AU CREAT UNA DINTRE CELE MAI MARI LIVEZI ECOLOGICE DE NUC DIN EUROPA. Se află la Chiperceni, Orhei

15 sep 2021
În satul Chiperceni din raionul Orhei, pe o suprafață de 105 ha, se întinde una dintre cele mai mari livezi ecologice de nuc din Europa. Aceasta aparține Cooperativei de Întreprinzător (CÎ) NUCCES, care are în calitate de fondatori șase producători de nuci cu plantații de Chandler și Fernor, situate pe același imaș.
 
Ideea a apărut acum câțiva ani, întreprinderea fiind înregistrată în ianuarie 2019 și reușind deja să contureze și o mică cifră de afaceri. Nicolae Jelamschi are 53 de ani și este unul dintre membrii NUCCES-ului. Contactat de AGROMEDIA, antreprenorul ne-a comunicat că fiecare fondator are activitatea lui de bază. „Ne-am gândit că la vârsta noastră ar fi bine investim în altceva, decât în domeniile în care activăm. Și am decis să creăm o livadă frumoasă de nuci, care va rămâne și copiilor, și nepoților, va aduce folos și comunității”, ne-a comunicat dl Jelamschi.
 
La primăvara vor avea și sistem de irigare
 
Potrivit lui, munca e abia la început. Unele plantații au fost înființate în 2017, altele în 2018 și, conform legii cooperativei, toți dispun de cote egale. Livada este semi-intensivă, schema de plantație e de 8X6. „Materialul săditor l-am procurat din Turcia și R. Moldova. Am beneficiat de un grant în cadrul IFAD, grație căruia am construit conducte de la Nistru și bazinul de acumulare pentru sistemul de irigare, pe care vrem să îl finisăm până la primăvară”, a menționat nucicultorul de la NUCCES.

„Plantația noastră este ecologică, toți membrii Cooperativei au obținut certificatele ecologice. Utilizăm doar fertilizanți acceptați în agricultura eco, e nevoie de ei, pentru că solul e sărac. Avem, pe cele 105 ha, cinci tipuri de sol, fiecare prelucrat separat și diferit. Și pomii nu au crescut toți la fel. Acum, pentru că livada abia intră în rod, recoltarea e manuală, dar vom procura utilaje pentru recoltarea mecanizată. Ne vom axa pe exporturi. Vom fixa un plan începând cu anul viitor, când se va acumula o cantitate de vreo 20 tone ca să putem forma oferta, acum e prematur să facem prognoze și să stabilim contracte”, a subliniat fermierul.


 
CÎ NUCCES are opt angajați și patru ha au fost plantate după ce a fost fondată. În toată acestă perioadă, membrii au fost ghidați și instruiți de către Federația Agricultorilor din R. Moldova (FARM).
 
Premieră în industria culturii de nuc
 
Vasile Pojoga, manager de proiect din cadrul FARM, a comunicat pentru portalul nostru că NUCCES este un succes comun. „De fapt, noi i-am creat. Am fost alături de ei de la început, când au venit cu ideea de a planta nucii în cadrul Cooperativei. Până la înregistrarea ei, mai bine de doi ani de zile, i-am asistat în cadrul unui proiect, au mers cu noi în vizite de studiu interne și externe, au văzut cum activează cooperativele în alte țări ca să obțină profit. Cred că este prima cooperativă de nucicultori din R. Moldova. Livezile lor sunt toate noi, plantate doar cu soiurile Chandler și Fernor, pentru ca să obțină un produs omogen cu care să meargă pe piața externă”, ne-a relatat dl Pojoga.
 
Proiectul este inedit și prin faptul că va avea un sistem de marketing unic. Anterior, în industria nucicolă din Moldova, cooperarea de producție și comercializare era mai mult sau mai puțin frecventă în sectoarele de migdale și alune. În sectorul nucului, a dominat individualismul: fie întreprinderile mari cu un ciclu comercial și de producție închis, fie fermele relativ mici, în mare măsură dependente de procesatori și comercianți.
 
NUCCES este o combinație dintre nuci și succes, și dl Jelamschi ne-a spus că în viziunea lui, „succesul înseamnă atunci când lași ceva în urma ta, de care se vor bucura și alții și va rămâne și pentru urmași.”
 
loading ...