CREȘTE JOȘTA LA ORHEI. Inginerul Efim Cegodari a făcut o pasiune pentru “extravagantele” pomușoare și le cultivă
Știați că pomușoarele joșta cresc acum și în satul Mârzești, Orhei? Într-o livadă de nuci de 3, 5 ha care aparține lui Efim Cegodari, inginer de profesie, dar care vrea cu tot dinadinsul să devină agricultor. Le-a descoperit absolut întâmplător, ca și noi de altfel, și le livrează fresh direct la ușa clienților. Chiar mâine vine în oraș cu recolta de azi și de mâine dimineață. Pentru noi, AGROMEDIA, a fost o deosebită plăcere să discutăm cu micul producător, el fiind plin de umor și tare inspirat când vine vorba de hibridul dintre coacăza neagră și agriș. Ne-a sugerat și nouă să le consumăm dacă vrem să avem dinții tari și sănătoși.
Dar cel mai bine e să ascultăm ce zice Efim și cum a ajuns să crească aceste exotice și chiar “extravagante” pomușoare, patria cărora este Germania. Și nemții, știut lucru, sunt pedanți și nu se apucă de orice.
A găsit planta la Nicolea Chictenco
“Afacerea mea de bază este livada de nuci din satul de baștină. E una tip standard, unde pomii au fost sădiți în 2016 la distanța de 14X10, astfel că pe un ha cresc doar 72 de copaci. Și pentru că livada intră în rod abia la al 10-lea an de viață trebuia să găsesc o soluție pentru a-mi recupera cumva instetițiile anuale. Mai ales că anul trecut am cules nuci atât cât să-mi fac un “cniș” (un fel de prăjitură cu miez de nucă specifică zonei –n. red.)”, a pornit istoria fermierul.
Și a găsit-o. La antreprenorul Nicolae Chictenco din Rediul de Sus, Făleşti, ajuns milionar cultivând nuci și care are și propria sa pepinieră. Anume la el a mers Efim după sfaturi și puieți de nuc și tot acolo a participat și la traninguri.
“Agricultorul mi-a spus că în cazul când mă apuc de nuci voi avea mare noroc dacă după zece ani de nucărit voi reuși să adun roadă măcar pentru o pereche de papuci. E nevoie de investiții multe și dl Chictenco m-a invitat în livada lui. Am văzut plantat între rânduri arbuști de joșta și l-am întrebat ce fel de “minune” mai e și asta? Și antreprenorul mi-a răspuns că aceste pomușoare hibrid intră în rod la al patrulea an de viață și dacă mă apuc de ele voi ajunge să îmi răscumpăr banii cheltuiți pentru a menține livada. Am stat și am analizat și mi-am zis de ce n-aș face astfel de “compot” și eu?, ne-a spus “viitorul” miliardar.
Joșta se împacă foarte bine cu nucul
Zi și făcut. În 2017 a procurat butașii din pepiniera pomicultorului și i-a plantat direct în livadă, că spațiu avea suficient. În total cam 600 arbuști, fructul cărora este de mărime medie, formă sferică, de culoare roșu-vișiniu închis apropiată de cea a coacăzului negru și abundă de vitamina C.
Joșta e destul de prietenos cu nucul, nu dăunează deloc livezii și este mai puțin pretențios la condițiile noastre climatice decât alte pomușoare. Arbustul crește viguros și ajunge de înălțimea medie a unui om.
“Dacă vrei să faci din cultivarea lor o afacere, le plantezi în rânduri frumos, dotezi plantația cu un sistem de irigare, pentru că le place și apa.
Butașii se sădesc primăvara sau toamna, așa cum am făcut și eu.
Cantitatea de plante pe o anumită suprafață este destul de mare, ei se plantează la o distanță de 2X1, 5 m. Eu recoltez pomușoarele împreună cu toată familia, apoi le vând și îmi scot investiția de un an în funcționarea tractorului, produse fitosanitare, vopsea pentru copaci. Anul acesta marfa mea costă 40 lei/kg. De pe un arbust dezvoltat bine la al 7-lea an poți recolta o căldărușă de 5-6 kg.
Anul trecut am vândut 300 kg, am făcut 10 mii lei”, ne dezvăluie secretul financiar Efim Cegodari.
Le vinde și își răscumpără investiția de un an în livada de nuci
Pentru a ajunge la timp la clienți, se trezesc la 05.00 și o culeg până pe la 10.00, când nu mai poți rezista la arșiță. Dacă merg cinci oameni, în acest răstimp reușesc să adune cam câte 5 kg. Recoltarea e manuală, avantajul fiind că planta nu înghimpă. În plus, micul fermier livrează marfa cu tot cu codițe, ceea ce complică nițel procesul.
Joșta se coace la finele lui iunie-începutul lui iulie. În acest an pentru că a plouat totul s-a produs mai târziu. Primul client al gospodarului de la Orhei a fost un vecin, apoi a încercat să găsească un cumpărător angro și n-a mers. Cineva i-a sugerat să posteze pe Facebook anunțul că are ceva bun de vânzare. Acum Efim deține o bază de clienți, ca să îl cităm pe el, “introduși frumos în Excell, cu adrese și numere de telefon”.
În 2020, când a cules prima roadă, o doamnă a cumpărat “dintr-o lovitură” 150 kg. Pentru gem, doar că potrivit protagonistului nostru, în stare fiartă nu sunt prea bune. Însă totul depinde de gust, iar acestea nu se discută. Deocamdată Efim va rămâne cu plantație de joșta în limita livezii de nuc și dacă nu apucă drumurile străinătății, s-ar putea să se extindă și să auzim despre “joștarul” de la Orhei tot mai des. Că asta își dorește: ideea lui să fie implementată și de alți cultivatori de bacifere.
Surse de la Asociația Pomușoarele Moldovei au declarat pentru AGROMEDIA că actualmente în R. Moldova există cca 7 producători de joșta și terenul cultivat ocupă cam 10 ha.