AU CĂPȘUNE COAPTE DIN APRILIE, PÂNĂ DE ANUL NOU. Istoria de succes a soților Gogu din Căușeni

05 mai 2022
Ne-am obișnuit să cumpărăm legume și fructe de import, deși le avem pe ale noastre. Unii grădinari demonstrează că și în țara noastră am putea aduna roade anul împrejur. Iacob și Lidia Gogu din Căușeni au înfiinţat acum doi ani o plantaţie de căpşuni. Fructele nu sunt unele obişnuite  și asta pentru că primăvara devreme fermierii reușesc să scoată pe piață căpșune aromate ca în plin sezon.

Nu sunt crescute forțat, și nici nu folosesc îngrăşăminte pentru a le grăbi creşterea. Fructele au fost scoase pe piață de la mijlocul lunii aprilie și vor fi comercializate până la primele înghețuri.

La jumătate de aprilie, am gustat primele căpșune, dulci și aromate, povestește antreprenoarea.

Lidia și Iacob Gogu din Căușeni, acum trei ani, au decis să experimenteze în agricultură. Au procurat câteva tulpini de căpșuni pe care le-au plantat în serele din curtea casei părintești. Inițial, recolta nu a fost pe potriva așteptărilor și asta pentru că majoritatea puieților nu au dat floare, iar soții s-au ales în acel an mai mult cu munca. Bărbatul nu a dat mâinile în jos însă și anul trecut, și-a creat propriul material săditor, iar în această primăvară curtea i s-a umplut de arome și culoare.Am cumpărat prima dată și nu am știut că se poate întâmpla așa: multe din ele erau goale, fără floare, nu au înflorit. Apoi, am decis să fac eu singur materialul săditor. M-am documentat și am înțeles că tulpinile cu floare, vor avea și în continuare și pe acelea le-am înmulțit. Anul acesta, toate sunt înflorite. Din ele fac pui și le sădesc în sere. Toate au roadă.
Nu este cel mai timpuriu soi, dar sunt remontate și rodesc anul împrejur, până toamna târziu. Când dă înghețul, încă avem căpșune, spune fermierul.
Primele fructe au început a se coace în aprilie, iar în ajun de Paște prima roadă a fost scoasă pe piață.

Lumea nu crede că sunt ale mele. Spun că este imposibil, sau că le-am pus îngrășăminte. Le este frică să cumpere.  Deja eu le arăt poze să se convingă. Întreabă dacă este bună, dacă le pot da copiilor. Le zic că este natural crescută, fără nici un produs chimic, nimic pentru a le spori creșterea, povestește Iacob.

Secretul căpșunelor mustoase și aromate constă totuși în creșterea lor. Soții susțin că pentru a se coace devreme căpșunele trebuie ridicate câțiva centimetri de la sol.

Le-am ridicat, căldura e mai sus, e mai bine. Din acest motiv, le se coc mai devreme. Sunt puse la 50 de centimetri de la pământ. Le udăm prin picurare, dar le udăm rar, umiditatea se menține, menționează Iacob Gogu.

Ca să se umple de utere curpănul și să avem roadă până toamna târziu, trebuie să curățim frunzele uscate sau dacă sunt bolnave. Dacă primăvara e mai friguroasă, întârzie puțin roada, dar suntem mulțumiți, povestește Lidia.
Răsadul îl schimb în fiecare an, așa rodește mai bine. Anul trecut, le-am pus mai rar, anul acesta, mai des. Dacă muncești la ele, căpșunele cresc și la noi în Moldova, susține fermierul.
Într-o singură seră, încap circa 800 de fire de căpșuni. Soții afirmă că prima roadă începe din aprilie și se încheie în iunie, iar a doua, din septembrie și până aproape la Anul Nou.

Când ies pe piață mătușile cu căldările, noi încheiem culesul pentru prima roadă. Avem și în august, dar atunci prețul este mic și le mâncăm, dăruim, facem conserve. 

Lidia Gogu susține că a inițiat această afacere din dragostea pentru oameni afirmând că nimic nu se compară cu o căpșună aromata oferită primăvara devreme sau toamna târziu.

Este o afacere bună. Bună și pentru a-i bucura pe oameni și a-I servi cu drag.

Soții se gândesc să-și extindă afacerea, dar că totul depinde de situația din țară.

Am făcut totul cu puterile noastre, cât am putut, din sărăcia noastră. Sunt multe investiții. Pelicula e scumpă, metalul este scump. Pentru sere performante, nu avem resurse, povestește Iacob.

În prezent, un kg de căpșune, în piețele din Căușeni poate fi cumpărat cu 100 de lei.

Sursa: STUDIO-L.online
Top știri

CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?

22 apr 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi

19 apr 2022
Din aceeași categorie

ȘI FEMEILE FAC APICULTURĂ. Istoria de succes a două tinere de la noi

11 mai 2022

CUM POȚI DESCHIDE O AFACERE CU DULCIURI PREGĂTITE ÎN CONDIȚII DE CASĂ? Istoria de succes a Anei Cucu din Colibași

06 mai 2022

AFACEREA PARFUMATĂ A VASILINEI HÂNCU. Antreprenoarea cultivă trandafirul de Damasc din care face dulceață, compot și alte delicii

06 mai 2022

CEA MAI VARIATĂ GAMĂ DE RĂSAD CRESCUT ÎN BIOHUMUS. Istoria de succes a fraților Zaharia din raionul Leova

28 apr 2022

A DEMONSTRAT CĂ SE POATE CREA O AFACERE DE SUCCES ȘI CU INVESTIȚII MICI. Afacerea cu prepelițe a Nataliei Iurcu din Bulboaca, raionul Anenii Noi

22 apr 2022

AU CĂPȘUNE COAPTE DIN APRILIE, PÂNĂ DE ANUL NOU. Istoria de succes a soților Gogu din Căușeni

AU CĂPȘUNE COAPTE DIN APRILIE, PÂNĂ DE ANUL NOU

Istoria de succes a soților Gogu din Căușeni

AU CĂPȘUNE COAPTE DIN APRILIE, PÂNĂ DE ANUL NOU. Istoria de succes a soților Gogu din Căușeni

loading ...