AFACEREA FAMILIEI VRANCEA – CORNEA CU GUST NATURAL. „Vrem să oferim copiilor noștri suc natural fără adaosuri, fără zahăr și conservanți”

17 aug 2021
Istoriile de succes încep din dorința de a schimba lucrurile, iar munca asiduă și perseverența sunt calități definitorii ce stau la baza creșterii și prosperării unei afaceri. La fel s-a întâmplat și în cazul familiei Vrancea – Cornea, care au preferat să rămână în Republica Moldova și să dezvolte o afacere cu gust natural, pe placul celor mici, cât și a celor mari. Împreună au reușit să creeze o linie de stoarcere a sucului de mere, fără conservanți chimici, zahăr sau coloranți, și cu asta se mândresc.

Satul Mirești, Hâncești, este localitatea unde a luat naștere ideea.

”Totul a început în anul 2000”, își amintește antreprenoarea. ”Atunci am sădit o livadă de mere, însă când am început a obține roada, am realizat că nu avem spațiu de comercializare a fructelor, în special a celor destinate sucului. Acela a fost momentul când am decis să procurăm o linie de procesare a fructelor pentru suc. Neavând resurse financiare, am plecat peste hotare, unde 5 ani am lucrat pentru a-mi îndeplini visul.”Dar asta nu a fost suficient. Participarea în cadrul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie (PARE 1+1), în anul 2019, i-a oferit producătoarei de sucuri șansa de a sta permanent aici, acasă, și de a pune o bază solidă propriei sale afaceri. A continuat cu construcția unei hale de procesare a fructelor și legumelor prin accesarea unei linii de creditare în cadrul Proiectului Livada Moldovei:

”La momentul actual, suntem în proces de testare a liniei. Am reușit să testăm produsul final în laborator, dar vrem să înțelegem și ce tipuri de sucuri sunt pe placul consumatorilor. Uneori, clienții vin cu propuneri și noi combinații pentru sucuri. Și noi experimentăm. ”

Familia de antreprenori vinde produse proaspete, dar, în paralel, face și suc din fructe și legume. Ingredientul de bază este Mărul. La momentul actual, în afară de livada de meri ce se întinde pe un teritoriu de 1ha, familia a luat în arendă un teren pe care cresc și cireși, și pruni din care produc suc 100% natural. Livada este tratată cu minim de substanțe chimice, inofensive sănătății omului, dar și habitatului natural. Aprovizionarea cu cantitatea necesară de legume pentru producerea sucului este asigurată de alți producători autohtoni.

Doamna Aurica povestește cu entuziasm despre procesul de fabricare a sucului:

”Metoda de producere presupune stoarcerea directă a produsului prin storcătorul care presează această masă, din care se obține sucul natural, fără nici un adaos. Sucul din magazin conține conservați, mai întâi se face concentrat, apoi, la îmbuteliere, se adaugă apă și alte ingrediente. Noi nu adăugăm absolut nimic: nici apă, nici zahăr, nici conservanți. Sucul este pasteurizat la temperatura de 82 de grade și împachetat în pungi Bag in Box, cu capacitatea de 3l și 5l. El se păstrează la rece, la o temperatură de maxim 15 grade, și poate fi consumat în decursul a unui an. După ce este desfăcută punga, se poate menține la frigider.”

Un litru de suc proaspăt stors poate fi cumpărat cu 13 lei, o pungă de 3 l cu suc pasteurizat de mere costă 60 de lei, iar cu fructe și legume în asortiment (mere cu cireșe, mere cu pere, mere cu morcov și sfeclă roșie) la un preț de 75 lei, pentru o pungă de 5 l se achită 90 lei. Antreprenoarea susține că vinde suc, în special, cunoscuților sau la recomandarea celor care au încercat deja produsele. Se bucură, deja, și de clienții fideli. Sucul nu se găsește pe rafturile magazinelor, ci doar pe rețelele sociale ”Ecodream – suc sănătos și gustos” și în cadrul târgurilor producătorilor autohtoni.

Fiind la început de cale, a întâlnit un șir de obstacole ce țin de lacunele din sistemul legislativ, dar și de lipsa unui organ specializat în consultanța și oferirea suportului informațional pentru antreprenorii mici. A întâlnit dificultăți chiar și în angajarea unor specialiști în poiectarea și construcția halei.

”Începutul a fost foarte greu. Din lipsa experiențelor similare în domeniu, cu părere de rău, nu am primit o consultație cap - coadă de la nici o instituție abilitată, fapt ce a îngreunat procesul. Nimeni nu știa ce cerințe trebuie să respectăm, care sunt etapele de producere sau alte detalii din industria de prelucrare, cum trebuie să construim, cum puteam obține certificările. Toți ne confruntăm cu această problemă. Chiar și la achiziționarea unei linii electrice mobile, care permitea mutarea acesteia în orice loc cu acces la lumină și apă, au apărut  impedimente – cerințe ca pentru fabricile mari. Am ajuns aici prin multe încercări.”

În procesul de construcție a halei, antreprenorii s-au ghidat după modelul german și cel românesc. Au investit 200 000 de lei în linia de producere, iar investiția finală, ce include toate lucrările, presupun că va ajunge la 1 milion de lei. Se bucură și de construcția depozitului în care vor putea stoca fructele, fapt ce le va permite să lucreze pe tot parcursul anului.

Primesc plăcere de la faptul că, în ultimul timp, interesul pentru produsul local este destul de mare, oamenii optează pentru ceva bun, de calitate, care să nu le afecteze sănătatea. Și știu că nu muncesc în zadar, mai ales atunci când oamenii se reîntorc și spun: ”Sucul vostru este cel mai gustos!”.

Dacă vorbim despre planurile de viitor, ele sună în felul următor:

”Așteptăm să dăm hala în exploatare și să finalizăm partea cu actele pentru a putea aproviziona grădinițele și școlile situate în localitățile din apropiere cu un produs sănătos. Vrem să oferim copiilor noștri fructe, legume și suc natural fără adaosuri, fără zahăr și conservanți.”
În plus, în afară de satisfacția de a aduce pe piața locală un produs natural, direct de la sursă, doamna Vrancea-Cornea și-ar dori să asigure crearea unor locuri de muncă în localitățile rurale. Speră să reînvie satele, iar ”statul să se întoarcă cu fața la noi”.


La întrebarea ce își dorește cel mai mult, producătoarea de sucuri naturale a răspuns cu toată sinceritatea că își dorește să nu fie nevoită să plece:

”Îmi doresc ca cei plecați peste hotare să revină acasă și să aibă la ce veni. Dorința mea cea mai mare este ca afacerea noastră mică să prospere, iar fiica noastră împreună cu soțul ei să revină din Franța acasă, să muncim împreună, și această afacere să ne ofere un trai decent pentru 3 familii - nouă și copiilor noștri”.

Familia Cornea-Vrancea ne va aduce în acest week-end în Parcul "Alunelul" cele mai delicioase sucuri naturale! Eveniment sprijinit de Federatia Nationala A Fermierilor, Pretura sectorului Buiucani. AGROMEDIA este partener media a târgului producătorilor autohtoni Cămara Fest.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

PRODUCĂTORII DE ENERGIE REGENERABILĂ ÎN TOPUL SUCCESULUI: AEE a publicat o revistă cu 40 de istorii

20 jan 2022

ANTREPRENOAREA DORINA BACIU: Vreau să dezvolt „turismul” cașcavalului în Sadaclia, combinat cu vinuri locale

17 jan 2022

ENERGIE EOLIANĂ PRODUSĂ LA VĂRZĂREȘTI. Ce spune antreprenorul Corneliu Mârza despre afacerea sa

30 dec 2021

ECHIPAMENTE PENTRU APICULTORI: Istoria de succes a familiei Lazăr, prima care a ajuns să le producă și pentru export

27 dec 2021

MOARA CARE „PRODUCE” PUFULEȚI ȘI CEREALE MARA: Investiții de milioane de euro și istoria de succes a agricultorului Vasile Balcan

20 dec 2021

AFACEREA FAMILIEI VRANCEA – CORNEA CU GUST NATURAL. „Vrem să oferim copiilor noștri suc natural fără adaosuri, fără zahăr și conservanți”

AFACEREA FAMILIEI VRANCEA – CORNEA CU GUST NATURAL

„Vrem să oferim copiilor noștri suc natural fără adaosuri, fără zahăr și conservanți”

AFACEREA FAMILIEI VRANCEA – CORNEA CU GUST NATURAL. „Vrem să oferim copiilor noștri suc natural fără adaosuri, fără zahăr și conservanți”

loading ...