ALEXANDRU NEAMŢU, DEȚINĂTORUL PREMIULUI „POLOBOCUL DE AUR”: „Calitatea vinului vine din câmp, dar mai depinde și de abilitățile celui care îl produce”

04 oct 2022
Zeci de gospodari din toată ţara s-au întrecut în măiestria de producere a celui mai bun vin de casă și au concurat pentru cea mai râvnită distincţie „Polobocul de Aur". Doar nouă vinificatori dintre aceştia s-au ales cu premiul mare la ediţia din acest an a concursului.

Cel mai bun vin alb din soiuri hibride a fost desemnat cel al lui Alexandru Neamţu. Vinificatorul a primit Premiul Mare „Polobocul de Aur” la Nominalizarea: Vin din soiuri hibride și din specia Vitis labrusca, roada anului 2021 pentru vinul din soiul Cuderca.

Calitatea vinului vine din câmp, cu cât strugurii sunt mai sănătoși, cu atât și vinul este mai bun. Sigur, mai depinde și de abilitățile celui care îi vinifică. Un material foarte bun poate fi și distrus de un vinificator care nu știe ce are de făcut, ne-a mărturisit vinificatorul, spune cu modestie vinificatorul.



Alexandru Neamțu, deși se numește vinificator amator, cunoaște foarte bine secretele producerii unui vin de calitate, având și studii în agricultură, fiind de profesie inginer agronom în protecția plantelor. Astfel, combinând studiul cu o mare pasiune, reușește să obțină rezultate foarte frumoase.

Sigur, este mare diferență între un producător de vinuri de casă și unul în condiții de fabrică. În condiții de casă, vinificatorul foarte puțin intervine în procesul de vinificare. Da, eu personal apelez la niște drojdii, dar nu mă implic cu diferite enzime, cu reglarea temperaturii în procesul de fermentare. Aici am două opțiuni, sau pun la fermentat vinul în beci, acolo temperatura este mai stabilă, sau dacă este temperatura de 15-17 grade, îl las afară. Fiecare vin necesită abordare individuală. După ce se încheie fermentarea alcoolică, urmează sedimentarea după care dăm și noi vinul prin filtru, apoi îl punem în sticle și la păstrare în beci, povestește gospodarul.  

Vinul care a fost desemnat drept câștigător în cadrul concursului „Polobocul de Aur” a fost produs mai mult dintr-o întâmplare, dar s-a dovedit a fi una destul de reușită, spune Alexandru, care menționează faptul că succesul se datorează și calității înalte a strugurilor.



Am ales să vinific acest soi doar pentru că nu aveam alți struguri de calitate. Am luat-o ca pe o provocare, să văd ce o să iasă, rezultatul a fost peste așteptările mele. Eu nu sunt adeptul soiurilor hibride, dar anul trecut calitatea strugurilor din soiurile europene cum este Sauvignon sau Chardonnay a fost puternic afectată de boli. Prietenul meu de la Cimișlia cultivă strugurii Cuderca într-o plantație de soiuri de masă cărora le-a acordat o atenție deosebită, efectuând toate tratamentele la timp, cu preparate de cea mai înaltă calitate. De la el am procurat strugurii din care am făcut vinul ce a fost premiat.

La competiție am participat și cu alte vinuri, pe care eu le consideram chiar mai bune, dar se vede că Cuderca a cucerit jurații. Cuderca este o excepție. Voi vinifica acest soi și anul acesta, mai ales că a fost apreciat în cadrul concursului, dar și de consumator, un factor foarte important pentru mine. Este un vin destul de stabil, aromat, fresh, un vin care vara îți potolește setea și, în combinație cu bucate din pește, aduce o plăcere extraordinară.

La concursuri voi mai participa cu siguranță. În prezent, am 2 vinuri roșii care stau la maturat în baric: o Fetească cu Rară Neagră și un Cabernet cu Merlot. Anul acesta, am vinificat mai multe soiuri și în volum mai mare. Voi avea Feteasca, Feteasca albă cu Muscat, Cuderca, Sauvignon Blanc, de asemenea, un soi destul de rar la noi în Moldova: Suholimanskii Belii, din vinurile roșii, voi avea Fetească Neagră, Rară Neagră cu Cabernet, voi face și un roze în acest an, povestește cu mândrie vinificatorul.



Rezultatele frumoase din prezent sunt roada multor ani de muncă. Sunt mai mult de zece ani de zile de când producerea vinului este pasiunea cea mai mare a lui Alexandru, care crește în intensitate și de care „se îmbolnăvește tot mai mult”, spune el.

Fac totul dintr-o mare dragoste, dar care totuși sper că într-un final să aducă și un mic profit pentru că investițiile sunt destul de costisitoare.

De anul viitor, intenționez să înregistrez o micro vinărie. Acum 2 ani, am și plantat viță-de-vie, destul de multe soiuri, doar că pe suprafețe destul de mici. La anul viitor, voi avea și primii struguri. Am ales o zonă specială, una foarte bună pentru cultivarea viței-de-vie, extraordinar de frumoasă în satul Corjova, raionul Criuleni, localitatea mea de baștină. Este o zonă pe malul Nistrului, bătută mereu de vânt și încălzită de soare, condițiile perfecte pentru struguri. Îmi doresc să ieșim și în lume cu vinurile noastre îmbuteliate, cu o etichetă frumoasă pe care vom scrie „Vin artizanal”, spune cu mare pasiune, Alexandru Neamțu.

loading ...