Cristina Stăvilă este agricultoare din satul Jora de Mijloc, raionul Orhei, care a reușit să transforme provocările climatice în oportunități pentru afacerea sa.
Împreună cu familia, Cristina a început să cultive legume în câmp deschis acum 5 ani, gestionând în prezent 10 hectare de teren, dintre care 7 hectare sunt dedicate cultivării legumelor. Familia Stăvilă crește morcovi, pepeni verzi, dovlecei, vinete și varză. Soțul ei, Semion a muncit o perioadă în Italia, a văzut cum se face agricultura performantă și încearcă să implementeze unele practici italiene și acasă.
În fața secetei și temperaturilor ridicate din ultimii ani, familia Stăvilă a înțeles că irigarea este esențială pentru succesul în legumicultură. Astfel, în primăvara anului 2024, Gospodăria Țărănească “Stăvilă Cristina Valeriu”a accesat un grant de 112 mii de lei de la IFAD pentru achiziționarea unui echipament de irigare prin micro-aspersiune. Această investiție le-a permis să cultive câte 2 recolte pe sezon, iar pentru producția de varză estimează că vor recolta în această toamnă până la 100 de tone pe hectar.
Legumele crescute cu mare pasiune sunt distribuite atât prin rețele de supermarketuri locale, cât și la piața agricolă. Familia Stăvilă are planuri ambițioase de extindere a afacerii. Intenționează să mărească suprafața cultivată și să construiască o cameră frigorifică de păstrare a legumelor.
Cristina Stănilă susține că va apela în continuare la produsele financiare IFAD pentru că sunt avantajoase, ușor de accesat și este oferită asistență tehnică gratuită la pregătirea dosarelor pentru finanțare.
UCIP IFAD oferă granturi de până la 7500 de dolari pentru achiziționarea echipamentului de irigare. Contribuția fermierilor este de minim 30% din valoarea proiectului investițional, dintre care o parte din suma investită este subvenționată de AIPA.
Mai multe detalii, vedeți pe site-ul IFAD.