MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

27 aug 2021
Ați auzit de momordica? Leguma care atunci când se coace e de culoare oranj, are o formă lunguiaţă și zimţi pe suprafaţa cojii. Când o deschizi găsești niște bobiţe roșii, dulcii care au seminţe. Într-un cuvânt, ceva total diferit de legumele cu care ne-am obișnuit, pentru că ea provine din Asia de Sud-Est, patria ei este India și face parte din familia.În R. Moldova momordica crește în gospodăria țărănească a Lilianei Morari din satul Trinca, raionul Edineț, pe o suprafață de până la 4 000 m2. Acum doi ani, antreprenoarea care mai cultivă roșii, castraveți, vânătă, pepene verde și are chiar și 50 familii de albine, a beneficiat de microfinanțare pe segmentul de gender a Federației Naționale a Fermierilor. Așa că a decis să o testeze și a plantat-o la începutul acestui an, având deja și prima roadă de leguma numită și pepenele amar.

Rodește până dau înghețurile

AGROMEDIA a discutat cu Liliana și a aflat că fermiera a auzit de pe Internet și aflând despre beneficiile pe care le are, a cumpărat semințe și a plantat-o în seră.

„Fructul ei este de 20-25 cm, planta este cățărătoare, ajunge la peste doi metri, crește cumva ca vița de vie. Inițial culoarea e verde, după care se schimbă în oranj. Trebuie culeasă la timp, pentru că altfel se desface și cad sâmburii din ea. O recoltăm când e puțin verde la capăt, dar planta rodește până dau înghețurile”, ne-a povestit ea.

Toate lucrările de îngrijire sunt efectuate manual, momordica nu e capricioasă și nu are nevoie de îngrășăminte. Este irigată de rând cu toate legumele și Liliana spune că nu a auzit să sufere de vreo boală.

„Se înmulțește prin semințe, am plantat-o de probă, dar ne gândim să ne extindem. S-a adaptat foarte ușor condițiilor noastre climatice și solului, a crescut destul de repede. Are flori galbene și mici. Noi consumăm și sâmburii dulci, și coaja care are un gust un pic amărui. E un contrast de gusturi și se recomandă să fie mâncată în stare proaspătă. E prima roadă și am vândut la bucată, o legumă mai mare costă cam 20 de lei. Lumea e curioasă să o guste, că n-a mai auzit de ea”, a continuat Liliana.

Producătoarea a ales să o cultive în seră, pentru că nu știa cum se va comporta exotica plantă în câmp deschis. Așa au protejat-o și de ploi, și de grindină. Plantele sunt sădite la jumătate de metru distanță una de alta și familia Morari o culege seara, când în seră temperatura nu e prea înaltă.

Nu există piață de desfacere

„Toată problema e piața de desfacere. Noi am crescut și ciuperci Vesenca și primul an a mers foarte bine, după care am renunțat. Acum avem probleme și cu poliția, în raion sunt doar două piețe autorizate și noi suntem nevoiți să vindem munca în stradă, în piețișoare improvizate. Ne cer aparat de casă, patentă, deși eu activez legal și am dreptul să desfășor activitate de antreprenoriat. Dacă vom găsi o soluție, vom extinde plantația de momordica”, a subliniat dna Morari.

Momordica, sau pepenele amar, este utilizată pe larg de către bolnavii de diabet zaharat, considerându-se de fapt, o salvare pentru ei.  Peste hotare, studiile realizate au demonstrat că pacienţii care consumă regulat momordică se simt mai bine și ajung la o scădere semnificativă a glucozei din sânge. În lume se cunosc peste 45 specii de plante anuale sau perene.

 
Top știri

DIN BANII ADUNAȚI ÎN ȘASE ANI PESTE HOTARE, au cumpărat un lot de pământ și au plantat o livadă de prune. Povestea de succes a familiei Dercari din Sângera

27 oct 2021

OLGA NICOARĂ: „Datorită accesului la irigare, putem obține productivitatea dorită la hectar”

15 oct 2021

NINA RARANCEAN – AGRICULTOR DIN ÎNTÂMPLARE: „Important este să știi ce vrei și să te ții de asta”

13 oct 2021

ȘASE DECENII DE AGRICULTURĂ: La cei 82 de ani, Nicolae Micu este considerat ambasadorul culturilor organice

07 oct 2021

VINUL DE LA CRAMA MIHAI SAVA, O ADEVĂRATĂ POEZIE! Istoria micului producător de la Costești o savurați la Cămara Fest

05 oct 2021
Din aceiași categorie

AFINELE, “AURUL” DE LA PITUȘCA. Familia Zaharia cultivă minunatele pomușoare și vrea să își extindă afacerea

14 jul 2021

DOI FERMIERI DIN NORDUL ȚĂRII ÎN TOPUL “OMUL ANULUI 2020”. Cunoaște-i pe câștigători AICI

24 mai 2021

MURELE, POMUȘOARELE CU „GULERAȘE ALBE”. Familia Rău din Sipoteni le cultivă de aproape două decenii

19 jul 2021

EDUCATOAREA CARE CREȘTE CRIZANTEME. Cristina Rusu din Budești e pe cale să dezvolte o afacere rezistentă cu parfum de flori

23 apr 2021

CREȘTE JOȘTA LA ORHEI. Inginerul Efim Cegodari a făcut o pasiune pentru “extravagantele” pomușoare și le cultivă

16 jul 2021

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA

Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

loading ...