APICULTORI ÎN A TREIA GENERAȚIE. Cunoaște istoria de success a familiei Chirca din Elizaveta, Bălți, pornită de la zece familii de albine

09 jun 2021

“Celor care iubesc cu adevărat apicultura îi sfătuim să posede și inițiativă, deoarece în Republica Moldova sunt multe proiecte care pot fi accesate, atât în lansarea unei afaceri, cât și în dezvoltarea ei. Totodată e de menționat importanța unui plan de afaceri bine calculat în care să fie luate în considerare și riscurile posibile”.

O spun soții Victoria și Maxim Chirca, doi tineri energici și pozitivi care și-au găsit rostul între florile și albinele Republicii Moldova. În cazul lor, cu sprijinul moral, dar și material al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, instituția angajată plenar în susținerea tinerilor antreprenori prin intermediul programului de subvenționare pentru proiecte start-up.  

Soții Chircă au fondat SRL “Honey-Time” cu suportul financiar oferit de către AIPA prin intermediul Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural (FNDAMR). Au ales apicultura pentru că și părinții, dar și bunicii lor au fost apicultori prin vocație, iar ei au copilărit printre stupi și parfum de miere. 

La început au fost 10 familii de albine, moștenite de la părinți și care aduceau doar plăcere. Ulterior, “plăcerea” urma să devină o idee de business. Asta s-a și întâmplat. În 2010, Victoria și Maxim înființează propria afacere în satul natal Elizaveta, din coasta Bălți-ului. În scurt timp, apicultura a devenit pentru ei nu doar o activitate de recreere și timp liber, dar și o afacere de familie oarecum profitabilă. Au cercetat piața, de unde au aflat despre oportunitatea de a beneficia de subvenții în avans pentru proiecte start-up. Și au trecut la acțiuni concrete.

 Acțiuni ar însemna și foarte multe cunoștințe în domeniul îmbrățișat, plus un plan de afaceri încheiat la toți nasturii, plus dosarul cu toate actele necesare. Acesta este, de regulă, drumul spre un proiect cu perspective de realizare. Corectitudinea și perseverența de care au dat dovadă tinerii antreprenori au stat la baza aprobării proiectului, într-un final beneficiind de 650 mii MDL pentru achiziționarea utilajului și a familiilor de albine.
Subvenționarea le-a permis să procure 300 de familii de albine, stupii și utilajul pentru modernizarea prisăcii. Familia Chirca muncește mult, muncește cu plăcere și pasiune. Deja își văd rostul și roadele efortului depus, dar mai e loc pentru alte multe performanțe. Important este că albinarii au avut de învățat cum se gestionează o afacere reușită și care sunt pașii corecți întru garantarea succesului. Îi sfătuiesc și pe alții să persevereze, să îndrăznească a se lansa în domeniul apiculturii sau alte ramuri ale agriculturii.
loading ...