 10 ha de livadă anual. De asemenea, își dorește să înființeze o livadă de cais. Apoi, urmează investiții în facilitățile de post recoltare cum ar fi camere frigorifice și utilități de procesare a fructelor, spune tânărul.
Mihail are 33 de ani și tot de atâta timp, terenul pe care intenționează să planteze livada de piersic plat nu a fost lucrat. A decis să procure o parcelă de pământ și o altă porțiune să o ia în arendă de la primăria locală.
Plantarea unei livezi de piersic plat i s-a părut o idee bună pentru că există cerere pe piața locală pentru acest produs care este pentru noi un pic mai exotic, în comparație cu piersicul clasic și nectarinele. Întru contractarea serviciilor de pregătire a solului și a lucrărilor de plantare a livezii a accesat, cu suportul proiectului ”Livada Moldovei”, un credit de aproape 8 mii 500 euro.
Livada de nuc o prelucrează aplicând metodele conservative, fără utilizarea afânării solului. În acest scop, și-a procurat anterior un tractor, tocător, cositoare, necesare pentru îngrijirea livezii.
Acum, marea mea problemă este irigarea. Nu cred că fără irigare poți face agricultură de performanță. Am făcut săpături de prospecție în zona lacului din preajma livezii de nuc și a viitoarei plantații de piersic plat și am constatat că ar putea fi o sursă de irigare durabilă. Pentru că lacul a fost abandonat de mai mulți ani și apa a fost deversată, costurile de reabilitarea vor fi foarte mari. Din păcate, este destul de dificil să găsesc asociați în zonă pentru că foarte multe terenuri sunt abandonate fiind în proprietatea persoanelor ce muncesc în străinătate și nu-și doresc nici să arendeze terenurile nici să le vândă. Se merge pe principiul „lasă să stea că nu cere mâncare…”. Nu mi se pare corect dar asta e, avem terenuri pe care cresc doar buruieni în loc să aducă plus valoare, spune fermierul.
Antreprenorul, fiind de meserie inginer constructor, este atestat în calitate de diriginte de șantier și activează la o întreprindere din capitală. Investițiile pe care le face în agricultură le consideră o etapă de pregătire pentru derularea unei afaceri mai ample în domeniul horticol. În acest fel planifică minuțios investițiile și le pune pe lista de priorități în funcție de mijloacele creditare disponibile.
În agricultură natura este cea care decide, trebuie să ne aplecăm urechea la ce ne spune. Totodată, noi trebuie să abordăm domeniul ca pe o afacere în care poți falimenta sau prospera. Tocmai din acest motiv am decis să apelez la un credit oferit în cadrul proiectului ”Livada Moldovei”. Aici există posibilitatea să contactezi suma necesară de la 5 mii de euro, după care, dacă ai planificat investiții pe etape sezoniere, poți reveni pentru a mai solicita alți bani pentru investiții ulterioare. Sunt importante și scutirile la plata taxei pe valoarea adăugată și a taxelor vamale și accizelor. La depunerea dosarelor pentru subvenții aceste costuri nu sunt eligibile. Tinerilor care își doresc să înceapă o afacere în agricultură le doresc mult curaj și perseverență, să nu se aștepte că vor deveni bogați peste noapte. Le recomand să acceseze mijloacele financiare disponibile în cadrul proiectului ”Livada Moldovei, mărturisește bărbatul.
Deocamdată, cea mai mare problemă care-i dă bătăi de cap tânărului antreprenor este dificultatea arendării sau procurării pământurilor care sunt lăsate în paragină. Antreprenorul consideră că statul ar trebui să se implice mai activ în procesul reabilitare și de consolidare a terenurilor agricole neprelucrate.
Sursa: livada-moldovei.md