FEMEIA CARE ŢINE PULSUL PE AGRICULTURA DIN NORDUL ŢĂRII

10 apr 2020
Femeile au luptat pentru egalitate şi iată că devin profesioniste în domenii considerate până nu demult exclusiv pentru bărbați. În ultimii ani, mitul că femeile nu pot avea succes în agricultură continuă să fie spulberat de moldovencele care au demonstrat că au capacități necesare și pot gestiona terenuri agricole, știu să conducă gospodării țărănești și chiar obțin rezultate mai bune decât ale bărbaților, în unele cazuri.

Titlul de „Femeia de fier din agricultura moldovenească” ar putea fi acordat pe  bună dreptate Tatianei Pavliuc, directoarea companiei „Plaiul Bârlădean” din satul Bârlădeni, raionul Ocnița.

Economistă de profesie, acum câteva decenii, Tatiana Pavliuc a ales să-şi dedice viața agriculturii, iar pe ruinele colhozului „Maiak” şi-a construit visul de a gestiona o afacere în acest domeniu.

Fiind o femeie ambițioasă, antreprenoarea a muncit mult şi a pus bazele unei întreprinderi de succes, iar pas cu pas, a ajuns să gestioneze aproximativ 1500 de hectare de teren agricol pe care crește livezi, cereale şi legume. În toată această perioadă, a reușit să strângă nu doar recolte bogate, ci şi să adune respect şi admirație din partea celor din jur.

Numele Tatianei Pavliuc a devenit unul sonor în rândurile producătorilor agricoli importanți din țară, fiind un pilon de bază în agricultura din nordul țării. Şi asta pe bună dreptate! A demonstrat că este o femeie puternică, perseverentă, știe să fie în pas cu ultimele cerințe şi nu se teme de greutăți.
 
Munca în agricultură presupune multă dedicație şi timp. Acest fapt nu a fost un impediment pentru dumneavoastră?
 
„Din fericire, am noroc de un soț care m-a susținut întotdeauna. La începutul carierei, am fost nevoită să las copiii cu bunica, pe când aveau doar câteva luni, şi să merg la serviciu. Soțul mereu m-a încurajat şi înțeles atunci când eram nevoită să stau chiar şi 14 ore la muncă. Într-adevăr, acest domeniu trebuie monitorizat non-stop, de asta sunt mereu atentă la tot ce se întâmplă. Sunt obișnuită să lucrez şi nu înțeleg cum ar fi să pierd o zi întreagă în zadar. Chiar şi duminica, merg măcar o dată în zi la birou sau în câmp. Dacă, însă, este sezonul semănatului sau a recoltatului, atunci nici nu poate fi vorba de zile de odihnă. Mai mult, chiar şi când merg în vacanțe, sunt cu ochii în patru pe toate solicitările şi inovațiile care apar în agricultură, fiindcă preferințele consumatorilor sunt mereu în schimbare şi trebuie să corespundem cerințelor”, povestește Tatiana Pavliuc.

Cum a fost drumul spre succes?

„Aş putea spune că am pornit de la nimic, dar am ajuns la realizări mari şi conștientizăm că efortul nu a fost în zadar. Dacă, anterior, biroul era într-o o clădire aflată într-o stare dezastruoasă, cu ferestre stricate, acum avem toate condițiile necesare. În primii ani, nici nu puteam lua credite să ne dezvoltăm, dar treptat am reușit. Astfel, de la câteva tractoare vechi, am ajuns să avem din cele mai moderne. Chiar anul trecut am cumpărat un tractor„Fendt”cu 280 de cai putere, de la „DiazTech”. Era al 50-lea tractor spre vânzare şi reprezentanții companiei mi l-au înmânat într-un mod deosebit de frumos. Suntem mândri că am reușit să devenim o companie modernă, cu linii sortare, spălare şi calibrare a fructelor. Dispunem şi de depozite frigorifice, care, de asemenea, ne ajută să păstrăm producția pe o perioadă mai mare.”…a menționat antreprenoarea.

Ce stă la baza unei producții de calitate?

“Scopul meu a fost mereu să fac agricultură ca la carte. Ştiu că doar o livadă îngrijită va avea întotdeauna fructe de calitate, iar astfel de produse vor fi, neapărat, căutate şi apreciate de consumatori. Ne bucurăm că, în afară de Federaţia Rusă, fructele noastre au ajuns şi pe pieţele europene. Totodată, semănăm cereale, cum ar fi: grâu, orz, soie şi floarea-soarelui. Şi în cazul lor, ţinem cont să le îngrijim corespunzător şi să respectăm asolamentul. Mai creştem, sfeclă de zahăr, mazăre, porumb dulce şi legume. Utilizăm cele mai bune produse de uz fitosanitar ca să îmbunătăţim structura solului şi să putem lăsa un pământ bogat în minerale urmaşilor noştri. Dacă şi natura e de partea noastră, atunci ne bucurăm enorm că munca şi investiţiile nu sunt făcute în zadar.“a spus directoarea companiei “Plaiul Bârlădean”.  

V-aţi gândit vreodată să renunțați la acest domeniu?

„Niciodată! Mai ales că, în prezent, în general, e mult mai ușor să faci agricultură. Companiile care distribuie semințe şi preparate de uz fitosanitar sunt dispuse să aducă produsele la destinație. Chiar noi când am achiziționăm tractoare sau alte utilaje de la compania „DiazTech”, toate ne-au fost livrate în gospodăria agricolă şi am mai primit şi asigurarea că, dacă se defectează ceva, reprezentații companiei sunt deschiși să vină chiar şi în câmp să le repare, doar ca lucru să fie realizat la timp. În plus, nu mai suntem nevoiți să dormim în câmpuri, ca altă dată, în perioada recoltării, căci avem combine de ultimă  generație, iar strânsul roadei a devenit o plăcere, perioadă frumoasă şi așteptată. Deci, doar recolte să fie.”susține Tatiana Pavliuc.

Care este secretul succesului şi cum ați reușit să faceți faţă provocărilor?
   
„Nu există niciun secret, doar trebuie să știți că nimic nu se obține fără muncă şi efort. Când apăreau probleme, uneori mergeam în lanul cu grâu, meditam, admiram frumusețea din jur, mă rugam Domnului şi parcă toate dispăreau. Cel mai greu este să-i înveți pe angajați să fie disciplinați, fiindcă acest lanț trebuie să fie puternic, căci dacă undeva este un punct slab, totul se poate duce de râpă. Am lucrat la imaginea companiei şi ne-am străduit să ne afirmăm la cel mai înalt nivel, cu legume proaspete, fructe bune şi cereale de calitate.” a declarat directoarea companiei „Plaiul Bârlădean”.


Pe lângă agricultură, Tatiana Pavliuc s-a implicat activ şi în multe proiecte sociale. A contribuit la gazificarea satului, reparația școlii şi a grădiniței, la modernizarea centrului medical, dar şi construcția drumurilor din localitate. Pentru munca depusă în dezvoltarea şi promovarea agriculturii, dar și pentru contribuția substanțială pe care o are la dezvoltarea țării, a fost apreciată de mai multe ori cu diplome şi trofee, iar la sfârșitul anului 2019, președintele Igor Dodon i-a acordat Tatianei Pavliuc cea mai înaltă distincție de stat –„Ordinul Republicii”.
 
Ce înseamnă pentru dumneavoastră această distincție şi de unde aveți curaj să continuați?
  „ Îmi place enorm ceea ce fac şi poate de asta am reușit să am succes. Această distincție mă motivează să continui proiectele. Nu mă opresc aici, fiindcă știu că aş putea şi  mai mult. Cred că agricultura din țara noastră are viitor, iar tot ce trebuie să facem, este să motivăm tânăra generație să se implice. La fel, am învățat în trecut să fiu stăpână pe prezent şi să investesc corect în viitor.”… a mai spus Tatiana Pavliuc.
loading ...