MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

27 aug 2021
Ați auzit de momordica? Leguma care atunci când se coace e de culoare oranj, are o formă lunguiaţă și zimţi pe suprafaţa cojii. Când o deschizi găsești niște bobiţe roșii, dulcii care au seminţe. Într-un cuvânt, ceva total diferit de legumele cu care ne-am obișnuit, pentru că ea provine din Asia de Sud-Est, patria ei este India și face parte din familia.În R. Moldova momordica crește în gospodăria țărănească a Lilianei Morari din satul Trinca, raionul Edineț, pe o suprafață de până la 4 000 m2. Acum doi ani, antreprenoarea care mai cultivă roșii, castraveți, vânătă, pepene verde și are chiar și 50 familii de albine, a beneficiat de microfinanțare pe segmentul de gender a Federației Naționale a Fermierilor. Așa că a decis să o testeze și a plantat-o la începutul acestui an, având deja și prima roadă de leguma numită și pepenele amar.

Rodește până dau înghețurile

AGROMEDIA a discutat cu Liliana și a aflat că fermiera a auzit de pe Internet și aflând despre beneficiile pe care le are, a cumpărat semințe și a plantat-o în seră.

„Fructul ei este de 20-25 cm, planta este cățărătoare, ajunge la peste doi metri, crește cumva ca vița de vie. Inițial culoarea e verde, după care se schimbă în oranj. Trebuie culeasă la timp, pentru că altfel se desface și cad sâmburii din ea. O recoltăm când e puțin verde la capăt, dar planta rodește până dau înghețurile”, ne-a povestit ea.

Toate lucrările de îngrijire sunt efectuate manual, momordica nu e capricioasă și nu are nevoie de îngrășăminte. Este irigată de rând cu toate legumele și Liliana spune că nu a auzit să sufere de vreo boală.

„Se înmulțește prin semințe, am plantat-o de probă, dar ne gândim să ne extindem. S-a adaptat foarte ușor condițiilor noastre climatice și solului, a crescut destul de repede. Are flori galbene și mici. Noi consumăm și sâmburii dulci, și coaja care are un gust un pic amărui. E un contrast de gusturi și se recomandă să fie mâncată în stare proaspătă. E prima roadă și am vândut la bucată, o legumă mai mare costă cam 20 de lei. Lumea e curioasă să o guste, că n-a mai auzit de ea”, a continuat Liliana.

Producătoarea a ales să o cultive în seră, pentru că nu știa cum se va comporta exotica plantă în câmp deschis. Așa au protejat-o și de ploi, și de grindină. Plantele sunt sădite la jumătate de metru distanță una de alta și familia Morari o culege seara, când în seră temperatura nu e prea înaltă.

Nu există piață de desfacere

„Toată problema e piața de desfacere. Noi am crescut și ciuperci Vesenca și primul an a mers foarte bine, după care am renunțat. Acum avem probleme și cu poliția, în raion sunt doar două piețe autorizate și noi suntem nevoiți să vindem munca în stradă, în piețișoare improvizate. Ne cer aparat de casă, patentă, deși eu activez legal și am dreptul să desfășor activitate de antreprenoriat. Dacă vom găsi o soluție, vom extinde plantația de momordica”, a subliniat dna Morari.

Momordica, sau pepenele amar, este utilizată pe larg de către bolnavii de diabet zaharat, considerându-se de fapt, o salvare pentru ei.  Peste hotare, studiile realizate au demonstrat că pacienţii care consumă regulat momordică se simt mai bine și ajung la o scădere semnificativă a glucozei din sânge. În lume se cunosc peste 45 specii de plante anuale sau perene.

 
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

ÎMPREUNĂ PENTRU UN REZULTAT MAI BUN. Istoria de succes a cooperativei de la Călărași, AICI

26 mai 2022

ȘI FEMEILE FAC APICULTURĂ. Istoria de succes a două tinere de la noi

11 mai 2022

CUM POȚI DESCHIDE O AFACERE CU DULCIURI PREGĂTITE ÎN CONDIȚII DE CASĂ? Istoria de succes a Anei Cucu din Colibași

06 mai 2022

AFACEREA PARFUMATĂ A VASILINEI HÂNCU. Antreprenoarea cultivă trandafirul de Damasc din care face dulceață, compot și alte delicii

06 mai 2022

AU CĂPȘUNE COAPTE DIN APRILIE, PÂNĂ DE ANUL NOU. Istoria de succes a soților Gogu din Căușeni

05 mai 2022

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA

Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

MOMORDICA, LEGUMA CARE CREȘTE DOAR LA TRINCA. Fermiera Liliana Morari a plantat-o în premieră pe un lot de 40 ari

loading ...