FLACĂRA CU AROMĂ DE MIERE! Lumânările produse de o familie de apicultori din satul Plopi

04 mai 2021

La început, a fost ideea. După ce toți patru membri ai familiei Grosu din satul Plopi, raionul Cantemir – Ala, protagonista noastră, soțul și părinții ei – au fost peste hotare la muncă și au revenit la baștină, s-au gândit că e cazul să dezvolte o afacere aici, acasă. Pentru că granițele nu au fost prea dulci, opțiunea lor a fost apicultura. Se întâmpla acum patru ani, când au luat prima familie de albine de la un domn din satul Pervomaisc, Căușeni, un prisăcar ce poate fi numit pe bună dreptate veteran al acestei meserii, el având frumoasa vârstă de 80 de ani.
 
Prima familie de albine au luat-o de la un prisăcar de 80 de ani
 
 „El ne-a încurajat, ne-a dezvăluit multe secrete din domeniu, lucruri pe care noi, fiind la început de cale, nu aveam de unde să le cunoaștem. Am studiat mult, avem o întreagă bibliotecă despre albinărit, am participat la cursuri de instruire, am învățat îndeletnicirea din mers. Până anul trecut, când mai multe familii de albine au pierit și am înregistrat pierderi imense, am avut 75 de familii”, a povestit Ala pentru AGROMEDIA.
 
Ea a absolvit ASEM, Catedra Business și administrare, Specialitatea turism și servicii hoteliere. Au creat un brand al lor, ApiTapi, sub care realizează produsul într-un ambalaj total diferit, decât multele existente pe piață. Mierea la borcan nu mai merge, concurența e mare și au zis să ofere consumatorilor altceva. Și acel “altceva” încape într-o lădiță din lemn, meșterită de bărbații familiei, aranjată estetic, astfel încât să bucure ochii și sufletul cumpărătorilor. “Pachetul”, confencționat manual și din lemn natural, mai conține un borcănaș cu miere gustoasă și o lumânare.
 

Lumânări sub formă de îngerași
 
La ele am vrut să ajungem, drag prieten, pentru că anume producerea lor conferă afacerii ApiTapi o flacără a speranței, o lumină sacră și pură. Sunt cele mai potrivite pentru sfintele sărbători, dar și pentru cununiile religioase și botezuri. Cum au apărut ele în micul business de familie? 
 
„Inițial, produceam câteva modele, sub chip de îngeraș. Le facem din ceara rămasă de la faguri și de pe rame, pe care nu o mai utilizăm, și din cea de la descăpăcire. O știți, e cea galbenă și frumoasă. Am câștigat un proiect în cadrul ODIMM și am procurat mai multe forme. Înainte de Paște, am venit cu o gamă mai variată, în total, vreo zece modele. De regulă, facem lumânări tematice, cu ocazia anumitor sărbători și vreau sî vă spun că în acest an, chiar dacă mierea nu a mers prea bine, lumânări am vândut din plin. Am avut comenzi suficiente, lumea care le-a comandat, ne întreba: Chiar sunt făcute de mână de om?! Da, le răspundeam, eu și mama suntem cele mai implicate în producerea lor. Dar, de fapt, până a ajunge sub formă de candelabru, fiecare membru al familiei își are rolul său în crearea micilor noastre idei”, a adăugat antreprenoarea.
 
Grație proiectului menționat mai sus, apicultorii au procurat un vas mai mare, numit topitor de ceară, cu o capacitate de 10 litri. Deși acesta este de mai multe feluri, l-au ales pe cel electric, deoarece e mai simplu și mai comod în utilizare.
 
„Nu poți topi ceară în fiecare zi, așa că noi topim atât, cât să ne ajungă să producem un stoc de lumânări. Acum, de Paște, am creat cu sutele. Prețul variază – de la 30 la 100 de lei și mai mult, în funcție de gramaj și volum. Avem deja comenzi de la primii miri din acest an. În 2020, din cauza pandemiei, mai multe solicitări au fost anulate, pentru că nu s-au jucat nici nunți, nici cumetrii. Sperăm ca în acest an să restabilim mersul lucrurilor”, ne-a relatat, bucuroasă, Ala Grosu.
 
Ele chiar miros a miere!
 
Ce au special lumânările din ceara de la prisaca din satul Plopi? Absolut totul! Porind de la forme, dibăcia cu care au fost modelate, și până la parfumul emanat în jur. Flacără lor miroase a miere, a ceară și, în general, a stup. Are exact aceeași aromă ca și atunci când deschizi un știubei!
 
“Ideea e că ele nu fumegă și nu produc fumul toxic. Multă lume ne întreabă dacă nu producem și colorate – roșii, galbene, verzi și albastre. Nu, pentru că ar trebui să punem adaosuri. Deși sunt și ele din magazinele specializate, dar e la alegerea clientului”, a subliniat protagonista.
 
Este sau nu producerea mierii și a lumânărilor o afacere profitabilă? Antreprenoarea plină de idei creative ne-a răspuns că da, dar atunci când devii un nume și ai o bază de clienți.
 
 „E nevoie de timp ca omul să te cunoască, să aibă încredere în produsul tău, să-l poată recomanda și altora. Aș avea câteva sfaturi pentru un apicultor aflat la început de cale. Primul e să studieze cât mai mult, din diverse surse, să comunice cu fermierii din domeniu, să creadă în ceea ce face. Noi am investit timp, bani, am experimentat. Și atâtea mai avem încă de învățat... ”, ne-a povestit femeia, care știe exact ce miros au sărbătorile din familia ei, dar și a celor care au încredere în calitatea produsului cu aromă de miere.
 
loading ...