AFINE CANADIENE, CRESCUTE LA CIMIȘLIA. De ce Juneberry sunt considerate fructe minune și cum se cultivă, cu producătorul Sergiu Leancă

28 jun 2022
Sunt rezistente la secetă și îngheț, nu au nevoie de soluri acide pentru a crește și sunt mai dulci și mai bogate în fier și microelemente decât afinele obișnuite. Este vorba despre Juneberry (Amelanchier spp.) sau cum mai este numit, Afinul canadian. Se numără printre pomușoarele relativ noi pentru producătorii moldoveni, dar cu un potențial bun de dezvoltare.

Sergiu Leancă din satul Coștangalia, raionul Cimișlia este producător de mure, dar foarte pasionat de creșterea pomușoarelor. Tot din pasiune și curiozitate a ajuns să cultive și Juneberry, fructe de pădure, de origine din America de Nord, dar care s-au adaptat foarte bine condițiilor climaterice de la noi, susține agricultorul.

Juneberry fac parte din familia rozacee.  Este mai apropiat de măr și pară, deși are aceeași textură ca și afinele: fructe mici, suculente și la aspect seamănă. Are, însă, un gust specific, este mai dulce decât afinele. Iar semințele au gust și aromă asemănătoare cu migdalele.



Sunt puțini producători agricoli care au încercat să cultive Juneberry în Moldova și pe suprafețe mici, plantații mari de Afin canadian, deocamdată nu avem în țară.  

Este un fruct puțin cunoscut în Moldova. Am cumpărat materialul săditor de la noi din țară, am vrut să văd cum se adaptează. Și am rămas plăcut surprins, s-a adaptat mult mai bine decât afinele, care au nevoie de un sol acid, ceea ce nu se găsește în mod natural la noi.

Principala calitate a Juneberry este capacitatea de a se dezvolta chiar și în condiții dure. Se pot obține rezultate foarte bune și pe timp de secetă sau îngheț. Nu este sensibil la ger sau caniculă. Afinul canadian nu este pretențios nici la sol, poate crește și în condiții de aciditate redusă a solului. Intrarea pe rod se face după doi ani de la înființarea plantației, în această perioadă, plantele se dezvoltă mult mai bine și fructifică mult mai mult. Tufele de la Juneberry pot crește până la 3-4 metri înălțime și sunt extrem de productive.
 
Noi cultivăm Juneberry în condiții spartane, nu intervenim cu mari lucrări, nu sunt irigate, dar cresc și rodesc foarte bine. Nu tratăm arbuștii cu insecticide, pesticide, nu le dăm fertilizanți, dar s-au adapta extrem de bine. Necesită doar lucrări de curățare ca și ceilalți arbuști. Ajuns la maturitate, de pe un arbust pot fi recoltate până la 5 kg de pomușoare. Fructele se coc în a doua jumătate a lunii iunie și au o perioadă de recoltare destul de lungă, aproximativ o lună.



Antreprenorul își vinde pomușoarele în mare parte în mediul online, unde poate să și promoveze pomușoarele. Cine a cumpărat o dată, revine cu siguranță, astfel majoritatea consumatorilor sunt clienți fideli, mărturisește fermierul.

Probleme apar la capitolul realizare. Oamenii nu-l cunosc și nu-l cumpără. Noi încercăm să îl promovăm, să le spunem cumpărătorilor cât de gustos și benefic este. Dacă deschidem internetul și citim care sunt proprietățile lui, vom spune că Juneberry este fructul minune. Sunt pomușoarele cu cea mai mare concentrație de fier și un cocktail de vitamine.

Afinul canadian este un ingredient perfect în prepararea deserturilor sofisticate. Se folosește în prepararea jeleurilor, a gemurilor, sirop pentru înghețată, arome, concentrat pentru patiserii, lichior și vin. Poate fi folosit în stare proaspătă, congelat sau deshidratat.

Juneberry este considerat ca o sursă bogată de calciu asimilabil, mai buna decât carnea roșie, legumele sau cerealele. Recentele cercetări arată că afinul canadian conține cantități mari de fenoli, flavonoide și antocianuri. Este bogat in vitamina C, zahăr natural și conține de 3 ori mai mult fier și cupru decât strugurii.

Sergiu Leancă vinde pomușoarele Juneberry pe rețelele de socializare, la prețul de 60 de lei kg.
loading ...