Produce cașcavaluri artizanale folosind tehnologia italiană. Materia primă - lapte de vacă, oi și capre, muls de 30 de zile și mai bine. În hala de la Sălașul Baciului, întreprindere administrată de Dorina Baciu, vom găsi cașcaval produs acum 42 de luni, făcut numai din lapte, cheag și sare, fără aditivi. Până și ambalajul (coaja) este comestibil. Cel puțin, așa susține antreprenoarea într-un interviu acordat portalului pavelzingan.md.
Dorina spune că au propria fermă în satul Sadaclia din raionul Basarabeasca, unde cresc oi și colectează lapte de vacă și de capră de la micii producători locali. Iar în curtea casei au construit o clădire pentru spații industriale.
„Acum avem 8 feluri de cașcavaluri: trei tipuri de Pecorino din lapte de oaie, Pecorino maturat în vin, Pecorino cu piper negru și nuci și Pecorino extra tare, cu o maturație de la 30 până la 40 de luni. Facem și Caprino, cu o maturație de la 30 de zile la 12 luni, Caprino alb cu mucegai alb.
Eu și soțul meu Valeriu Motoroi am locuit în Italia 10 ani, iar în ultimii ani soțul a lucrat în domeniul producerii cașcavalurilor. La un moment dat am decis că vrem să ne întoarcem acasă și ne-am gândit de ce să nu începem să producem cașcavaluri și la baștină? Așa că în 2017 am pornit să dezvoltăm afacerea, tatăl mea avea oi și asta era un start bun”, a povestit creatoarea brandului Sălașul Baciului.
Potrivit ei, când au pornit marea aventură pe piața din R. Moldova nu exista o gamă variată de cașcavaluri.
„În afară de parmezan și Grana Padano, oamenii nu cunoșteau alte cașcavaluri, mai ales cele făcute din lapte de oaie. Așa că am fost printre primii care au început să producă acest deliciu alimentar. Inițial am organizat mai multe degustări, pentru că aveam un produs nou și mai puțin specific pentru piața noastraă și, treptat, am câștigat încrederea consumatorilor.
Marfa noastră poate fi găsită la EcoLocal Market, facem livrări și la Chișinău și vindem și online. Avem, în calitate de parteneri, mai multe restaurante și crame din Moldova.
În primii ani am călătorit destul de mult, am participat la diverse festivaluri, expoziții, degustări, chiar și gratuit. Așa că le-am prezentat consumatorilor produsul nostru și i-am întâlnit personal pe toți viitorii parteneri”, a menționat Dorina Baciu.
Ea mai afirmă că fabrica lor nu produce cantități mari, cam 1, 5- 2 tone de cașcaval pe an, și asta pentru că își doresc să păstreze calitatea produselor.
„Deoarece nu dorim să creștem volumele, ne propunem să dezvoltăm turismul cașcavalului în Sadaklia, să organizăm degustări combinate cu vinuri de la producătorii locali”, a menționat antreprenoarea.
Sursa:
pavelzingan.md