LA PUHĂCENI IRIGAREA E IN TOI! Agricultorii din trei sate sunt gata pentru lucrările de primăvară

31 mar 2021

Micii antreprenori din satele Puhăceni, Delacău și Șerpeni, raionul Anenii Noi, au demarat procesul de irigare al terenurilor agricole, pe care le dețin și unde cultivă legume și, mai nou, porumb. Startul a fost dat la 26 martie curent și cele două stații de irigare pompează apă din Nistru pe cca 900 ha, deținute de 85 persoane, pregătite pentru sezonul agricol de primăvară.
 
Ion Gusovschi, directorul executiv al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (AUAI) „ACVA-GRUP”, Puhăceni, a declarat pentru AGROMEDIA că sistemul de irigare a fost reabilitat în 2015 de Proiectul USAID APM, care a oferit și pompe de capacitate medie.
 

„Sistemul nu era funcțional, USAID ne-a oferit această șansă. Acum, cele 900 ha de teren arabil, au parte de apă chiar și extra-sezon. Irigarea se efectuează o data în săptămână, la solicitarea fermierilor. Anul trecut, pentru că a fost unul secetos, am irigat 28 din 30 de zile. Fără apă, este imposibil să obținem roade”, ne-a comunicat dl Gusovschi.
 
Potrivit lui, terenurile aparțin la 85 de gospodării și, dacă până anul trecut mici antreprenori au cultivat doar legume, în acest an, mai mult de jumătate din cele 900 ha vor fi plantate cu porumb. Sursa menționată a mai precizat că au aplicat și pentru trei proiecte de grant și vor investi în sistemul de irigare, astfel încât să poată cuprinde un teritoriu și mai mare.
 
Amintim că la 25 februarie curent, a avut loc cea de-a VII-a ediție a conferinței anuale a AUAI, organizată cu suportul Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova (FDD Moldova) și Proiectul USAID Agricultura Performanta în Moldova (APM).
 
Potrivit FDD Moldova, condițiile climaterice, dar și preluarea de către agricultori în anii 2019 – 2020 a managementului SCI (sistem centralizat de irigare) nereabilitate, au determinat dublarea suprafețelor irigate prin intermediul AUAI în sezonul de irigare 2020, ajungând la circa 6,5 mii ha, precum și triplarea volumelor de apă pompată la irigare fiind de circa 9,5 mln. m3. Datorită suportului Proiectului APM, membrii AUAI au adoptat tehnologii moderne de producere optând pentru culturile cu valoare adăugată înaltă, creșterea competitivității produselor agricole pe piață și confirmarea calității și siguranței pentru consum a fructelor și strugurilor prin implementarea standardelor GLOBALG.A.P.
 
Prezentă la evenimentul mixt, Valentina Badrajan, Director executiv al FDD Moldova a notat că FDD Moldova își propune să susțină în continuare dezvoltarea sectorului asociativ de irigare și asigurarea durabilității investiților.
 

„În acest sens, vom depune diligența necesară, similar anilor precedenți, pentru a susține transferul de management al SCI și a contribui la inițiativele de modernizare a infrastructurii de irigare nereabilitate. Intervenția per asociație va fi limitată, iar contribuția proprie a beneficiarilor va rămâne obligatorie”, a reiterate dna Badrajan.
 
Rodica Miron, coordonator de proiecte USAID Moldova, a menționat că și după reabilitarea celor 10 sisteme de irigare, Guvernul SUA continuă să susțină eforturile fermierilor de dezvoltare a afacerilor agricole datorită accesului la irigare. Astfel, prin intermediul proiectului Agricultura Performantă în Moldova, USAID a acordat în aria sistemelor de irigare reabilitate granturi în valoare de circa 440 mii USD, care au catalizat peste 1.9 milioane USD investiții adiționale din partea sectorului privat.
 
Conform datelor oficiale, în prezent în Republica Moldova, sunt înregistrate 32 de AUAI, din care 24 de AUAI au preluat gestiunea a 27 de SCI. Doar 10 din sistemele menționate au beneficiat de reabilitare integrală în perioada anilor 2010-2015, datorită grantului oferit de Guvernul SUA, în cadrul Programului Compact. Restul, 17 SCI sunt parțial funcționale ori nefuncționale, fiind nevoie de intervenții substanțiale pentru reabilitarea infrastructurii și creșterea suprafețelor irigabile.
 
 
loading ...