APITERAPIA, SUPRIZA VERII DE LA CONACUL MIERII! Familia de apicultori Ciolacu din Micleușeni, gata să implementeze biomedicina viitorului

01 apr 2021
La marginea satului Micleușeni, raionul Strășeni, se află pensiunea Conacul Mierii, care aparține familiei Ciolacu. Pe o suprafață de două hectare, pe care se mai întinde și o livadă de prune, apicultorii îngrijesc cele 95 familii de albine, afacerea de familie, în care sunt implicați toți membrii.
Pe lângă miere, propolis, polen și alte produse apicole, familia Ciolacu este în pregătiri pentru lansarea procedurilor de apiterapie, ceva mai nou pentru R. Moldova. Terapia curativă cu albine presupune, de fapt, utilizarea produselor recoltate, modificate sau secretate de viețuitoarele stupinei (miere, propolis, polen, lăptișor de matcă și venin) și are destui adepți în statele europene, inclusiv în Ucraina.  
 

Aerul inhalat direct din stupi
 
Curioși de planurile stăpânilor de la Conacul Mierii, am vrut să aflăm din prima sursă când vom putea merge la Micleușeni după o doză de energie, inhalată din stupi. Victor Ciolacu, capul familiei, ne-a povestit că “salonul” urmeză a fi gata pe la finele verii. Atunci, potrivit lui, ne vom delecta cu biomedicina viitorului. “Avem, pe lângă pensiune, o căsuță din lemn, pe care o vom popula cu stupi plini de albine. Ne-a rămas doar să izolăm peretele dinspre partea solară, ca să avem o temperatură constantă și necesară procedurilor din apiterapie. Tot acolo, vom instala două sau trei paturi, direct pe știubeiele conectate la anumite tuburi. Cei care vor dori o ședință de apiterapie, vor purta o mască, similară celei de oxigen, și vor inhala aerul din stupi”, ne-a povestit Victor.
 
Am mai aflat de la el că a vizionat zeci de filmulețe documentare despre cum funcționează aceste oaze ale sănătății și cum ajută la menținerea unui echilibru fizic perfect.

“În Ucraina s-a făcut un studiu, care a demonstrat că aerul inhalat direct din stupi ajută la sistemul respirator, la degajarea psihologică și tratează oboseala. Medicii au examinat un bărbat cu o zi înainte de a-l trece prin apiterapie, iar după procedura respectivă, i-au efectuat analize repetate. A doua zi, parametrii identificați erau total diferiți, iar starea generală a persoanei era mult mai satisfăcătoare”, ne spune dl Ciolacu și ne dă asigurări că primul pacient va fi chiar el. Asta pentru a știe exact ce recomandă turiștilor veniți în vizită la pensiunea renovată acum doi ani, grație suportului acordat de USAID APM.
 
USAID APM a fost catalizatorul afacerii
 
De fapt, istoria lor începe în 2005-2006, când au cumpărat primele familii de albine. Deși cunoșteau meseria de la părinți, din cauză că Victor era alergic la înțepăturile lor, au cam ezitat să “ducă mai departe” ce i-a învățat mama și tata. Ulterior, după o cură de tratament și, probabil, pentru că așa a vrut soarta, Victor a scăpat de efectele adverse, deranjante și chinuitoare, provocate de acul albinelor. Și au intrat în marea familie a apicutorilor din R. Moldova, acum fiind membrii unei asociației, din care mai fac parte încă 12 stupari.
 
Ambii fii erau plecați la muncă peste hotare, unul muncea bucătar în Nordul Italiei și, auzind despre intenția părinților – cea de a dezvolta o afacere de familie în apicultură – a lăsat restaurantele de lux și a revenit acasă.

“Am aplicat pentru mai multe proiecte de grant, și aici ne-au prins bine banii câștigați de fecior. USAID APM ne-a examinat solicitarea, a venit să vadă locul, pentru că actuala pensiune era o clădire cu două etaje nefinisată și fără suflet. Ne-au acordat suport financiar de cca 342 mii lei, bani pe care i-am investit în renovare, reparație și amenajarea locului. Acum, la primul etaj, am aranjat un living, o zonă de odihnă cu șemineu și o bucătărie spațioasă. Oricine vine, poate găti după bunul lui plac. La etajul doi se află dormitoarele, dotate cu blocuri sanitare separate, frigider, televizor. E o agropensiune mai modernă, dar cu elemente rustice. Meniul include bucate la dorință, plus degustarea mierii de tot felul. Cea mai solicitată e cea de salcâm. Trebuie să vă spun că anume această miere este considerată premium, iar un oaspete din Italia, pe care l-am avut acum doi ani, a rămas impresionat de calitatea ei, apreciind nuanța străvezie și gustul colosal!”, afirmă apicultorul de la conac.
 
Pe lângă miere, polen și lăptișor de matcă, la prisaca lui Ciolacu mai găsești o “curiozitate comestibilă” – faguri crescuți direct în borcane. Iar dacă vrei să iei cu tine o parte din mica lor afacere, pe care vor să o dezvolte și să înmulțească familiile de albine, atunci căsuța mica din lemn, umplută du 200 gr. miere și cu logotipul întreprinderii pe ea, este cea mai gustoasă amintire!
 
Chiar dacă anul trecut a fost unul mai prost la capitolul cantitate de marfă și profit, familia Ciolacu este convinsă că investițiile și munca lor nu va rămâne neobservată. Nu în zadar cred că #ePosibilAcasă!
 
 
 
loading ...