NOILE TEHNOLOGII DE POST-RECOLTARE A FRUCTELOR AU TRECUT NISTRUL. Cine este fermierul care le aplică

02 aug 2021
Cele mai noi tehnologii de producere și post-recoltare a fructelor sunt acum implementate și în stângă a Nistrului. Horticultorul care le aplică este antreprenorul Iurii Diuța, conducător al întreprinderii EuroRostAgro SRL din partea stângă a Nistrului, despre care AGROMEDIA a scris nu demult că practică agricultura din 2010 și deține două companii – una specializată în importul de fructe exotice și alta care produce fructe locale și le exportă.

„În 2011 mi-a venit ideea să plantez o livadă. Anterior mă ocupam de importul de fructe. Am pornit de la plantarea mărului. Este fructul care ocupă locul unu în lume ca volume comercializate”, relatează Iurii Diuța, conducător al întreprinderii EuroRostAgro SRL din partea stângă a Nistrului.

Întreprinderea a plantat șapte hectare de măr în anul 2012, iar în 2013 -noi suprafețe cu fructe sâmburoase și sămânțoase. În prezent, EuroRostAgro SRL gestionează 65 ha de livadă și 12 ha de pomușoare. Soiurile performante de fructe plantate au fost achiziționate din Italia, Belgia, Spania.

„Primii pași în acest domeniu i-am făcut fiind ghidați de colegii noștri producători din R. Moldova. Despre soiuri ne-am informat, ne-am consultat cu companii din Italia. Am selectat soiuri solicitate pe piață, astfel încât să nu avem probleme la comercializarea fructelor”, spune Iurii Diuța.

Printre primele întreprinderi care a inițiat cultivarea piersicului plat

De menționat că întreprinderea este una dintre primele din Moldova care a inițiat cultivarea piersicului plat. La început au fost plantate 3 ha cu acest fruct, iar în 2021 au extins plantația cu alte 7 ha.

„Am aflat despre această cultură în cadrul expozițiilor internaționale la care am participat, am analizat diferența de preț între piersicul tradițional și piersicul plat. Piața nu este atât de mare pentru piersic plat, dar loc este pentru această cultură. Este o cultură specifică, care necesită o abordare specială. Ne-am oprit la cele 10 hectare pe care le avem în total. Această cantitate noi vom reuși să o livrăm”, spune producătorul.

În 2019 întreprinderea a recoltat primele piersici plate care au fost comercializate pe piața internă și în Federația Rusă. Iurie Diuță este unul dintre beneficiarii „Platformei de dezvoltare a capacităților de export a producătorilor de fructe de pe ambele maluri ale Nistrului” creată de Asociațiile Moldova Fruct și Dnestrovskii Fruct cu asistența Suediei și PNUD în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacităților de export  pe  malurile Nistrului” (AdTrade). Întreprinderea beneficiază de mentorat la export, iar pentru promovarea eficientă a fructelor pe noi piețe este în proces de elaborare un tur virtual.

Echipament de ambalare flow pack

„Alături de alți producători din regiune, participăm la un șir de schimburi de experiență împreună cu colegii de la Moldova Fruct. Domeniul de producere a fructelor în stânga Nistrului se dezvoltă mai greu pentru că nu avem aici subvenții la plantarea livezilor, la construcția frigiderelor. Ultimii doi ani avem suport sub formă de credite cu 3-4%. Producătorii de pe malul drept al Nistrului dețin mai multă experiență în producerea și comercializarea fructelor pe care o împărtășesc cu noi”, relatează Iurii Diuța.

EuroRostAgro a achiziționat recent un echipament de ambalare a fructelor de tip flow pack.

„Am comercializat măr ambalat, urmează să comercializăm cais, nectarin și piersic plat ambalat. Pentru caisul ambalat se oferă un preț cu 10% mai mare decât pentru cel vândut în lădițe”, afirmă producătorul.

Majoritatea fructelor sunt comercializate în prezent pe piața Rusă, Ucraina, dar și pe piața locală. Pentru viitor, întreprinderea planifică să diversifice piața de desfacere, iar fructele produse pe malul stâng al Nistrului să ajungă pe noi piețe.


 
Top știri

PLANTAȚIE DE CĂPȘUNI PE LÂNGĂ BISERICĂ. Preotul din Nisporeni a făcut studii în agricultură pentru a-și ajuta comunitatea

24 jun 2022

GRÂUL, ORZUL ȘI PORUMBUL SE IEFTINESC. Fermierii din Australia ar putea obține o recoltă record de grâu

06 jun 2022

APICULTURĂ PE TIMP DE RĂZBOI. Cu cât vând anul acesta ucrainenii mierea la export?

15 jun 2022

MOLDOVA, ȚARĂ AGRARĂ, DAR FĂRĂ UNIVERSITATEA AGRARĂ. Decizia autorităților de a comasa UASM cu UTM a trezit un val de nemulțumiri

29 jun 2022

CÂTĂ APĂ DĂM ALBINELOR VARA? Cum facem un adăpător bun?

13 jun 2022
Din aceeași categorie

AFINE CANADIENE, CRESCUTE LA CIMIȘLIA. De ce Juneberry sunt considerate fructe minune și cum se cultivă, cu producătorul Sergiu Leancă

28 jun 2022

CĂTINA – și prietenoasă mediului, și profitabilă în același timp. Cum a ajuns Igor Golban de la un mic producător agricol, la proprietar de hub agroindustrial, AICI

28 jun 2022

PLANTELE MEDICINALE DE LA ȘOLCANI, ÎN CEAIURILE EUROPENILOR. Istoria de succes a lui Ion Cebotari, AICI

24 jun 2022

LAPTE PROASPĂT LA DOZATOR. Este afacerea de succes a 2 tineri din Șolcani, Soroca

22 jun 2022

ALBINĂRITUL SE POTRIVEȘTE BINE ȘI FEMEILOR. Cum a ajuns Marinela Cataraga una din cele 2 absolvente la Specialitatea Apicultură?

10 jun 2022

NOILE TEHNOLOGII DE POST-RECOLTARE A FRUCTELOR AU TRECUT NISTRUL. Cine este fermierul care le aplică

NOILE TEHNOLOGII DE POST-RECOLTARE A FRUCTELOR AU TRECUT NISTRUL

Cine este fermierul care le aplică

NOILE TEHNOLOGII DE POST-RECOLTARE A FRUCTELOR AU TRECUT NISTRUL. Cine este fermierul care le aplică

loading ...