AFACEREA CU PREPELIȚE PE CALE DE DISPARIȚIE? Ce spune antreprenoarea Eudochia Ursu

05 jul 2021

Sunt tot mai puțini. Sau că pandemia le-a dat afacerea peste cap, care a adus după sine majorarea prețurilor pentru hrană și stoparea activității HoReCa, principalii lor clienți, dar mai mulți crescători de prepelițe au renunțat la afacere. Fermele cu micuțele păsări, carnea cărora e foarte bună pentru diabetici, le găsim tot mai rar prin localitățile noastre.
 
La ferma de la Lozova, Strășeni nu se stă nicio clipă!
 
Istoria noastră de azi însă e despre o familie care, în ciuda intemperiilor, nu a renunțat la afacerea cu păsările care fac baie în praf pentru a elimina dăunătorii din pene și pentru a menține penajul curat. Pentru că se știe: pentru prepelițe curățenia înseamnă aproape totul și e absolut necesar să fie păstrată în “apartamentele” lor. Așa că am oprit în satul Lozova din raionul Strășeni, la ferma care aparține doamnei Eudochia Ursu, afacerea fiind gestionată însă de fiica Natalia și ginerele Vitalie Verdeș. Au preluat-o la 1 noiembrie 2018 de la un fermier local și de atunci încearcă să o mențină.
 
“Genul nostru de activitate este legat de catering, deservirea anumitor evenimentelor, cum ar fi Hramul orașului, al localităților, Ziua Vinului, festivaluri, expoziții. Le preparăm pentru a le livra și ne-am zis că mai bine le creștem noi, decât să le cumpărăm de la alții. Am achiziționat  afacerea și pentru a-mi ține copiii acasă”, ne-a povestit dna Ursu.
 
Ferma au cumpărat-o “plină”, altfel zis, cu vreo 15 mii de păsări, dar pentru că ulterior a scăzut cererea de produs de piață, au redus treptat capacitatea, acum având în jur de 8-9 mii.
 
“Avem toate condițiile pentru a le crește, altfel nu obții niciun certificat, iar cerințe sunt multe. Dispunem de un abator, secții de opărit, de tăiat, penit, totul este automatizat. Ferma este dotată cu cameră frigorifică de păstrare, pentru că ele trebuie mai întâi să fie răcite, apoi puse la consum. Așa prevede tehnologia. Din păcate, s-au scumpit toate cerealele și hrana pentru ele costă cu 35 la sută mai mult. Le hrănim cu mâncare specială. Pentru cele care se ouă e un fel, pentru cele mici – altă mixtură din cereale, e o rețetă specială, altfel nu vezi rezultate”, a continuat antreprenoarea.
 
Un an jumate, din cauză că evenimentele au fost stopate, le-a fost destul de dificil. Acum încearcă să își revină și merg pe la târguri, expoziții, iarmaroace. Pentru ca lumea să îi cunoască și să aleagă marfa lor. E de calitate și are și un preț accesibil. Un kg de carne de prepeliță direct de la producător costă 130 lei/kg, iar un ou e un leu. Evident că magazinele stabilesc alte prețuri, mult mai mari și nu pentru orice buzunar. 
 
Dar de câtă muncă e nevoie până le vezi ajunse pe raft știe doar cel care le crește.
 
“Toată munca e realizată de fiica, ginerele și încă o angajată. E un lucru tare migălos. Incubatorul poate scoate și la miezul nopții, și dimineață la ora 05.00. Este pentru 6 mii de ouă, dar îl folosim atât cât ne trebuie. Ele stau 17 zile la incubare, apoi două zile în locul unde plesnesc oușoarele. E un dulap special amenajat, cu temperatură necesară. Le dăm vitamine și antibiotice pentru a le proteja de boli, dar sunt delicate și preferă curățenia lună”, ne-a povestit Eudochia Ursu.
 
Pentru împerechere sunt trecute în camere separate
 
Un alt moment curios e că prepelițele sunt păsări solitare și sunt văzute în perechi doar ocazional. Ele se adună în grupuri mari în perioada de împerechere. Dar stați că nici cu hurta nu obții mare lucru, așa că sunt plasate în cuști separate, câte 20-22, șapte dintre care sunt masculi și restul femele. De pui trebuie să ai grijă ca de bebeluși – să le schimbi zilnic așternutul și să le așezi altul curat și proaspăt.
 
SRL “DARXEN-PROD” din Lozova, Strășeni livrează marfă doar pe piața locală. Vor face planuri de export atunci când vor avea posibilitatea să reconstruiască ferma și să o doteze cu utilaje performante. Le-au găsit, costă o sută și ceva de mii de euro, au semnat contractul, dar a venit năpasta de Covid și le-a dat planurile peste cap. Nu au aplicat deocamdată la niciun grant, s-au descurcat cu propriile forțe, dar sunt la un pas de a renunța și ei la fermă. Și asta pentru că, spun fermierii, e destul de complicat să investești într-o țară care aproape că nu are viitor.
 
Profit? Bani mari nu faci, dar îți garantezi o siguranță financiară.
 
“Carnea de prepeliță nu se consumă zilnic, așa ca cea de găină, poate de aici și bani nu prea mari? – am întrebat noi și dna Ursu ne-a răspuns că “nu va tuși nimeni dacă le va avea zilnic pe masă. Poți prepara din ele o gamă variată de bucate. Știți ce zeamă gustoasă iese? Apoi sunt destul de bune și la grătar, și în sosuri, și la cuptor.”
 
Cum și unde vând marfa? E o epopee întreagă. Planul de afaceri este creat în funcție de Calendarul Creștin Ortodox, unde găsesc sărbătorile creștine și hramurile localităților. Când am discutat cu protagonista noastră era în drum spre Căușeni, că lunea viitoare acolo e hramul și oricine ar vrea ceva gustos pe masa de sărbătoare. Și nu merg la drum fără certificatele de proviniență și fără analizele solicitate de organele de control, pentru că respectă munca lor și a consumatorului.
 
Sfaturi pentru viitorii crescători de prepelițe: să nu dea mâinile în jos, nimic nu e ușor.
 
“Credeți-mă că e bine acolo unde nu suntem noi. E greu, dar nu imposibil!”, a încheiat antreprenoarea. 
 
 
 
 
 
 
loading ...