ALIANȚA CIREȘILOR DIN HÂNCEȘTI, AFACEREA CU GUST DE COPILĂRIE. Află istoria de succes crescută din 2017

01 jul 2021

Sunt simbolul copilăriei și fructele adorate de copii. Ne duc cu gândul la bunici, la sat, și la vară. Este cântat în melodii populare, simbolizând puritate și inocență. Multe sate din Moldova au livezi întregi din care  se întrețin majoritatea familiilor băștinașe.
 
Vorbim despre cireșe, acele fructe care dau nuanță sfârțitului de primăvară și jumătate din vară.
 
Pe lângă faptul că afacerea cu cireșe este profitabilă, ele sunt destul de sensibile la condițiile climaterice și doar mama-natură decide soarta pomicultorilor în fiecare an agricol. Deși este o afacere cu riscuri, agricultorii plantează livezi și înființează întreprinderi de cultivare a cireșilor. Un exemplu evident este și SRL “Cherry Alliance” din satul Buțeni, Hâncești, o afacerea cu trei fondatori care au înființat și gestionează un business de succes. Numele lor este Valeriu Teslaru, Inga Stoianenco și Neonila Roșca, iar în calitate de administrator, Mihail Stoianenco.
 

Compania “Cherry Alliance” a fost fondată în anul 2017. Activitatea de bază fiind cultivarea cireșelor, preconizate pentru consum intern și extern. Ideea inițierii SRL “Cherry Alliance” a apărut din dorința de a veni cu un produs autohton pe piața din Moldova și cea din Europa.  Fondatorii, având experiență practică din proiecte anterioare și colaborări productive cu mediul academic din țară, au implementat cu succes proiectul planificat.
 
Finanțările oferite de stat le-a permis dezvoltarea afacerii
 
Fiind la început de cale, fondatorii erau în criză de surse financiare pentru dezvoltarea afacerii. Cercetând piața și posibilitățile de finanțare, managerii întreprinderii au apelat la programul de sprijin financiar prin prisma mecanismului de subvenționare postinvestițională. Au depus dosarul pentru submăsurile de sprijin de tip 2.2. (irigare), 1.2 P (înființarea plantațiilor pomicole), 1.2 S (instalare suporturi plantații multianuale), 1.7 (creditarea) și 1.3 (procurarea tehnicii lu utilajului agricol) și au beneficiat de circa 4 mil. MDL.
 
Până în 2020 întreprinderea a înregistrat o creștere substanțială a producerii și a extins suprafața plantației. De menționat că au fost create locuri de muncă odată cu creșterea afacerii, condiție semnificativă pentru obținerea de sprijin financiar statal. În perspectivă, fondatorii planifică extinderea afacerii prin tehnologizarea producerii și ajustarea la cerințele pieței Europene. Potrivit lor, concurența de pe piața de desfacere și cerințele înalte ale pieței externe sunt provocări cu care se confruntă multe companii din domeniul agroindustrial, însă această clauză nu este un obstacol pentru dezvoltare continuă.
 
 
“Sfatul nostru pentru cei care vor să-și lanseze o asemenea afacere este să dețină suficiente cunoștințe și competențe în domeniul respectiv. Cunoștințele și experiența sunt factori primordiali în menținerea cu succes a unei afaceri în domeniul pomiculturii”
, au spus cei trei fondatori care au ales să crească cireșe. Pentru că este fructul care ne amintește de copilărie, sat, părinți, bunei. De lucruri sfinte!
loading ...