CUM AU REUȘIT OAMENII DIN BOROGANI SĂ FACĂ DIN OIERIT O AFACERE DE SUCCES. Citește și află

30 nov 2021

Satul Borogani din raionul Leova este o localitate situată la cca 70 km de Chișinău și are peste 4 000 de locuitori. Drumurile au rămas la fel ca pe vremuri, adică neasfaltate, asta însă nu i-a împiedicat pe mai mulți săteni să dezvolte mici afaceri, și anume să crească oi. Crescătorii de animale (oi, capre, vaci) din Borogani folosesc tehnologii moderne și se adaptează provocărilor timpurilor.
 
Cu suportul financiar al Elveției, Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin intermediul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, susțin dezvoltarea afacerilor în sectorul zootehniei din satul de la Sud, oferind un grant de 60 000 dolari pentru modernizarea a 5 afaceri ale crescătorilor de animale. A fost deschisă o sală automatizată de muls bovinele, stânele au fost dotate cu panouri fotovoltaice pentru asigurarea cu energie electrică, a fost construit un șopron modern pentru oi și mieii lor și le-a fost oferită consiliere la înregistrarea afacerilor și instruirea proprietarilor de animale în managementul unei afaceri de succes.
 

Victorin Ciobotaru: „De când mă țin minte, familia noastră are oi”
 
Pe Victorin l-am găsit printre oile familiei sale. La cei 24 de ani ai săi, Victorin alege să fie acasă, la Borogani. Împreună cu tatăl său, dezvoltă oieritul ca afacere cu profit, iar în paralel, au deschis un business în construcții. Victorin a făcut patru ani de școală în construcții și instalații la Bacău, în România. În 2017 s-a întors în Borogani și de atunci e alături de familia sa.
 
Povestește că a crescut printre oi, pe care familia sa le are de când se ține minte. Tata a fost mereu cel care a avut grijă de hrana, sănătatea și păscutul oilor, iar mama - cea care făcea brânza și pregătea mieii de Paște. Atunci când familia sa a decis să se alăture proiectului de modernizare a afacerilor cu animale, și-a susținut și ajutat părinții în toate. Din economiile lor și cu banii de pe cele 50 de oi moldovenești pe care le-au vândut, au cumpărat 40 de oi de prăsilă, Assaf.
 
O oaie Assaf are, la 4 ani, o greutate de circa 70 kg, în timp ce berbecul poate ajunge și la 150 kg. Producția anuală de lapte este între 390-440 de litri. Se adaptează ușor noului mediu și este rezistentă la vremea rece.
 
Acum familia Ciobotaru nu își mai face griji de iernatul oilor și mieilor. Acestea vor sta la adăpost călduț, în șopronul construit în vara acestui an, inclusiv cu ajutorul celor 7 000 dolari primiți în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, cu resurse financiare din partea Guvernului Elveției.
 
Mieii, spune Victorin, vor fi vânduți altor oieri moldoveni, care își doresc să crească oi de prăsilă și nu vor mai fi nevoiți să cumpere și să transporte animalele din țări străine și îndepărtate, ci le vor lua de aici, de acasă. Din lapte, familia Ciobotaru produce brânză la o fabrică din regiune. Și aceasta datorită faptului că la Borogani a fost deschis un punct de colectare a laptelui de oaie și capră, iar de aici, pleacă la Cimișlia.
 
Cresc oițele cu lumină
 
Din acest an și zootehnicianul Simion Popa muncește cu lumină. Nu cea de zi, ci becul care se aprinde datorită panourilor solare instalate în această vară.
 
„Sursa de energie electrică este atât de departe, încât ar fi trebuit să ‘vindem’ tot satul ca să aducem electricitatea până la stână. Fără electricitate nu aș fi putut avansa, pentru că îmi doream să construiesc și un șopron modern. Am început deja construcția acestuia, precum și a unei căsuțe pentru oier. Pot să vă zic că tot cimentul de care am nevoie, îl fac singur cu utilaje electrice, acum că am electricitate”, spune Simion Popa.
 
Dl Popa are acum 90 de oi. Păscutul și mulsul oilor sunt ocupații ale sale încă din copilărie. Și totuși, adult fiind, a vândut turma de câteva ori și a plecat peste hotare în speranța unei vieți mai bune, dar tot la oile sale s-a întors. El visează și la un sistem automatizat de muls oile sale dragi.
 
Afacere cu acte în regulă
Crescătorii de animale din Borogani și-au înregistrat afacerile, așa că și-au deschis și un cont în bancă și, cel mai important, au primit autorizație sanitară. Tocmai datorită acestui fapt a apărut posibilitatea de a vinde producția fabricilor de lapte sau de carne.
 
„Cazul Borogani este, cu adevărat, un caz de succes și un model pentru Republica Moldova. Aici au fost create toate condițiile pentru dezvoltarea ramurii. A fost posibil grație unei abordări complexe și practice. Federația va prelua acest caz de succes pentru prezentare altor localități pe care le consultăm.”, spune Pavel Prisăcaru, președintele Federației naționale a crescătorilor de ovine și caprine pentru carne și lapte.
 
„Pentru Borogani, care nu are altă ramură economică, aceasta era unica șansă de a revitaliza economia locală, dar și de a face comunitatea atractivă și interesantă pentru moldovenii născuți în satul nostru și plecați peste hotare care poate ar dori să revină acasă și să înceapă o afacere”, spune Elena Savițki, primara de Borogani.
 
De menționat că Borogani este una dintre cele 25 de localități care beneficiază de suport pentru dezvoltarea economică locală, oferit de Guvernul Elveției în cadrul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”.
loading ...