ECHIPAMENTE PENTRU APICULTORI: Istoria de succes a familiei Lazăr, prima care a ajuns să le producă și pentru export

27 dec 2021

Victor și Ana Lazăr sunt prima familie de apicultori din R. Moldova, care produce la propria fabrică inventar apicol și echipamente de protecție pentru albinari. De la rame și stupi, diafragme și afumătoare până la combinezoane și măști, într-un cuvânt, tot de ce are nevoie un apicultor pentru munca în stupină.
 
Victor povestește că afacerea în acest domeniu au pornite-o de mai bine de 16 ani și că acum compania lor, ApiNord, este cea mai mare întreprindere din țară ce produce inventar apicol. 
 
Solicitată de AGROMEDIA, Ana, soția lui, ne-a vorbit despre hainele create, cusute și purtate în prisacă.
 
„Producem haine pentru apicultori de aproape cinci ani. Noi făceam stupi și am decis să lărgim asortimentul, mai ales că până la noi nimeni nu producea echipamente apicole. Cumpărau de import, că sunt distribuitori din România, Ucraina, China. Și am hotărât să le includem în gama de produse și să le realizăm la un preț mai accesibil. Avem un magazin specializat în Bălți, cel mai mare magazin apicol, și un magazin online.  
 
Acum fabrica noastră produce combinezoane, cămăși, pantaloni, mănuși, toate de diferite categorii – și mai subțiri, și mai groase, și de trei culori – alb, gri și galben. Coasem chiar și încălțăminte pentru apicultori”,
ne-a spus Ana.
 
Potrivit ei, prețurile se vor majora, pentru că și stofa s-a scumpit, acestea fiind cusute doar din bumbac natural. Un combinezon costă 500-600 lei, în funcție de material și model. Cele mai solicitate sunt cele de culoare galbenă.
 
„Și albinele reacționează mai calm la această nuanță, și albinarii lucrează vara, în căldură, și nuantele închise nu sunt potrivite, iar cel de culoare albă nu e atât de practic, pentru că se murdărește mai repede.
Suntem primii producători angro de echipamente pentru apicultori. Exportăm și în România, vindem și în magazinele noastre specializate”, a menționat producătoarea.
 
Dacă aruncăm o privire peste gama de produse, găsim: mască cu șiret și bandă elastică, chiar și pentru copii (50 lei e cea mai simplă), mănuși apicole din piele (95 lei), combinezoane, cămăși, pantaloni și chiar încălțăminte pentru cei pasionați de apicultură.
 
„Tot ce producem întreprinderea noastră testăm mai întâi la noi în prisacă, tocmai deaceea ne străduim să oferim calitate consumatorului. Pe lângă haine, mai producem perne și perne airfelt, holsticuri pentru stupi verticali și orizontali”
, a menționat Victor Lazăr.
 
Primul echipament pe care trebuie să îl aibă un apicultor
 
În general, echipamentul de protecţie trebuie să-l ferească pe apicultor de înţepăturile albinelor. De aceea este foarte importantă protejarea feţei şi capului, a corpului şi a mâinilor şi picioarelor. Probleme pot apărea în regiuni cu climate calde sau atunci când apicultorul are de-a face cu albine agresive. Sunt disponibile diferite materiale şi tehnici, din ce în ce mai eficiente şi mai confortabile.
 
Protejarea feţei şi capului este cea mai importantă dintre toate, deoarece o înţepătură în gură ar putea îngreuna respiraţia, iar o înţepătură în ochi ar putea duce la deteriorarea vederii. Părul nu trebuie lăsat neacoperit, deoarece s-ar putea întâmpla ca albinele să intre în păr şi să rămână blocate între fire, făcându-le să bâzâie mai tare şi să-l irite pe apicultor. Este indicat ca apicultorul să poarte întotdeauna mască atunci când lucrează cu albinele, iar dacă nu o face trebuie să ţină cont de acest lucru  când expică unor începători modul de lucru cu albinele. Începătorii sau cei care sunt apicultori cu mai puţină experienţă trebuie să fie avertizaţi întotdeauna.
 
Albinele protejează furios stupul de penetrare, chiar și cu prețul vieții lor. Apicultura dificilă va muri cu siguranță, lăsând o proboscis în pielea inamicului. Prin urmare, îmbrăcămintea de protecție atunci când lucrați cu albine este necesară. Ar trebui să fie ușoară. Setul include:
 
o pălărie cu câmpuri și o plasă atașată de tul, cu un cordon pentru fixarea strânsă din partea de jos;
salopete sau haine simple care acoperă corpul;
mănuși - puteți folosi obișnuit, de uz casnic, tricotat;
încălțăminte închisă.
 
Dar cea mai bună protecție împotriva albinelor este comportamentul apicultorului. Curățarea, nu mirosirea îmbrăcămintei de transpirație, lipsa parfumului și aroma de tutun vor îndrepta insectele într-o manieră pașnică. Mișcările ar trebui să fie netede, iar vorbirea calmă. Pentru că albinele, pe lângă faptul că sunt cele mai harnice, au anumite pretenții față de îngrijitorul lor și, spun experții, cerințele trebuie respectate cu strictețe. Regula să fie regulă, fie chiar și într-un stup.
 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

AFINE CANADIENE, CRESCUTE LA CIMIȘLIA. De ce Juneberry sunt considerate fructe minune și cum se cultivă, cu producătorul Sergiu Leancă

28 jun 2022

CĂTINA – și prietenoasă mediului, și profitabilă în același timp. Cum a ajuns Igor Golban de la un mic producător agricol, la proprietar de hub agroindustrial, AICI

28 jun 2022

PLANTELE MEDICINALE DE LA ȘOLCANI, ÎN CEAIURILE EUROPENILOR. Istoria de succes a lui Ion Cebotari, AICI

24 jun 2022

LAPTE PROASPĂT LA DOZATOR. Este afacerea de succes a 2 tineri din Șolcani, Soroca

22 jun 2022

ALBINĂRITUL SE POTRIVEȘTE BINE ȘI FEMEILOR. Cum a ajuns Marinela Cataraga una din cele 2 absolvente la Specialitatea Apicultură?

10 jun 2022

ECHIPAMENTE PENTRU APICULTORI: Istoria de succes a familiei Lazăr, prima care a ajuns să le producă și pentru export

ECHIPAMENTE PENTRU APICULTORI: Istoria de succes a familiei Lazăr, prima care a ajuns să le producă și pentru export

ECHIPAMENTE PENTRU APICULTORI: Istoria de succes a familiei Lazăr, prima care a ajuns să le producă și pentru export

loading ...