DOCTORUL CARE DĂ VIAȚĂ LAPTELUI ȘI-L TRANSFORMĂ-N CAȘCAVAL. Afacerea lui Gheorghe Guzun a ajuns peste hotare

02 aug 2021
Gheorghe Guzun din Cimișlia este medic. Mai exact, chirurg, în prezent fiind conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmaceutică, unde predă chirurgia operatorie. Tot el este și producător de brânzeturi maturate, cu care va ajunge în curând și peste hotarele țării. Cum a ajuns un doctor de la bisturiu să dea viață laptelui și să îl transforme în cașcaval, pe care îl comercializează sub marca înregistrată „Original Sheep”, gamă ce include peste 14 feluri de produse finite? Sunt acele brânzeturi care au drept logotip o oiță bucălaie, simpatică și inocentă, pe care le găsim la Târgul producătorilor autohtoni Cămara Fest și la mai multe magazine din țară.

A pornit de la legume murate și livrate în vacuum

În industria agroalimentară l-a adus dorința de a „crea ceva frumos” și bun pentru toți consumatorii din țară. Dar mai multe AGROMEDIA a aflat chiar de la el, protagonistul istoriei de succes de azi.

„Am ales altceva din considerentul că medicina la noi nu este prețuită și nici plătită. Acesta a fost motivul. În 2000, când am absolvit Universitatea, stam și mă gândeam ce voi face eu cu 500 lei pe lună și cu familie? Și atunci am decis că trebuie să fac și altceva care să îmi aducă un venit”, ne-a spus dl doctor.



Și a făcut. Altceva decât doctoria. A procurat legume, le-a murat și le-a ambalat în vacuum. A fost primul care a livrat legume murate în vid. Le-a perfectat actele necesare și le-a dat spre realizare la magazine. Se întâmpla în 2004, o afacere pe care o mai continuă și azi. Anual produce cca 100 tone de tot felul de legume murate, acum ambalate în căldăruși a câte 0, 5 kg.

„Prin 2010 m-a chemat la el un director de rețea de magazine și mi-a zis că brânza de oi se vinde pe toate drumurile, dar noi în magazine nu avem dreptul s-o comercializăm, pentru că nu deține niciun certificat. Am analizat jumătate de an oferta, apoi am trecut la elaborarea actelor normative. Testările, analizele, experimentele au durat aproape un an de zile. Am modificat temperatura de păstrare a brânzei de la +4 grade la +12 grade Celsius. Se păstrează destul de bine, am elaborat regimul, termenul de garanție”, a continuat dl Guzun.

De la bisturiu – la brânzeturi maturate Original Sheep

Dar nu s-a oprit aici. Era la etapa când colecta brânza de la diverși producători și o realiza prim rețelele de supermarketuri și prin prăvălii mai mici. Brânza ajungea pe rafturi tot în vacuum. Apoi a ajuns la ideea că decât să adune marfa de diferită calitate și aspect divers, mai bine ar fi să deschidă un punct de colectare și de procesare a laptelui și să o producă ei, adică el și cu actualul partener de afaceri.

„Am discutat cu un tehnolog care m-a convins că ar fi bine să producem cașcaval din lapte de oi și capre, un produs net superior față de celelalte și poți fi competitiv pe piață. Acum avem o fabrică de procesare la Cimișlia și mai multe puncte de colectare a laptelui de oi, capră și vaci. De trei ani producem cașcavaluri, am participat la diverse expoziții internaționale și am găsit piața de export spre care merită să ne orientăm”, ne-a relatat antreprenorul.

O metodă specială de producere, un secret numai de ei știut? Diferența dintre produsul „Original Sheep” și altă marcă?

„Ale noastre sunt din lapte integral, fără a interveni în conținutul lui. Acesta este tot secretul.
Dacă e lapte de oi, avem nevoie de 5-6 l pentru un kg de produs final. Dacă e de capră, e nevoie de vreo 8 l. Care merg mai bine? Și din lapte de oi, și din lapte de vaci. O parte dintre consumatori sunt categorici când vine vorba de cel de oi și capre, invocând că are un miros. Eu le dau să guste și își schimbă imediat părerea”,
ne-a povestit doctorul de la Cimișlia. Vorba vine, schimbarea părerii e trăsătura înțeleptului. Înțeleptului amator de cașcavaluri bune, am adăuga noi.

„Avem 15 angajați. Lucrăm pe sezon, dar iarna achiziționăm un pic de lapte de vacă, pentru a nu stopa procesul. Și facem cașcaval și din el.  Nu am câștigat niciun grant, am accesat niște credite și bani proprii. Țara asta nu mi-a dat nimic, dar eu de aici nu plec.  
La produsele noastre nu avem concurență. Sunt câțiva producători mici, noi suntem poziționați pe o treaptă mai sus. Procesăm până la 7-8 tone de lapte pe zi. În unele zile chiar și zece tone”
, ne-a răspuns prompt eroul nostru.

„Nu am stână niciodată și nu vreau. E foarte rațional când fiecare își face treaba. Eu nu vreau să îmi bat capul să fac produs, să-l păstrez și încă să-l comercializez. Întrebarea e una foarte dureroasă pentru mine. AIPA mi-a spus franc: dacă nu aveți lapte propriu, vă tai jumătate din indemnizații. Le-am explicat că pentru a avea 10 tone de lapte ar trebui să am o fermă de 100 mii oi. Cât jumate de Moldovă”, a menționat dl Guzun.

„Statul ăsta nu mi-a dat nimic, dar eu de aici nu plec!”

În următorii trei ani va merge cu cașcavalurile în Federația Rusă.

„Noi suntem consumatori de brânză de oi, dar dacă mergi în Rusia, ei habar n-au de acest produs. Dar cașcavalurile le plac la toți. Și noi avem dreptul de a e exporta brânzeturi, suntem în lista de acces a Rosselihoznadzorului. Plus că piața este absolut liberă. Am mers la două expoziții la Moscova și am văzut doar ceva din lapte de capră. Și în Occident nu ar fi o problemă să exportăm, doar că acolo există destul cașcaval de calitate adus de italieni, francezi și alte state unde brânzeturile maturate sunt un produs de top”, a subliniat procesatorul.

L-am întrebat pe final de discuție dacă este o persoană împlinită, din moment ce n-a abandonat definitiv nici medicina și are o afacere care îi aduce venit?

„Cred că sunt pe calea cea dreaptă”, ne-a răspuns Gheorghe Guzun, creatorul brandului cu oița bucălaie, inocentă și simpatică, Original Sheep. O găsim sâmbătă și duminică la Cămara Fest. Mai bine o dată să guști!  
 
loading ...