LOCUL UNDE SE PRODUCE VIN SERVIT DE MARII ÎMPĂRAȚI. Povestea cramei reînviată de familia Cîssa din Leuntea, Căușeni

25 mar 2021
Fiecare picătură de vin are o poveste, iar fiecare brand parcurge un drum lung, până a ajunge să fie îndrăgit de consumator. Istoria de succes de azi e despre o familie de vinificatori, cu taine transmise din tată-n fiu. Dmitri Cîssa și cele trei fiice ale sale a reușit, grație investițiilor proprii și  a sprijinului acordat de USAID și Suedia, să construiască o afacere. El și familia lui a reînviat o cramă decupată din istoria satului Leuntea – leagănul vinurilor moldovenești de calitate. 
Chiar dacă, la început, niciuna dintre cele trei fete nu a perceput acest hobby ca pe o viitoare profesie, când a venit momentul alegerii, Daria Cîssa, fără prea multe ezitări, a ales să devină tehnolog-vinificator. Și astăzi este deja directoarea companiei, administrând o activitate cu aromă și stil.
 

“Tatăl m-a determinat să mă implic în afacerea familiei odată cu participarea cramei noastre într-un proiect de dezvoltare a turismului local finanțat de USAID și Suedia. Aceasta m-a motivat să caut și să îmi aprofundez cunoștințele despre istoria regiunii și, ceea ce este cel mai important, să o prezentăm oamenilor într-o manieră interesantă, literalmente, gustoasă. Am început să investim în imaginea noastră, am creat identitatea vizuală a companiei și mai multe materiale promoționale. Participările la expozițiile desfășurate sub egida Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, ne-au înaripat. Oamenii au aflat despre noi, au devenit interesați de istoria și de vinurile noastre”, povestește Daria.
 
Leuntea Vin, brandul creat de familia Cîssa, prelucrează anual aproximativ 50 de tone de struguri recoltați de pe propria podgorie, cu o suprafață de 20 de hectare. În total, compania produce aproximativ 60 de mii de sticle de vin pe an. Potrivit Dariei, crama Leuntea Vin datează din 1817, când generalul-locotenent al armatei ruse, Mihail Ponset, s-a stabilit în Basarabia. Pentru a-și construi moșia și crama, a ales satul Leontieva (acum Leuntea, raionul Căușeni) și a decis să producă vin de calitate superioară, la fel de bun ca vinurile din Bordeaux. Zona dispunea de toate condițiile favorabile pentru producerea vinului: vreme însorită, dealuri nisipoase, râul Nistru în apropiere și păduri dense cât vezi cu ochii. Astfel, în scurt timp, proprietarul a pus bazele cramei, a plantat viile și a angajat specialişti în domeniul agriculturii şi vinificaţiei din Franţa şi Germania. Pivnițele au fost căptușite cu piatră albă produsă local, iar pentru lucrările de finisare, a folosit un mortar special, făcut din albuș de ou și var – detalii care fac destinația valoroasă în materie de tradiție și autenticitate.
 
Mihail Ponset, militarul rus îndrăgostit de crama de la Sud
 
Cu ajutorul specialiștilor străini, aici s-au pus bazele științifice ale vinificației - viticultorii locali fiind învățați să recolteze roada ajunsă la maturitatea fiziologică. Vinurile erau păstrate conform tehnologiilor franceze în butoaie din lemn de stejar, înnobilându-se cu o notă de prospețime și autenticitate. Pentru o lungă perioadă de timp, în regiune existau doar două crame care produceau vinuri de înaltă calitate: alb - în Șabo, roșu - în Leontieva. Vinul rosu de Leontieva era la mare căutare și a ajuns să fie ales și pentru masa de sărbătoare a țarului Alexandru I.  După Ponset, crama a fost condusă de doi proprietari mai puțin cunoscuți. Pe atunci, Dmitrii Cîssa era director al fabricii de vin din Talmaza, un sat din apropiere. El a fost unul dintre agricultorii, care au participat la plantarea primelor podgorii și asigurau ambele fabrici cu materie primă.
În calitate de oenolog, tatăl a devenit celebru și în calitet de creator de vinuri premiate la numeroase concursuri.

Zeci de ani mai târziu, în 2001, Dmitrii Cîssa a achiziționat ceea ce a mai rămas din crama satului Leuntea – pivnițele și niște secții de producere ruinate. Directoarea Leuntea Vin susține că vinăria pune accent pe producția de vinuri roșii clasice și de calitate înaltă. În acest scop, a construit o fabrică modernă de producere, iar anul trecut, datorită suportului USAID și al Suediei, compania și-a perfecționat tehnologia de producere, după ce a achiziționat și instalat recipiente din oțel inoxidabil. Grație acestui fapt, compania a reușit să îmbutelieze vinuri tinere veritabile din recolta de struguri a anului 2020.

Potrivit Dariei Cîssa, pe viitor, marca Leuntea Vin va începe să producă și vinuri spumante, iar certificarea vinurilor în conformitate cu standardele BIO va aduce compania la un nou nivel și îi va deschide ușile spre export. Un pas important în direcția comercializării, a fost și deschiderea propriului Boutique Enoturistic în Chișinău.

“Istoria interesantă, dar uitată a acestui loc poate deveni o adevărată atracție pentru turiștii locali și străini. Pe lângă vinăria propriu-zisă, au fost păstrate conacul Ponset, fântânile rustice, pădurile seculare. În viitor, cu ajutorul donatorilor, aș dori să creez aici un muzeu și un mini-hotel pentru a găzdui oaspeții. Pandemia, desigur, a schimbat temporar lumea, dar viața va continua, istoria va fi auzită. Inclusiv cu ajutorul nostru”, susține Daria Cîssa.
 
loading ...